Lvi žerou první! Nebo spíš poslušně drží místo ostatním africkým kamarádům?

Autor: Karotkaa | 22.11.2022 | 1

„Nevracej se ke starým napajedlům jenom pro vodu, čekají tam na tebe přátelé a sny.“ 

– africké přísloví

Ve hře Savannah Park zažijete safari se zvířaty, které je třeba chránit před ohněm a zároveň jim zajistit dostatečné zásoby vody pro přežití v nehostinných podmínkách africké savany. Pomáhat vám bude mé nejoblíbenější zvířátko ze zoo: surikata. :-)

Savannah Park je hra pro 1–4 hráče z roku 2021 a na český trh nám ji přináší vydavatelství Piatnik. Hru má na svědomí známá autorská dvojice Michael Kiesling (např. řada her Azul nebo má oblíbená Java) a Wolfgang Kramer (např. jednoduchá karetní hra 6 bere! nebo těžší kousek v podobě Tikalu).

Privátní: SP krabice.jpg
Víko krabice

 

Teď se nám všichni představí hezky pohromadě – Obsah balení

V krabici standardních rozměrů naleznete funkční a dobře vypadající insert, což je u hry této cenové kategorie velice přínosné. Všechny komponenty, kromě desek hráčů a bodovací desky, se vejdou do krabiček, které jsou součástí hry. Každá z nich má na sobě ilustraci a barevný lem v barvě hráče. Na dně krabice jsou vyobrazeny ilustrace pro jednodušší uložení krabiček na správná místa a dohromady vytvoří krásný obraz se všemi zvířaty, se kterými se ve hře setkáte. Samozřejmě tím myslím na žetonech. Rýpalové by mohli dodat, že je zde ještě dřevěná figurka surikaty, lva a správce parku pro každého hráče. :-)

Privátní: SP insert.jpg
Insert hry – 4 krabičky s komponenty hry

 

Každá krabička obsahuje žetony zvířat s jednou stranou v neutrální barvě a druhou stranou v barvě hráče. Dále zde máte již zmíněné dřevěné figurky surikaty, lva a pracovníka parku, který souží pouze jako ukazatel počtu bodů. Až na lvy jsou všechny figurky v barvě daného hráče. Drobný problém bez vlivu na herní zážitek může nastat při rozlišování modré a tmavě šedé barvy. Jejich odstíny jsou hůře rozeznatelné a doporučuji před vyplokáním všech žetonů najednou vždy řešit jen konkrétní barvu.

Privátní: SP komponenty hráče.jpg
Ukázka figurek a žetonů

 

Tisíc a jedna možnost – příprava hry

Hra nabízí mnoho různých variant. Nabídka variant mi hodně připomínala nabídku ze hry Dračí palác.

Varianta hry pro děti:

  • Hrací plán otočíte zadní stranou bez požárů nahoru.
  • Vezmete všech 33 dílků zvířat (žetony s potiskem na obou stranách), zamícháte a náhodně je rozmístíte na herní plochu. Vynecháte 7 polí kolem prostřední skály (viz. obrázek níže) a trávy po obvodě. Každý hráč si takto vytvoří vlastní náhodné rozestavení zvířat. Zvířata se umísťují stranou v neutrální barvě vzhůru.

 

Privátní: SP detska priprava.jpg
Dětská varianta hry

 

Standardní varianta hry:

  • Vezměte si herní desku a otočíte ji stranou s požáry nahoru. 
  • Z žetonů vlastní barvy odeberete ty s potiskem jen na jedné straně (6 × strom a 3 × požár).
  • Zbývajících 33 žetonů zvířat zamícháte a náhodně si je rozložíte na vlastní herní plochu. Každý hráč si takto vytvoří vlastní náhodné rozestavení zvířat. Zvířata se umísťují stranou v neutrální barvě vzhůru.
    • Umísťujete zleva doprava a odshora dolů.
    • Neumísťujete na pole s trávou, stromy, požáry a skálou.
    • Zbydou vám dva žetony, které umístíte dle své volby na dvě trávy po obvodě plánu.

