Mrakodrapy, tramvaje a dynamické změny… San Francisco první poloviny 20. století

Autor: Lucies | 13.10.2022 | 4

San Francisco první poloviny 20. století je dynamickým městem plným příležitostí! Jedna taková se dostane i k vám. Jako mladí urbanisté máte za úkol navrhnout co nejlepší plán města. Pusťte se do plánování jednotlivých čtvrtí, tramvajových tratí a stavby mrakodrapů, zkrátka vytvořte základ pro město světového formátu, jakým dnes San Francisco bezpochyby je.

Her s tématikou San Franciscu je na trhu více, ale ADC Blackfire nám nyní přináší stejnojmennou hru, která se přímo soustřeďuje na budování tohoto města. Zahrát si ji mohou 2 až 4 hráči. San Francisco je prezentována jako příjemná logická hra pro celou rodinu s většími dětmi. Oficiálně je sice doporučována pro hráče až od 12 let, ale já myslím, že pochopit a odehrát ji zvládne i osmileté dítě. Hra ale není moc dětská tématicky, takže mladší hráči se u ní pravděpodobně nebudou moc bavit. Herní doba se podle vydavatele pohybuje mezi 45 a 60 minutami v závislosti na počtu hráčů.

Na první pohled vypadá hra San Francisco poměrně lákavě. Mě zaujala jak tématem, tak i herními mechanismy, které mají být zároveň poměrně jednoduché, ale také nabízet dostatečný prostor pro vlastní strategii. Těšila jsem se na hezké grafické zpracování a rychlou, zábavnou deskovou hru. Splnilo San Francisco má očekávání? O tom se dozvíte více níže…

Komponenty a obsah krabice

Hra San Francisco zaujme ještě před otevřením díky designově povedené krabici. Retro styl se v tomto případě vyplatil a krabice vypadá opravdu dobře. Uvnitř hry navíc najdeme poměrně hodně komponentů. Hned na začátku na nás vykouknou poměrně krátká pravidla, jež slibují, že se hru naučíte rychle a snadno.

Dále je zde jedna deska města pro každého ze čtyř hráčů, kam budete pokládat své získané karty projektů. Těch je ve hře celkem 87 a liší se podle typů čtvrtí, kam je lze postavit, a počtu bodů, které za ně na konci hry dostanete. Kromě toho ve hře najdete ještě i bonusové karty. Všechny karty jsou poměrně hezky designově sladěné, jen trochu moc splývají s deskou města, takže je občas náročné si udržet během hraní přehled. Jinak jsou ale karty kvalitní a něco vydrží, což se u tohoto typu hry může rozhodně jen hodit.

Privátní: Karty projektů.jpg
Karty projektů

 

Dále určitě zaujmou skládací modely mrakodrapů, které si sami po vyloupání z kartonu postavíte. Jejich složení je poměrně jednoduché a hru sice hezky dotváří, ale u některých hráčů jsem se setkala s názorem, že působí poněkud dětsky. U hry pro menší hráče by to bylo naprosto v pořádku, ale San Francisco zcela zjevně na nikoho pod deset let necílí. Je to ale další zajímavý komponent do hry, takže za mě není důvod si stěžovat.

Za pochvalu rozhodně stojí dřevěné modely historických tramvají, kterých je ve hře celkem 28 kousků. Ty jsou kvalitní a pěkně provedené a není jim co vytknout. Kvalitní jsou i různé žetony, jež jsou potřeba na výsledné bodování a jsou vyrobené z odolného kartonu. Zapomenout bychom neměli ani na desku projektů, kam se vykládají aktuálně dostupné projekty a také jsou na ní umístěné žetony základů.

Privátní: Komponenty ve hře - modely mrakodrapů, tramvaje a žetony smluv.jpg
Komponenty ve hře – modely mrakodrapů, tramvaje a žetony smluv

 

Příjemným překvapením je, že se uvnitř menší krabice skrývá také insert, aby se vám jednotlivé žetonky nepovalovaly všude možně po krabici. Určitě by se sice hodilo více různých přihrádek, ale pro základní roztřízení komponent to určitě stačí. Za mě jsou všechny komponenty ve hře dostatečně kvalitní, ilustrace a design jsou pěkné a krabice toho za prodejní cenu nabízí z hlediska obsahu poměrně hodně.

Privátní: Insert hry.jpg
Insert hry

 

Obsah a srozumitelnost pravidel

V české variantě hry najdete dvě verze pravidel, jedny v češtině a druhé ve slovenštině. Pravidla mají dohromady osm stránek, takže je už na první pohled jasné, že nastudovat si hru San Francisco nebude nijak na dlouho. Pravidla by sice mohla být zpracována o něco podrobněji, ale už po prvním přečtení bude většině hráčů řada pravidel jasná a s občasným nahlédnutím do pravidel se budou moci pustit do první herní partie. V pravidlech najdete i praktické příklady, jež vám mají přiblížit různé situace, do nichž se můžete během hry dostat.

 

Jak se hra hraje?

Jak už bylo uvedeno výše, hra San Francisco je poměrně jednoduchá, a i když máte možnost si důkladně promyslet svou strategii, samotné herní tahy jsou opravdu snadné. Na výběr máte prakticky jen ze dvou akcí, které se neustále opakují a vaším úkolem je na konci hry získat co nejvyšší bodové skóre.

Privátní: Připravená partie pro dva hráče.jpg
Připravená partie pro dva hráče

 

Pro začátek si každý z hráčů vezme svou desku města, kam si bude vykládat získané projekty. Vždy, když je hráč na tahu, má za úkol si vybrat jednu ze dvou následujících akcí:

  • Vyložit horní kartu z balíčku
  • Vzít si všechny karty z jednoho sloupce pod deskou projektů

Nyní se pojďme podívat na obě dostupné akce trochu podrobněji. První možností je vyložit horní kartu projektu z balíčku a rozhodnout se, do kterého sloupce pod deskou projektů bude umístěna. Tak můžete ovlivnit nabídku a situaci, v níž budou hráči, kteří přijdou na řadu až po vás. Pokud navíc kartu umístíte chytře, možná se vám podaří zajistit si, že na vás zbude vámi vybraná karta do příštího kola.

Alternativou k vyložení nové karty je získání všech karet v některém sloupci pod deskou projektu. Pokud se rozhodnete vzít si nějaké karty, musíte si zároveň vzít i žeton smlouvy. Žetony smluv jsou ve hře velmi důležité. Vzít si totiž můžete karty jen z toho sloupce, ve kterém je vyšší počet karet, než máte smluv. Jakmile tedy získáte jednu smlouvu, už si nebudete moci vzít kartu, která bude ve sloupci jediná. Naštěstí má hra jednoduché pravidlo, kdy v případě, že by všichni hráči měli mít alespoň jednu smlouvu, každý hráč jednu smlouvu odhodí.

Privátní: Některé z karet projektů.jpg
Některé z karet projektů

 

Získané karty potom můžete umístit na příslušná políčka vaší hráčské desky. Umisťování má několik jednoduchých pravidel. Vždy můžete do daného řádku, jež představuje určitou čtvrť, umístit pouze kartu stejné barvy jako má řádek. Do jednotlivých řádků navíc musíte umisťovat karty postupně zleva doprava a nelze nijak měnit jejich pořadí.

Kromě toho, že má každá karta projektu svou barvu, může mít i další efekty. Většina karet má na sobě symboly dělníků, jež představují hodnotu dané karty. Některé karty mají na sobě takzvané základy, což znamená, že na nich časem můžete vystavět mrakodrapy. Dále jsou ve hře karty s tramvajovými tratěmi, díky kterým získáte na svou hráčkou desku modely tramvají. Získat můžete ještě několik typů speciálních a bonusových karet, ty tu ale nemá smysl do detailů představovat.

Důležitý je pro vás bezpochyby také symbol kružítka, jež se vyskytuje na některých kartách. Jakmile totiž do jednoho řádku umístíte dvě karty se symbolem kružítka, okamžitě získáte nějaký bonus. Dají se tak získat bonusové karty, bonusoví dělníci na některou z vašich stávajících karet, bonusové koleje nebo jen body navíc do závěrečného bodování.

Pokud se vám navíc podaří kartu se základy obklopit kartami o celkové hodnotě (počet zobrazených dělníků) sedm a vyšší, můžete na základech vystavět mrakodrap.

Privátní: Bonusy, které lze získat za zaplněný řádek.jpg
Bonusy, které lze získat za zaplněný řádek

 

No dobrá, už víme, co můžete ve hře dělat. Jak ale zvítězit? O co je vlastně potřeba se ve hře snažit? Body můžete získat mnoha různými způsoby. Především se musíte snažit mít v každém řádku hodnotu karet vyšší než vaši protihráči. Jen ti nejlepší totiž získají za každý řádek body. Pokud zaplníte některý řádek (každý má pět sloupců) jako první, můžete také počítat s bonusovým bodem. Jeden bod vám náleží také za každý postavený mrakodrap a zapomenout bychom neměli ani na to, že bodově ohodnoceni jsou i hráči s nejvyššími počty tramvají na herní desce.

Ve hře se tak nelze úplně soustředit pouze na jedinou věc. Musíte se současně snažit získat co nejhodnotnější karty, co nejrychleji doplnit jednotlivé řádky, ale také si pohlídat, že budete mít více tramvají než vaši soupeři. Člověku se z toho všeho plánování mozek zavaří poměrně snadno, obzvláště v případě, kdy musíte sledovat bodové skóre více než jednoho protihráče.

