Na Kvantum doletíte jako první, jen když to dobře spočítáte

Autor: Azifaral | 6.12.2022 | 1

Nekonečný vesmír. Takové jsou cesty hvězdných lodí, jež se znovu a znovu vydávají za poznáním tajemných nových světů, hledat nové formy života a nové civilizace. Odvážně se pouští tam, kam se dosud nikdo nevydal! Svou plavbu mezi hvězdami ukončí na tajemné planetě Kvantum a pouze na vás kapitánech záleží, zda si vše dobře spočítáte a dorazíte na ni jako první.

Dovolil jsem si trošičku upravit chronicky známý prolog ze seriálu Star Trek a použil jej pro úvod k dnešní recenzi deskové hry Kvantum, která vás zavede do hlubokého a neprobádaného vesmíru. V této hře vyrazíte dobývat neprobádané planetární systémy hlubokého vesmíru a především musíte co nejrychleji dorazit na planetu Kvantum. Nebudete ale na to sami a na pomoc si přizvete partičku mimozemšťanů, kteří ovládají nejrůznější technologie, které budete moci v průběhu letu využívat.

Kvantum je karetní hra pro 2–6 hráčů ve věku od 8 let
Kvantum je karetní hra pro 2–6 hráčů ve věku od 8 let

 

Co všechno najdete v krabici, jak se hra hraje, co se mi na ni líbí a kde vidím určité nedostatky? Všechno si řekneme v následujících odstavcích a zakončím to jako vždy závěrečným hodnocením ve formě 3 otázek a 3 odpovědí.

 

Hra s roztomilou grafikou

Kvantum je původní česká hra z dílny Honzy Maška a Štěpána Peterky, s roztomilými ilustracemi Lucie Čmilanské, a na český a slovenský trh jej vydalo vydavatelství Dino Toys, které mi také tento výtisk poskytlo na recenzi, za což mu velmi děkuji. Je určena pro 2–6 hráčů ve věku od 8 let a každá partie vám zabere zhruba 30 minut

Kvantum je především karetní hra, takže ve středně velké krabici s tematickou ilustrací, najdete cca 130 herních karet, oboustrannou herní desku, 6 herních figurek a 8stránková pravidla, která jsou jak v češtině, tak ve slovenštině. Na první pohled se vám to možná bude zdát málo, ale nemusíte mít strach, všechno vám přinese velké množství zábavy.

 

Figurky představující rakety seřadíte na startu
Figurky představující rakety seřadíte na startu…

 

Na herní plochu položíte herní desku a můžete si zvolit, zda se svými astronauty poletíte delší anebo kratší cestou. Každý hráč si zvolí svou barvu figurky a tu položí na startovní políčko na herní desce. Herní karty rozdělte podle jejich rubové strany na karty mimozemšťanů a navigační karty s planetami. Oba balíčky pečlivě zamíchejte a položte vedle herního plánu lícem dolů. Z balíčku karet mimozemšťanů si každý hráč dobere 5 karet. Hráči si mezi sebou zvolí začínajícího hráče, který se stane pro daný tah kapitánem. Tím máme hru připravenou a můžeme hrát.

 

Svižná hra, u které se budete bavit

Hra se hraje na jednotlivá kola, hráči se střídají ve svých tazích ve směru hodinových ručiček. Každý tah hry se skládá ze 4 fází – z nastavení kurzu, letu, využití mimozemských technologií a doplnění energie. Co jednotlivé pojmy představují, si popíšeme následně.

V první fázi musíte správně nastavit kurz 

Na začátku tahu kapitán otočí z balíčku navigačních karet vrchní kartu a tím nastaví kurz cesty. Ten udává barva planety a především číslo uvedené na této kartě. V tomto okamžiku musí každý hráč ze svých karet, které má na ruce, vytvořit součet, který odpovídá číslu na navigační kartě a tyto karty vyložit před sebe na herní plochu. Zde kromě rychlosti, neboť je velmi důležité karty vyložit co nejrychleji, rozhoduje také správnost sčítání. Hráč se také může rozhodnout, že nechce či nemůže vyložit součet karet a vyloží pouze jednu kartu odpovídající barvě planety na navigační kartě anebo také nemusí vyložit kartu žádnou.

 

V první fázi musíte správně nastavit kurz
V první fázi musíte správně nastavit kurz.

 

Pokud jste správně vyložili, čeká vás let

Jakmile všichni hráči vyloží karty, hra se přesunuje do fáze letu, kdy kapitán zkontroluje vyložené karty jednotlivých hráčů. Hráči, kteří vyložili karty se správným součtem a byli dostatečné rychlí, mohou letět vesmírem, což znamená, že posunou svou figurku na herní desce o tolik políček, kolik karet právě vyložili. Pokud hráč vyložil karty se špatným součtem, nevyložil vůbec, nebo byl poslední, bohužel nestihl nastavit kurz a letu se neúčastní. Jeho vyložené karty se odhazují na odhazovací balíček. Ostatní hráči si je ponechávají vyložené před sebou a mohou přejít do další fáze tahu: do využití mimozemských technologií.