(V sólo variantě jednoduše připravíte jen desku pro sebe.)

 

Privátní: standard.jpg
Připravená standardní varianta hry

 

Variabilní varianta hry:

  • Otočte si herní plán stranou bez požárů nahoru.
  • Připravte si 6 žetonů stromů a 3 žetony s požáry z krabičky. Ty rozmístěte na herní plochu.
    • Na zadní straně bodovací karty máte několik návrhů na rozmístění žetonů. Jinak si můžete zvolit jakékoliv rozmístění.
  • Poté rozmístěte zvířata jako ve standardní variantě hry.

 

Privátní: varianty.jpg
Ukázka navrhovaných rozložení požárů s stromů z druhé strany bodovací desky.

 

Varianta „Lvi jsou pryč!“:

  • Příprava je stejná jako ve standardní variantě s tím, že na konci hráč umístí figurku lva na jím zvolenou volnou trávu nebo strom ve svém parku.

 

Lvi žerou první – Průběh hry

Níže je popis průběhu hry pro standardní variantu. Jakékoliv odlišnosti pro jiné varianty budou zmíněny též.

  1. Hráč, který je na řadě zvolí na své ploše jakýkoliv žeton otočený neutrální barvou vzhůru.
  2. Žeton popíše (počet a druhy zvířat, zvířat, přítomnost vodního zdroje) a zvedne. Na jeho místo umístí svou figurku surikaty.
  3. Ostatní hráči zvednou ze svých herních desek stejný žeton (odpovídající obrázkem, ne pozicí) a na jeho místo umístí svůj žeton surikaty.
  4. Každý hráč nyní žeton otočí stranou své barvy vzhůru a položí jej na hrací plochu na volné políčko (tj. políčko s pískem, trávou nebo stromem). Nesmí jej umístit na surikatu, požár ani skálu.
    • V dětské variantě se nesmí umísťovat na trávu.
    • Ve variantě „Lvi jsou pryč!“ lze umísťovat na políčko se lvem. Ten je poté přemístěn na jiné volné pole s trávou, pískem či stromem. Nemusíte se bát, tady lvi nikoho nesežerou. Hráč poté posune svou figurku strážce parku na bodovací desce o tolik polí, kolik bylo zvířat na žetonu umístěném na pole se lvem.
  5. Jakmile všichni dokončí výše zmíněné kroky, je na řadě s výběrem žetonu zvířat další hráč. Takto se střídají, dokud nejsou otočenou všechny žetony stranou v barvě hráče vzhůru.

Závěrečné bodování: Kromě varianty se lvy hráči nezískávají v průběhu hry body.

Na bodovací desce je zobrazeno pořadí bodování jednotlivých zvířat a rostlin.

Nejprve získají hráči body za volné pastviny a stromy = stále viditelné na konci hry.

Poté získají body jednotlivá zvířata. Body jsou dány největším počtem sousedících žetonů (řetěz) obsahujících daný druh zvířete, přičemž alespoň na jednom z žetonů musí být přítomný zdroj vody. Počet zvířat se vynásobí počtem zdrojů vody na daných žetonech (maximálně 3). Stejně se pokračuje i s ostatními zvířaty.

U všech variant kromě dětské je potřeba před počítáním zkontrolovat, zda nepřijdete o nějaké žetony zvířat v sousedství s požáry. Na herní ploše je požár o velikosti 1, 2 a 3. Každý z nich zničí každý sousední žeton (bez ohledu na přítomnost vody), který obsahuje stejný počet zvířat, jako je hodnota daného požáru (počítá se celkový počet zvířat, ne počet od jednoho druhu).

Privátní: průbeh.jpg
Ukázka průběhu standardní hry

 

Jedna varianta, druhá varianta, … – Atmosféra

Po přečtení pravidel můžete nabýt dojmu, že hra nabízí spoustu zábavy a variant, které vám vydrží na hodně dlouho. Pravda je to pouze částečně. Nakonec zůstanete u jedné až dvou a ostatní nebudete dále zkoušet. 

