Napiš si vlastní příběh Středozemě – všechny krásy Války o Prsten

Autor: Lukasino | 24.2.2023 | 17

Nově vydaná Válka o Prsten nemohla uniknout jedinému fanouškovi Pána prstenů, tedy ani mně. Zprvu jsem k ní byl mírně skeptický – odrazovala mne především hromada kostek, na které ve hře narazíte. Láska k tématu ale jasně zvítězila. Hru jsem od té doby hrál relativně dost a dnes mám za sebou přibližně dvacet partií. To z prostého důvodu – Válka o prsten je jedna z nejlepších her, jaká se mi kdy dostala do rukou. V této recenzi bych vám rád vysvětlil, proč si to myslím. 

Jak se to hraje

Hra zachycuje osudy Středozemě od okamžiku, kdy se Společenstvo prstenu vydává v čele s Gandalfem z Roklinky vstříc Mordoru. Ačkoli se jedná o válečnou hru, Válka o prsten v sobě snoubí obě roviny konfliktu – válečný střet mezi armádami Svobodných národů a silami Stínu, zároveň ale vypráví příběh putování Společenstva k Hoře Osudu s cílem zničit Jeden prsten. 

Hra využívá několik různých mechanik – akce, které máte každé kolo k dispozici určují akční kostky, které rozhodují v kombinaci s efekty karet i bojová střetnutí. Ve hře najdete i skrytý pohyb, který využívá Společenstvo, aby uniklo  pozornosti Temného pána. Hra je čistý ameritrash a nečekejte od ní ani minimální náznak správy surovin. 

Hra je silně asymetrická. Zatímco hráč za Stín disponuje po celou hru vyšším počtem akčních kostek i vojenských jednotek, hlavní zbraní hráče za Svobodné národy jsou členové Společenstva prstenu. Asymetrii ztělesňují i odlišné postavy, které může každý z hráčů ve hře využívat.

Hra je původně designovaná pro dva hráče, lze ji ovšem hrát i ve více – až do maxima čtyř hráčů. K tomu, v jakém počtu hru hrát, se v průběhu recenze ještě vrátím. Herní doba se dle krabice pohybuje okolo tří hodin a rozměrově hra zabere větší jídelní stůl. 