Privátní: Deska města jednoho z hráčů na konci hry.jpg
Deska města jednoho z hráčů na konci hry

 

Dojmy z odehraných her

Pojďme se na to podívat pěkně od začátku. Už během čtení pravidel se mi zdála některá pravidla poměrně divná a měla jsem pocit, že hra vlastně nemůže moc dobře fungovat. Naštěstí to nebyla pravda, a nakonec se ukázalo, že i přes některá netradiční pravidla se dá partie dohrát až do zdárného konce. Za zajímavé považuji zejména dobírání smluv, které vás nutí neustále balancovat mezi tím, abyste měli čím zaplnit svou desku města, ale zároveň si sami neuzavřeli spoustu možností získáním příliš velkého počtu smluv. A tak, přestože během čtení pravidel se může tento mechanismus jevit hodně zvláštně, ve skutečnosti je nakonec jednou z nejlepších věcí na celé této hře.

Ve dvou hráčích jsme si hraní poměrně užili, a i když to není ta nejzábavnější hra pod sluncem, příjemná je zejména krátká herní doba, během které máte i prostor k taktizování a snaze oblafnout druhého hráče. Přestože vydavatel uvádí, že se herní doba pohybuje mezi 45 a 60 minutami, ve dvou hráčích nemáme problém ji odehrát i za třicet minut. A to je vlastnost, které si u jednoduchých strategických her opravdu cením. Se zvyšujícím se počtem hráčů se prodlužuje i herní doba a také prodlevy mezi jednotlivými herními tahy jednoho hráče.

Privátní: Rozestavěný plán města jednoho z hráčů.jpg
Rozestavěný plán města jednoho z hráčů

 

Přestože jsou ve hře dostupné jen dvě akce, rozhodně není jednoduchá. Propočítat, jestli je výhodnější vyčkávat, nebo už si vzít vytoužené karty, stejně jako předvídat chování soupeřů, je poměrně náročné. Hlavním problémem pro mě ale u hry je to, že vlastně není zábavná a vzdor vší snaze v herních mechanismech nevidím tématiku stavby San Francisca. Kdyby jednotlivé karty byly označeny pouze čísly, která by udávala hodnotu karet, byla by partie z velké části opravdu podobná. Ale o nic více zábavná. Čím více hráčů hraje, tím více je navíc potřeba přepočítávat hodnoty jednotlivých řádků dalších hráčů a ze hry se tak stává nekonečná matematická úloha. Záleží samozřejmě, jakým typem hráče jste, ale u nás se hra změnila v nekonečné přepočítávání bodů.

Pozitivní na hře je určitě to, že pečlivě propočítanou strategii vám hra klidně zkazí prvkem náhody. A tak musíte vždycky trochu počítat s tím, že vám to možná nevyjde, což do hry přináší příjemné napětí a udržuje hráče bdělé. Příjemným zpestřením jsou také 3D prvky ve hře (mrakodrapy a tramvaje), přestože jsem se setkala i s názorem některých hráčů, že se jim vlastně moc nelíbí a jsou ve hře spíše navíc.

Celkové zhodnocení

Hra San Francisco zpracovává zajímavé téma, přestože ze hry samotné není tématika až tak moc cítit. Pravidla jsou ale zajímavá, a přestože jsou vlastně opravdu jednoduchá, u vymýšlení té nejlepší strategie se nejeden hráč zapotí. Skvělá je zejména krátká herní doba a nutnost pečlivého balancování vlastních tahů. Komponenty jsou kvalitní a povedené, přestože ne každému budou vyhovovat. Partii San Francisca si užijí zejména ti hráči, kteří rádi kalkulují a nevadí jim delší prodleva mezi jednotlivými tahy, jež je způsobena přemýšlením ostatních hráčů.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Pěkná recenze…

13.10.2022 17:47:58

Já měl tedy ke hře přibalené i samolepky na lanovky, s nimi vypadají vozy o kus lépe. :) Nejvíc mi ale na hře nesedlo to, že právě mezi to plánování a strategii do toho hází vidle náhoda, která dokáže stavbu čtvrtě zarazit v plném rozkvětu. Takže za mě takový hořkosladký zážitek, hodinu se snažit něco budovat, aby to zničehonic skončilo. Jinak se mi principy, provedení a vizuál líbí, ale tato náhoda a žetony smluv, které toho moc neovlivní, to u mě osobně hodně stahují dolů.

22.1.2024 14:44:39

Vybíráme z Bazaru

Oath: Chronicles of Empire & Exile
Oath: Chronicles of Empire & Exile
Akt. cena: 2500 Kč
Končí za: 9 dnů

Offcanvas