Na první pohled vás zaujme funkční insert (pokud se tomu tak dá říkat): komponenty krásně rozložíte do krabiček v barvách hráčů a děti se zabaví i při uklízení. Každá krabička má své specifické místo, které děti poznají podle obrázku na krabici a na spodku výplně krabice. Děti samy pak budou chtít vše ukládat na správné místo. Jediný problém nastane při rozdávání krabiček jednotlivým hráčům – u dětí může dojít k hádce o to, kdo bude mít jaké zvířátko.

Kvalita komponent je na slušné úrovni. Barvy jsou krásně syté, zvířátka jednoduše rozpoznatelná, ilustrace na žetonech nejsou nijak přeplácané a hráči nemají problém rozpoznat, co je na kterém žetonku za zvíře. 

Menší výtku bych měl k deskám hráčů. Tady bych uvítal dvouvrstvé desky, aby vám dílky neustále neutíkaly z místa, jakmile chcete jeden prostřední vyndat svými mohutnými neohrabanými prsty. :-) Nedej bože, aby někdo vrazil do stolu – to je rovnou po hře.

Samotná příprava hry je velice jednoduchá. Každý si připraví svou desku a na ni náhodně vyskládá žetonky. Pak už stačí určit prvního hráče a může se začít. Ze začátku budete řešit, kterou travinu zabrat a jaký žeton uvolnit jako další (či se modlit, aby ho vybral soupeř), aby vám vše krásně pasovalo a měli jste hodně bodů. Postupem času už budete jen hasit škody, které vznikly, a na konci si budete trhat vlasy, protože ty nejdůležitější žetony se zvířaty, která jsou součástí nejdelších řetězců, vám spálí oheň. Takto to vypadá dost drsně, ale určitě budete mít radost ze škodolibého smíchu dětí, když zjistí, že máte dobrou polovinu safari zcela k ničemu. :-) Z mých zkušeností takto nevhodně umísťovat žetony umí hlavně dospělí a děti s tím nemají problém.

Bodovací deska je za mne zbytečně velká a vzhledem k tomu, že k bodování dochází až poté, co dokončíte hru, víc na stole překáží. Ve chvíli, kdy na ni dojde, už všichni odcházejí od stolu a je jim v podstatě jedno, kolik bodů získali, zajímá je jen, jak se jim povedlo dát všechna zvířátka do skupin. Hardcore hráči samozřejmě budou bazírovat na přesném počítání, ale ti nejsou zcela cílovou skupinou této rodinkovky.

Hra je velmi citlivá na počet hráčů a skupinu, která ji hraje. Každý z hráčů ve svém tahu určuje žetony, které budou umísťovat i ostatní hráči. Tím, že je rozmístění žetonů zvířat variabilní, každý hraje trochu jinou hru a každým rozhodnutím o umístění žetonu na své ploše nastaví situaci do dalšího tahu. Můžete si připravit super strategii, ale každý další hráč ve skupině vám ji chtě nechtě rozbije svým rozhodnutím, které je zrovna vhodné pro něho. Toto škození je ve hře bohužel způsobené nepřímo. Na desce je třeba promýšlet spoustu věcí, aby si vše sedlo podle vašich představ, a rozhodně nemáte čas sledovat, co dělají ostatní, natož vymýšlet, co vám pomůže a jim uškodí. Vaše volba dle vlastních potřeb tak velmi změní další průběh hry pro ostatní, a to se děje v každém tahu. Pokud tento prvek vyhledáváte, budete ze hry nadšení. Děti bohužel toto nechtěné škození nevyhledávají a neumí s ním pracovat. I šestiletý hráč mi toto zmínil jako věc, co mu na hře vadí. Jednalo se o spontánní vyjádření, když jsem se ptal, zda si nezahrajeme znovu. Dá se to obejít tím, že se s dětmi domluvíte, co kdo zahraje, ale pak už si děti mohou rovnou zahrát samy a dospělí se nebudou nudit u něčeho, co řídí někdo jiný.