Co se mi na hře líbí

  • Vyvážená asymetrie – Z prvních tří her jsem byl mírně řečeno rozpačitý. Poté, co jsem odehrál několik dalších partií, mi však došlo, že Válka o Prsten je pravděpodobně ta nejvyváženější hra, která se mi kdy dostala do rukou. Na to, jak silně asymetrická je, je až neuvěřitelné, jak se autorům hry podařilo síly obou stran konfliktu vybalancovat. 
  • Objevujte Středozem a pište svůj příběh – Hra je obrovská nejen rozměrem, ale i hloubkou. Zprvu vám bude připadat, že některá pole jsou zcela zbytečná. Po několika partiích ale zjistíte, že jste zcela na omylu. Když jsem říkal, že hra vypráví osudy Středozemě, nemyslel jsem tím příběh, který jste si přečetli v knihách nebo zhlédli v Jacksonově trilogii. Každou partii si totiž napíšete vlastní, ve kterém se postavy a armády zachovají úplně jinak. Stejně tak se jinak odehrají i události na kartách, které během hry použijete. Tak se stane, že zatímco Smíšek s Pipinem budou bránit hradby Helmova žlebu, Aragorn padne při obraně Gondoru a do Mordoru dorazí Frodo a Sam společně s Gimlim a Legolasem. Znovuhratelnost je tedy skutečně obrovská. 
  • Vše co jste v takové hře chtěli – Pokud milujete tématiku Pána prstenů, v této hře najdete vše, co obsahuje. A tím vše myslím vše s velkým V. Ve hře budou přilétat na pomoc orli, neúprosně pátrat po prstenu Nazgûlové, útočit enti, přijíždět rohanští jezdci, elfové odplouvat do Valinoru a možná uslyšíte i řev morijského Balroga. 
  • Neobtěžující náhoda – Mnoho hráčů jistě zpozorní nad počtem kostek, které se ve hře používají. Jejich odpůrce bych ale rád uklidnil. Přestože jsou vaše akce řízeny kostkami, které nemáte šanci jako v jiných hrách přehazovat, prakticky se vám nestane, že byste nebyli schopni vykonat akci, kterou v daném kole potřebujete provést. Ano, ne vždy zvládnete udělat vše, co jste v daném kole udělat chtěli. To je ale chutné koření hry, která vás do jisté míry svírá a vy jste nuceni přemýšlet nad tím, které akce udělat nyní a které si nechat na později. U boje navíc vstupují do hry akční karty, které mohou hozenými čísly značně zamíchat. U náhodně losovaných žetonů, představujících podmanění nositele Prstenu, je čistě na vás, jak v průběhu hry nakloníte náhodu na svou stranu.  Hra je zkrátka okořeněna příjemnou chutí rizika, kterou budete po celou dobu převalovat na jazyku.
  • Komplexnost a provázanost s kartami – Jak jsem řekl na začátku, hra zohledňuje obě roviny konfliktu. Vzájemně jsou však mimořádně dobře provázány a vy jste tak neustále nuceni koukat jedním okem na své pochodující šiky a druhým na Prsten, který se nezadržitelně blíží k mordorským branám. Válka i příběh Společenstva jsou navíc zábavně a mechanicky skvěle provázány s akčními kartami, které jsou ve hře mimořádně důležité. Vy tak budete dlouhé minuty přemítat nad tím, zda použít horní efekt karty, nebo si ji raději schovat na později. Je to skvělé, je to o zábavné a je to až nepříjemně o nervy. 
  • Napínavost – Z dvaceti partií jsem zažil dvě, které byly de facto rozhodnuty v poslední půl hodině. Hra je extrémně, ale extrémně napínavá a pokud nehrajete jak kopyto (což jsem v oněch dvou partiích hrál), do poslední chvíle netušíte, zda zvítězí dobro, nebo zlo.
  • Neustále na tahu – Pokud stejně jako já patříte k hráčům, kteří drolí sklovinu při čekání na tah, Válka o Prsten je přesně pro vás. Hrajete-li ve dvou hráčích, na tahu jste prakticky neustále.
  • Vizuál – Hra je krásná. Jak figurky, tak ilustrace jsou nesmírně propracované. Jak by také ne, když za nimi stojí John Howe, dvorní kreslíř Středozemě. Ke hře si navíc můžete dokoupit nebo sami vytisknout spoustu doplňků – ať už hory oddělující neprůstupné hranice regionů, Horu Osudu s žhnoucí lávou nebo miniatury sídel. 

Toho, co se mi na Válce o prsten líbí, bych mohl jmenovat mnoho. Budu ale přísný a uvedu i to, co mě na hře příliš nepotěšilo. 

Co se mi na hře nelíbí

  • Otřesná pravidla – Tak jako jsem doposud chválil propracovanost hry, nemůžu mít stejná slova pro zpracování pravidel. Řekněme si na rovinu, že hra opravdu není jednoduchá a po otevření krabice vás přivítá zhruba 48 stran pravidel. Zkušenější hráče takový počet nezaskočí. Nicméně přestože podobné hry běžně hrajete, na první dobrou vás trkne naprostá absence vysvětlujících ilustrací, nepříliš vhodného formátu jednolitého textu, který odrážky přiliš nerozdělují do přehlednějších bodů. Díky tomu je do hry nejen poměrně těžké proniknout, ale i zpětně dohledávat drobná pravidla, kterých je ve hře skutečně mnoho. Hezkým protikladem mohou být například pravidla ke Hře o trůny nebo Střetu civilizací. Pravidla také zbytečně popisují informace, které se jednoduše dočtete z textu karet. Že se Ústa Sauronova smí pohnout až o tři regiony? Máte to napsané na kartě. Chápu, že se mnou nebude spoustu hráčů souhlasit a argumentovat, že více informací je vždy lépe. V takovém formátu mi ale přijde, že se v nich čtenář spíše zbytečně utopí. Ač to obvykle vítám, v pravidlech jsou informace také až zbytečně často opakovány, což působí trochu matoucím dojmem. Glosář je fajn, ale raději bych uvítal nějakou sumarizační kapitolu nejdůležitějších pravidel, například možností kdy přehodit kostky při pátrání po prstenu. Všem hráčům, kteří chtějí do hry naskočit bez újmy na zdraví, bych spíše než dělat si týden výpisky doporučil některý z videonávodů, například tento, ve kterém jsem po několika přehrání nezaznamenal jedinou chybu. https://www.youtube.com/watch?v=5qE-hBWtINM&t=857s
  • Absence strategických tipů – Hra je do značné míry závislá na efektu karet, který je obvykle košatě rozepsán. Pokud se nový hráč prokouše pravidly, čeká ho druhé břímě – seznámit se se Středozemí. Pokud máte za sebou už několik partií a ke hře přizvete nezkušeného kamaráda, který je rád, že si zapamatoval pravidla, budete nad ním mít značně navrch. A to více, než u jiných, podobně komplexních her. U asymetrické hry takové hloubky bych proto uvítal nějaký přehled strategických tipů, třeba takových, jaké najdeme ve hře Duna: Impérium. Pokud jste ve hře zběhlejší, ujměte se role Svobodných národů a nováčkovi přenechte Stín, který je do počtu postav a jejich efektů o něco jednodušší. Naskočit do hry je samozřejmě překážkou v každé komplexnější hře, to však nenezamená, že by si Válka o Prsten nějaké tipy pro zelenáče nezasloužila. 
  • Krása nad přehlednost - Válka o prsten je překrásná hra. Tak krásná, že se v ní občas máte problém zorientovat. Na mysli mám zejména žetony politiky jednotlivých národů, které jde trochu obtížně rozeznat nebo figurky svobodných národů. Pro přehlednost se určitě vyplatí si pořídit alespoň barevné podstavce. Nicméně tuto výtku berte spíše s nadsázkou. Každý, kdo zná Pana prstenů, přece rozezná Rohira od gondorského vojáka na kilometr daleko. No ne snad?
  • Až extrémní gradace v závěru - Nejde o negativum, ale dovedu si představit, že někomu může vadit, do jaké míry hra dovede v závěru hry gradovat a prohra nebo výhra skutečně znamená vytažení jednoho špatného žetonu. Ano, to, které žetony v hrníčku budou určují ty tři hodiny předtím, jen upozorňuju, že spoustu hráčů to může frustrovat. Mně osobně to třeba nevadí, protože si myslím, že to patří k prožitku ze hry.

S rukou na srdci říkám upřímně – Válka o Prsten je absolutní návyková bomba, která vás od opakovaných partií bude držet pouze svou herní dobou. Ta je minimálně o hodinu delší, než autoři deklarují. S poměrně dlouhým setupem se pod tři hodiny dostanete těžko, počítejte tedy spíše s herní dobou ke čtyřem hodinám. Na začátku recenze jsem také slíbil, že se zmíním o ideálním počtu hráčů. Ačkoli si hru můžete zahrát až ve čtyřech hráčích, silně doporučuji ji hrát pouze ve dvou. Ačkoli jsem už slyšel protichůdné názory, mně osobně vyšší počet hráčů smysl nedává. Na závěr se také sluší říct, pro koho hra určitě není. Jelikož je hra natolik spojena s tématem, troufám si tvrdit, že si ji hráč s nulovým vztahem k Tolkienovi nemá šanci užít. Druhým problémem mohou být určitě kostky. Soudím také, že hra odradí spoustu hráčů, kteří ji nebudou hrát do hloubky a po prvních dvou hrách prohlásí, že je nevyvážená. Pokud ale máte něco nahráno, balanc v ní brzy objevíte.

V závěru svého traktátu bych rád poděkoval borcům z Rexher, že mi tuto nádhernou záležitost dopřáli a až vyjdou slibovaná rozšíření, letím pro ně stejně rychle, jako důchodce do Kauflandu na black friday. Hra si ode mě přes mráčky nad zpracováním pravidel vysloužila plných pět hvězd z pěti.

Pokud máte vztah k Pánu prstenů a rádi si zahrajete napínavou a neotřelou válečnou hru, sáhněte po Válce o Prsten. Věřím, že dopadnete stejně jako já, který s první partií vyrazil do modelářství a všem 205 figurkám nabarvil i vousy. 

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Origins- First builders
Origins- First builders
Akt. cena: 18 €
Končí za: 12 hodin

Offcanvas