Nahoře a dole

Autor: Azz | 19.6.2016 | 7

Hra Above and Below Vás postaví do role budovatele nové vesnice. Na začátku máte k dispozici 3 vesničany s rozdílnými schopnostmi a základní finanční prostředky. V následujících 7 kolech se poté snažíte nasazovat své vesničany na různé práce a stavby nových budov ze všeobecné nabídky. Vesničané musí po práci odpočívat, aby mohli v dalším kole zase pracovat. Z budov na konci hry získáváte vítězné body a pochopitelně hráč s nejvíce vítěznými body se stane vítězem.

Tento popis nenaznačuje vlastně nic objevného – taková klasická hra na body. Co tedy dělá hru Above and Below vyjímečnou? Je to její kombinace s knihou příběhů.

Jak název napovídá, hra se odehrává ve dvou úrovních - nad zemí (Above) a pod zemí (Below).

ABOVE

Na začátku hry máte k dispozici 3 vesničany s různými schopnostmi (stavitel, učitel nových vesničanů a průzkumník) a jeden domek akorát s 3 postelemi. Za pomoci stavitele můžete získávat nové budovy, učitel Vám pomůže najímat nové vesničany a průzkumník, ten přijde na řadu až později.

Nad zemí stavíte budovy ze všeobecné nabídky, která je pro každou hru trochu jiná, jelikož budovy náhodně taháte z balíčku. Některé typy budov se doplňují, některé ne. Je tedy dobré se zaměřit na zisk určitého typu, který Vám na konci přinese co nejvíce bodů.

Své vesničany také můžete posílat pro různé suroviny do jednotlivých budov, které ve své vesnici máte. Díky surovinám máte vyšší příjmy a získáte za ně na konci hry další vítězné body. Můžete s nimi obchodovat i s ostatními hráči, nebo si je prozatím nechat v zásobě.

Vesničany také můžete poslat pracovat, aby Vám přinesli nějaký ten peníz navíc. Za peníze jednak stavíte budovy, nebo najímáte nové vesničany.

Po práci jsou vesničané unaveni, a abyste je mohli využít i v dalším kole, musí si odpočinout, každý ve své posteli. Pokud tedy nemáte dostatek postelí, nebudete některé vesničany moci v následujícím kole použít.

Nahoře (Above) je to tedy taková pěkná klasika na získávání bodů, kde hospodaříte s penězi, získáváte suroviny a nové vesničany a nahrabat si co nejvíce vítězných bodů.

 

BELOW

To co činí tuto velice zajímavou je ta její část, která se odehrává v podzemí. Jako další možnou akci pro své vesničany můžete vybrat průzkum podzemí. Někdo se na průzkum hodí více, někdo méně a do podzemí mohou jít vesničané vždy minimálně ve dvou (kdo by také sám lezl do neprozkoumaných jeskyní).

Pokud se vydáte do podzemí, vezmete si aktuální kartu jeskyně a jednu hrací kostku. Hodíte kostkou a podle toho jaké číslo padne, nalistuje Váš protihráč adekvátní kapitolu v knize dobrodružství (kniha dobrodružství obsahuje přes 200 různých krátkých příběhů, takže šance, že si je rychle zapamatujete, moc velká není). Protihráč Vám přečte krátký příběh a dostanete na výběr, jak se v dané situaci zachováte. K tomu se ještě dozvíte podmínky, za jakých dané rozhodnutí splníte. Jediné co nevíte je odměna, kterou dostanete za splnění úkolu, tu zná jen vypravěč. Je tedy na Vašem rozhodnutí, jak se zachováte (nebo na co stačí Vaše průzkumná skupina vesničanů). V tuto chvíli přichází opět na řadu kostky. Hodíte kostkou za každého vesničana a následně sečtete body úspěchu za celou skupinu. Pokud jste získali dostatek bodů, získáváte odměnu, kterou Vám vypravěč řekne (ale nedozvíte se, co bylo za odměnu na druhé volbě). K tomu také získáte kartu prozkoumané jeskyně, ve které můžete opět stavět další budovy. Ty produkují jiné suroviny než budovy nad povrchem a přináší jiné bonusy a také přináší vítězné body.

 

HODNOCENÍ

Above and Below je pro mne úžasným překvapením téměř po všech stránkách. Hra je krásně graficky zpracovaná, má jednoduchá pravidla a přináší svěží vítr do světa her na body (worker placement).

Její silnou stránkou je rozhodně kniha příběhů a možnost rozhodovat se, co uděláte. Někdy je opravdu těžké se rozhodnout, kterou variantu zvolit. Příběhy jsou napínavé a volby ne vždy lehké. Hra tak nabízí velice příjemnou kombinaci budovatelské strategie a dobrodružství. Mechanizmy fungují jednoduše, ale dobře. Hra je svižná a rychlá, hráči musí přemýšlet o vhodné strategii a cesta k vítězství rozhodně není lehká.

Prozkoumávání podzemí je princip, který přináší obrovský kus zábavy. Výsledek záleží na náhodě, což se některým hráčům nemusí líbit, ale ti ostatní si to užijí (někdy dostanete po těžkém dobrodružství mizernou odměnu, ale co naděláte, když zrovna ve Vámi prozkoumávané jeskyni nic kloudného nebylo, jen obrovská příšera, která si chtěla dát pár vesničanů k večeři).

Hra je bohužel (zatím) u nás dostupná jen v angličtině. To je její velké mínus, které může řadu hráčů odradit. I pro mne (a to si dovolím samolibě tvrdit, že mám angličtinu víc než nadprůměrnou) je občas přečtení příběhu noční můrou a bez slovníku se neobejdu. Z tohoto důvodu nedoporučuji hráčům, kteří jsou s jazykem na štíru. Pokud ale vládnete slušnou angličtinou, nebo Vám nevadí listování ve slovníku, mohu tuto hru vřele doporučit.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Trailblazer the John Muir Trail Kickstarter
Trailblazer the John Muir Trail Kickstarter
Akt. cena: 1490 Kč
Končí za: 10 dnů

Offcanvas