 

Pokud jste správně vyložili tak vás čeká let, tzn. že se posunute svou figurkou
Pokud jste správně vyložili, čeká vás let, tzn. posunute svou figurku.

 

Mimozemské technologie vám dokáží pomoct

Karty s mimozemšťany, které mají hráči vyložené před sebou, jim umožní využít jejich schopnosti. Pokud hráč použije 4 karty stejné barvy s libovolnými hodnotami, může na herní desce svou figurku posunout o tři políčka. Pokud se mu podaří sestavit ze 4 modrých, zelených či žlutých karet postupku, může využít efekty uvedené na kartě v levém dolním rohu. Následně pak může podle barvy buď posunout figurku až o 5 políček (žluté karty), přesunout svou figurku před prvního hráče (modré karty), či změní pozice figurek dvou libovolných hráčů (zelené karty). Červené karty jsou specifické, ty hráči neseskládávají do skupiny 4 karet, ale použijí pouze dvě libovolné karty a pak mohou sebrat jednu vyloženou kartu libovolnému hráči.

 

Mimozemské technologie jsou velmi silným pomocníkem a budete je často využívat
Mimozemské technologie jsou velmi silným pomocníkem a budete je často využívat.

 

Na konci tahu musíte dobít energii

Poslední fáze představuje doplnění energie, takže si hráči doberou karty na ruku do celkového počtu 5 karet. Dokonce také mohou, pokud se jim stávající karty na ruce nelíbí, odhodit libovolný počet karet na odhazovací hromádku a dobrat si stejný počet karet nových. Role kapitána se přesune na hráče po levici a hra pokračuje dál. A to až do okamžiku, kdy některý z hráčů nedorazí se svou figurkou na poslední políčku na herní desce, které reprezentuje planetu Kvantum. Ostatní hráči dohrají aktuální kolo a pokud se jim také podaří doletět na planetu, stanou se spoluvítězi. V opačném případě má hra vítěze pouze jednoho.

Už víme, jaké hra obsahuje komponenty a více méně také, jak se hraje, a můžeme přejít k tomu, co se mi na hře líbí a jestli se našlo něco, kde vidím určité rezervy. Pokud se chcete podívat na podrobnější popis hry, tak společnost Dino vytvořila podrobný videonávod, který naleznete zde.

 

Hezká dětská hra s přesahem do výuky počítání

Až na jednu drobnost, kterou zmíním následně, se mi líbí produkční stránka hry. Kvantum má roztomilé a příjemné dětské ilustrace, kvalitní provedení karet i herního plánu. Autoři a vydavatel si byli vědomi cílové skupiny, pro kterou hru tvoří a vše je jasně čitelné, čísla jsou dostatečně velká a zřetelná, stejně jako uvedené efekty na kartách. 

Velmi se mi líbí mechanismus hry, který má navíc přesah do didaktické výuky, protože hráči musí ve fázi nastavení kurzu rychle sečíst karty a následně je vyložit, což samozřejmě vede k rozvoji dítěte v oblasti matematiky. Ale musí také přemýšlet, které karty je pro něj optimální vyložit, aby je mohli využít ve fázi mimozemských technologií, což vede k rozvoji logiky a taktického uvažování. 

 

Kdo jako první doletí na Kvantum vyhrává hru. V tomto případě vyhrávají oba hráči.
Kdo jako první doletí na Kvantum, vyhrává hru. V tomto případě vyhrávají oba hráči.

 

Zde také musím zmínit ještě „rodinný režim“ hry Kvantum. Pokud totiž hrajete s mladšími dětmi, či případně s lidmi, kterým by mohla dělat problémy rychlost vytvoření potřebných karet pro vyložení, je možné hrát hru tak, že karty vykládají všichni a všichni je následně mohou využívat.

Velmi příjemná je také příprava, rychlost a délka hry. Vše připravíte během několika okamžiků, hra v žádné fázi hry netrpí žádnými prostoji a uvedených 30 minut bude spíše cílit na přemýšlivější hráče.

Co se týká pravidel, ta jsou na jednu stranu příjemně stručná a uživatelsky přístupná. Ale na druhou stranu některé formulace nejsou zcela přesné a mohou být trošku zavádějící. Nejedná se o nic zásadního a o to více to zamrzí, kdy by stačilo málo a bylo by to bez problémů.

 

Našly se ve hře nějaké nedostatky?