I přes tyto nedostatky se jedná o velice zajímavý puzzle, který bych doporučil rodinám s malými dětmi a sólo hráčům. Herní zážitek je příjemný a pohodový. Pokud se smíříte s neúmyslným škozením, hra se vám odvděčí.

 

Dětská varianta:

Tuhle variantu můžu doporučit snad jen dětem mladším 6 let. Hra ztrácí jakýkoliv prvek strategie a možnosti něco vymýšlet. Na herní ploše je mnoho volných políček a rozmístit jednotlivé žetony do vhodných pozic je velice jednoduché i pro ty nejmenší. Jakmile zkusí děti standardní hru, nebudou už dětskou chtít zkoušet.

Přijde mi, že dětskou variantu vložili autoři až po dokončení základního konceptu, aby se hra lépe prodávala rodinám s menšími dětmi. Ty nakonec víc baví rébus v podobě tvoření skupin zvířat v klasické variantě nežli nudná a jednoduchá dětská varianta. Nechtěné škození ze strany ostatních hráčů dětem také nepřidá na radosti ze hry. 

 

Standardní hra:

Tuhle variantu bych doporučil pro rodinné hraní. Je dostatečně náročná na to, aby zabavila děti, ale zase je neotrávila. Pokud nebudete hrát ve čtyřech, neotrávíte děti ani množstvím náhody ve hře. 

Pokud jste hardcore hráči, tuhle variantu bych volil maximálně v sólo módu, kdy se jedná o velmi zajímavý puzzle, který si zcela řídíte sami.

Možnost rozestavět si dílky dle vlastní představy či nabízených možností je zajímavá, ale je otázkou, zda je to ten hlavní důvod si hru pořizovat. Pravděpodobně se k nim ani nedostanete. Přeci jenom rozmístit všechny žetony stromů a požárů u všech hráčů stejně dá víc práce nežli začít hrát standardní hru.

 

„Lvi jsou pryč!“:

Desková verze lví hlídky, kdy lvi místo požírání antilop drží místo všem zvířátkům. Když je potřeba uvolní jej a jdou zase hlídat další zajímavé a důležité místo pro někoho jiného. :-)

Za mne nejlepší volba pro hardcore hráče, kteří nechtějí hrát jen sami. Možnost zisku bodů během hry přidává další úroveň promýšlení tahů. Mozek se vám bude hodně vařit při rozhodování, zda dílek položit na pole se lvem nebo někam jinam. Prvek náhody zde stále zůstává a může se stát, že volba soupeřů pro vás bude opět k ničemu a bodovat budou víc ostatní, nežli vy, ale s tím se musí počítat.

 

Doporučení

Vynechte dětskou variantu hry, pokud nechcete hrát s opravdu malými prcky, co si chtějí jen skládat stejná zvířátka k sobě. Pokud vaše děti již nějakou hru hrály, tato varianta je bude víc nudit než bavit.

Hodnocení

 

Plusy: 

  • Herní doba v nižším počtu hráčů
  • Rodinná zábava
  • Zajímavý rébus při hře jednoho hráče
  • Téma hry

Minusy:

  • Hra ve 4 hráčích (pro hráče vyhledávající hry bez náhody nastává problém už ve hře 2 hráčů)
  • Počítání bodů na konci hry
  • Barvy hráčských komponent hůře rozlišitelné – malý vliv na herní zážitek

Shrnutí

Hra Savannah park je pro mne zajímá hra, kterou nelze hodnotit jednoznačně. Najde si své zájemce napříč deskoherním světem, ale najde se určitě i spousta lidí, kteří ji zavrhnou hned po prvním zahrání. Přijde mi jako by autoři chtěli cílit na všechny cílové skupiny, ale výsledek je někde na půli cesty k dokonalosti. Každý si v ní něco najde, ale nikdo z ní nebude 100% odvařený.

Jedná se o velice zajímavý puzzle, u kterého platí: čím méně hráčů, tím lépe. 

Pro sólo hráče nabízí velkou dávku variabilní rozložení s cílem dosáhnout co největšího počtu bodů.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Guláš
Guláš
Akt. cena: 125 Kč
Končí za: 16 hodin

Offcanvas