Bohužel ano a jeden je zcela zásadní. Hra je ve standardním režimu ve 2 hráčích v principu nehratelná. A to z jednoho prostého důvodu – ve fázi nastavení kurzu má smůlu hráč, který vyložil karty jako poslední: karty si neponechá vyložené a odhodí je na odhazovací hromádku. No jo, ale když jste při hře 2 hráčů pomalejší než protihráč, už nemůžete být druhý či třetí a stále letět na Kvantum, jste pouze poslední. A tak pokud vidím, že protihráč už vyložil své karty, já to neudělám a tím o ně nepřijdu. Na druhou stranu hráč, který karty vyložil, nemůže třeba využít efekt červených karet, protože já je v tu chvíli nemám vyložené. A dalo by se rozebírat i dále, což by bylo na dlouho.

Pokud se tedy bavíme o standardním mechanismu hry (ne rodinném), tak ten je zcela funkční a bezchybný od 3 hráčů nahoru. Tam nevidím jediný problém. Vždy je někdo první, někdo druhý a ten třetí má smůlu a odhodí vyložené karty na odhazovací hromádku. Ve 2 hráčích ten mechanismus nedává příliš smysl. Nejedná se o zásadní a kritický nedostatek hry, jenom je potřeba vzít na vědomí fakt, že optimálně funguje pouze ve více hráčích.

V rodinné hře (zjednodušené verzi) hra už samozřejmě funguje i ve 2 hráčích zcela bez problémů, pouze tady pro změnu cítím, že hra ztrácí trochu náboj v soutěživosti při vykládání karet. Nicméně chápu to zjednodušení pro děti, kterým rychlé sčítání a následné vykládání dělá problém a samozřejmě nejsou schopni dospělým/starším konkurovat. Pak se „bitva“ ještě přenese na mimozemské technologie a bude záležet na tom, jak je který z hráčů šikovný a umí si správně nakombinovat karty.

 

Levné plastové figurky opravdu nepřipomínají rakety
Plastové figurky trošku kazí dojem z celkově povedné produkce

 

Druhý problém, který vadí mému grafickému cítění, jsou figurky. Ještě jednou se musím vrátit ilustracím, které jsou opravdu roztomilé… a dostanete k nim naprosto nejlevnější duté plastové figurky z Člověče, nezlob se. Rozumím tomu, že se hraje na cenu, a obecně to hře nijak nevadí, ale mě to vadí opravdu hodně a dle mého si to hra prostě nezaslouží. I v pravidlech se figurky popisují jako „rakety“ a vy dostanete toto. Nevím o kolik by to navýšilo cenu, ale nemyslím si, že by to bylo nějak extra zásadní a většina zákazníků, a především jejich dětí, by si ráda připlatila, pokud by dostala dřevěné, nebo klidně i plastové meeply ve tvaru rakety. 

 

Závěrečné hodnocení hry Kvantum – 3 otázky a 3 odpovědi

  1. Jak hodnotím hru Kvantum v převodu na BBG hodnocení?
  2. Je to hra, kterou bych si koupil, pokud bych ji nedostal k recenzi zdarma?
  3. Zůstane tato hra u mě doma?

Kvantum získává hezkých 7.51. Po zvážení dávám hře hezkých 7.5. Jak už jsem popsal, hra Kvantum má velké množství pozitiv. Jednoduchý pravidlový rámec, rychlou přípravu a hru, zajímavý mechanismus a roztomilou grafiku. Velmi se mi líbí mechanismus hry, který má velmi zajímavý přesah do didaktické výuky v oblasti matematiky a také logiky a jsem přesvědčen, že se jedná o hru, která by měla šanci uspět i v zahraničí. Rád si ji zahraju, především s dětmi. Přesto se zde najdou i nedostatky, které mi vadí a zbytečně výslednou známku sráží dolů. Příště bych opravdu prosil, aby autoři věnovali větší péči pravidlům a také trošku naslouchali více i testerům, neboť zmiňovaný problém hry 2 hráčů je evidentní. A také bych se přimluvil za to, aby se vydavatel nerozpakoval trošku udělat hru o něco elegantnější a nešetřil tam, kde není příliš potřeba.

2. Když jsem si dělal drobný průzkum trhu, tak hra Kvantum se dá na e-shopech koupit dokonce již od 270 Kč. Tady zní můj verdikt jednoznačně. Ano koupil, za tu cenu získáte domů velkou porci zábavy. Samozřejmě, hra bude zajímavější ve více lidech, takže je ideální například do herních klubů, dětských družin, nebo dokonce i do školek pro předškolní výuku. Ale i doma vás tato hra dokáže velmi dobře zabavit.

3. Ano, zatím určitě doma na poličce s dětskými hrami zůstane a bude se dostávat na stůl. My jsme zrovna případ s předškolákem, takže spíše využíváme rodinný režim hry, ale velmi brzy přejdeme k tomu standardnímu, na což se velmi těším.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Teraformace Mars Ares CZ
Teraformace Mars Ares CZ
Akt. cena: 275 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas