Květiny bílé po cestě, po cestě všude kvetly…

Autor: Meeshab | 24.7.2021 | 2

Mami, podívej se, támhle hopká veverka. Jé a slyšíš? Tady je strakapoud a zobe červíky z dubu. A ta hájovna, vždyť vypadá úplně jako perníková chaloupka.

Hra Na louce je vlastně procházka přírodou, při které sbíráte obrázky rostlin, zvířátek a dalších věcí, které jste po cestě potkali nebo našli, a tvoříte si z nich vlastní portfolio vzpomínek.

Privátní: Obsah krabice.jpg
Obsah krabice

 

Co je v krabici

Tato krásná a pohodová hra polského autora Klemense Kalickiho (který má na svědomí také hru Dům snů) pro 1–4 hráče od 10 let k vám dorazí v krabici o velikosti 30 × 30 × 8 cm a když sejmete víko s krásně vyvedenou lasičkou, najdete uvnitř herní plán o rozloze 45,5 × 26 cm, dvě oboustranné desky tábořiště pro různé počty hráčů, dřevěnou figurku táborníka, který vám bude odměřovat počet kol, žetony (žeton prvního hráče, žetony cílů, bonusové žetony jednotlivých hráčů, zaslepovací žetony, které upravují desku tábořiště, barevné žetony pro sólovou hru, žetony stezky – 5 kusů v barvě každého z hráčů – a žetony cesty), stojánky na karty, které si nejprve musíte vyloupat a sestavit (v krabici je k tomu pro jistotu návod), kartu pro sólovou variantu, a hlavně spoustu úžasně malovaných karet, jejichž design má na svědomí polská malířka Karolina Kijak. Nechybí ani návod v češtině a slovenštině a rejstřík karet s popisy všech zvířátek i rostlin.

Privátní: ukázka z rejstříku karet.jpg
Ukázka z rejstříku karet

 

Návod je sepsaný jasně a přehledně, líbí se mi použití červenky obecné, jež vám přináší na různých místech tipy a rady. Na zadní straně návodu pak najdete přehledné shrnutí tahu hráče i přehled symbolů v jednotlivých balíčcích karet. Vše se může po vyloupání, rozbalení a sestavení pohodlně umístit do plastového inzertu, který je součástí hry a je velmi dobře vymyšlen – nic v něm nelítá a hra se díky němu může velmi rychle rozložit i uklidit.

Privátní: přehledný inzert.jpg
Přehledný inzert

 

Příprava hry

Tato engine-buildingová hra na vás hned zpočátku dýchne pohodovou atmosférou, která vás bude celou dobu provázet. Abyste se na tuto jedinečnou výpravu za zážitky mohli vydat, připravíte si nejprve herní plán. Ten je rozdělen na mřížku 4 × 4 karty a v záhlaví má prořízlé otvory na tři sady karet přírody. Karty jsou rozdělené podle toho, kterým směrem se na výpravu vydáte. Můžete tak brát karty ze severu, jihu, východu i západu. Na začátku hry si do záhlaví připravíte stojánky s kartami západu, jihu a východu. Karty severu prozatím necháte bokem, do hry se dostanou později. Karty z jednotlivých balíčků pak rozdělíte na určená pole. Každý z hráčů si do své herní oblasti vezme žetony stezky (všech pět ve hře 1–3 hráčů, čtyři ve hře 4 hráčů), jeden žeton cesty, bonusové žetony ve své barvě a počáteční kartu půdy, která je oboustranná. Poblíž plánu pak ještě umístíte desku tábořiště (v případě, že hraje menší počet hráčů než 4, umístíte do některých výřezů záslepky), figurku táborníka umístíte na první místo na počítadle kol, na určená místa okolo ohniště vylosujete náhodně potřebný počet cílů, hráči, který naposledy dostal píchanec, dáte jako úlevu žeton prvního hráče a můžete vyrazit. 

Privátní: tábořiště pro 2 hráče.jpg
Deska tábořiště připravená pro hru dvou hráčů

 

Pravidla

Hned z počátku si každý z hráčů vybere jednu řadu karet na herním plánu, vezme si na ruku všechny 4 karty z této řady, doplní je kartami novými, vezme si náhodně jednu kartu severu a do své herní oblasti vyloží počáteční kartu půdy stranou, kterou preferuje. Počáteční karta je totiž oboustranná a každý z hráčů se tak může rozhodnout, bude-li začínat v trávě s červíkem, nebo v opadance s broučkem. Poté, co si všichni dobrali své počáteční karty a vyložili kartu půdy, začíná první hráč se svým tahem. V něm si zvolí, který žeton stezky použije a kam ho umístí. Má tři možnosti – buď žeton vloží šipkou do některého z výřezů na herním plánu, vezme si kartu, která je od vložené šipky tak daleko, kolik ukazuje číslo na šipce a na závěr vyloží buď tuto nově koupenou kartu nebo kartu z ruky do své herní oblasti, nebo žeton vloží rovnou stranou do některého z výřezů na desce tábořiště a provede speciální akci, která je uvedena na žetonu stezky, nebo využije poslední, nejméně atraktivní možnost – položí žeton na některou z laviček u tábořiště a vyloží jednu kartu z ruky. 

Privátní: žetony.jpg
Žetony, které najdete ve hře

 

A jakým způsobem se karty vykládají? Popišme si nejprve vyložení karty půdy. Vyložení této karty je nejjednodušší. Prostě ji jen umístíte do své herní oblasti (louky) vedle již stávajících vyložených karet. Vyložit kartu pozorování už chce nějakou tu přípravu. Ve hře je těchto karet nejvíc a tak jejich vykládáním získáte pravděpodobně nejvíce bodů. Kromě krásného obrázku obsahuje každá z těchto karet další důležité informace. V levém horním rohu je jeden nebo dva symboly, které označují, který zdroj vám vyložení této konkrétní karty přináší. Pod ním jsou zobrazené podmínky k jejímu vyložení. Ty obsahují jiné symboly, které musíte již mít na své louce (pokud vám nějaký symbol chybí, lze jej nahradit odhozením dvou jakýchkoliv karet z ruky). Nový obrázek pak musíte vyložit na kartu obsahující jeden ze symbolů zdroje, popřípadě dodržet další pravidla, která mohou být na kartě uvedena (například umístit kartu vedle karty s domečkem nebo plotem). 

Privátní: karty.jpg
Karty krajiny

 

Dalším druhem karty, na který ve hře narazíte, je karta krajiny. Ta se vykládá nad žetony cesty. Jeden z těchto žetonů máte hned od začátku hry, další pak můžete získat díky speciální akci na desce tábořiště. Každá z karet krajiny se pokládá na nový žeton cesty, chcete-li mít tedy více krajinek, budete si muset pořídit pár těchto žetonů do zásoby. I karty krajiny někdy vyžadují vlastnictví některých symbolů. Samy o sobě žádné symboly nepřinášejí, ale můžete na ně pak vyložit kartu objevů. 

Karta objevů, jak už jsem naznačila, se pokládá na karty krajiny. Symbolizuje suvenýry, které jsme našli po cestě – klíč, cínového vojáčka, kravský zvon, podkovu,… Pro jejich vyložení opět musíte splnit dané podmínky.

Privátní: karty suvenýrů a cest.jpg
Karty objevů (vlevo) a krajiny (vpravo)

 

Teď se pojďme podívat na tábořiště. V krabici najdete dvě oboustranné desky tábořiště, které se liší podle počtu hráčů. Čím více je hráčů ve hře, tím více je laviček kolem ohniště a cílů, které můžete splnit. Deska tábořiště nabízí hráčům několik akcí. Můžete buď vyložit dvě karty z ruky, vzít si dva žetony cesty do zásoby, vybrat si na herním plánu kteroukoliv kartu nebo si vzít horní tři karty z jednoho z balíčků karet přírody, jednu z nich si vybrat do ruky a zbytek vrátit dospod balíčku. Pokud zároveň splníte některý z cílů (máte na své louce viditelné symboly dvou sousedících cílů na plánu), můžete na kartu tábořiště položit svůj bodovací žeton (na plán se vykládají od nejnižší hodnoty po nejvyšší) a získat tak na konci hry další body k dobru.

 

Konec hry

A kdy hra končí? Trvá přesně 6 (v případě čtyř hráčů 8) kol. V každém kole každý z hráčů použije všechny své žetony stezky, poté se posune figurka turisty o jedno pole dopředu, hráči si vezmou z herního plánu i tábořiště zpět své žetony stezky, žeton prvního hráče se přesune k dalšímu hráči po levici a může se začít nové kolo. Přesně v polovině hry, která je na desce tábořiště označena symbolem přesýpacích hodin, se z herního plánu seberou všechny karty východu a vymění se za karty západu, které přináší zpravidla větší bodový zisk, ale také mají větší nároky na vyložení. Po šesti kolech hra končí, hráči si sečtou body z karet a dosažených cílů a ten, kdo má bodů nejvíc, vyhrává.

 

Sólová varianta

Hra má i podařenou sólovou variantu. Hru připravíte stejně, jako obvykle, vedle herního plánu umístíte destičku pro hru jednoho hráče, do jejích tří výřezů náhodně vylosujete tři různobarevné žetony pro sólovou hru, žetony stezky ve stejných barvách promícháte a položíte lícem dolů poblíž. Tulák, proti kterému v této hře hrajete, vždy začíná. V jeho tahu otočíte vrchní žeton stezky, podíváte se na jeho barvu a hodnotu. Poté, podle toho, ve kterém výřezu na destičce pro jednoho hráče se nachází žeton s danou barvou, umístíte žeton stezky do výřezu na herním plánu a vezmete si příslušnou kartu a dáte ji na hromádku Tulákovi. Vytáhnete-li žeton stezky s otazníkem, umístíte jej do výřezu v desce tábořiště a žádnou další akci neprovádíte. Na konci hry se Tulákovi sečtou všechny body z nastřádaných karet a máte-li bodů více než on, vyhráváte. Na závěr se můžete podívat do tabulky, jak moc úspěšní jste na své výpravě byli. 

Privátní: karta pro sólovou hru.jpg
Karta pro sólovou hru s barevnými žetony určujícími, které karty připadnou Tulákovi

 

Překvapení?

Nakonec nesmím zapomenout na obálky s překvapením, které na vás v krabici čekají. Obsahují herní materiál, který si rozbalíte při určitých příležitostech. Je první jarní den? Šup sem s obálkou. Navštívili jste nějakou přírodní rezervaci? Hned můžete rozbalit další. Tato drobnost nás velice potěšila a ještě vylepšila celkový dojem ze hry.

Privátní: obálky s překvapením.jpg
Obálky s překvapením

 

Negativa

Ale ať jenom nechválím, dovolím si zmínit pár výtek, které ke hře mám. Karty: podobně jako spousta jiných hráčů, mám z nich i já rozporuplné pocity. Na jednu stranu nádherné ilustrace, na druhou absence nějakého rámečku, který by definoval okraj karty. Na plánu položené karty tak nějak splývají s podkladem i jedna s druhou a někdy to může působit až rušivě. Jde si na to ale zvyknout a po pár hrách už vám to ani nepřijde. Karet je ve hře opravdu velké množství. Pokud hrajete sólo nebo ve dvou, točí se karty pomalu a tak se občas stane, že člověk na něco čeká a daná karta ne a ne přijít. Nahradit chybějící symbol odhozením dvou jakýchkoliv karet vám sice může vyložení usnadnit, ale karet rozhodně nemíváte v ruce příliš a tak se tato varianta používá spíše v ojedinělých případech. Pokud hrajete ve více hráčích, karty se na stole protáčí podstatně rychleji a ke kýženým kartám se tak dostanete s mnohem větší pravděpodobností. Uvítala bych i větší počet zip bagů, abychom mohli roztřídit komponenty pro jednotlivé hráče, ale to už je jen takový povzdech na okraj.

Privátní: připravený hrací plán.jpg
Připravený herní plán

 

Shrnutí

Celkově herní mechanismy fungují velmi dobře. Přesto že je hra pravidlově velmi jednoduchá, máte mnoho možností, jak využít svůj tah. Navíc oceňuji její edukativní přesah. Díky hraní hry jsme se naučili poznávat spoustu zvířat i rostlin, protože hlavně zpočátku jsme u každé získané karty listovali v rejstříku, abychom se dozvěděli, co je to za živočicha nebo rostlinu a získali i pár základních informací. Hra netrpí ani na častý nešvar engine buildingů – nevhodnou délku. Během své výpravy si stihnete vybudovat slušný počet symbolů a zároveň se netáhne „do nekonečna“, takže si ji užijete přesně tak akorát. Hru můžu doporučit pro rodinné hraní. Dobře se hraje v jakémkoliv počtu hráčů, ale nejlepší zážitek jsem měla při hraní v plném počtu, kdy se karty v nabídce střídaly mnohem rychleji. I sólovou variantu můžu doporučit. Ovládání Tuláka je velmi jednoduché a intuitivní, takže se můžete plně soustředit na svoji strategii. Co se týče věku hráčů, myslím, že věk na krabici (10+ let) je pro běžné hráče odpovídající. Doporučit ji ale můžu i pro zkušené hráče mladšího školního věku (tak kolem osmi let). U nás si své místo našla a určitě bude součástí našich rodinných dovolených. 

Privátní: žetony stezky.jpg
Žetony stezky červeného hráče

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

PJ

@Meeshab Článek fajn, příjemně čtivý, nějaké informace jsem se z něj dozvěděl. Nicméně kapitola jménem

Negativa

začíná větou: “Ale ať jenom nechválím, dovolím si z…” 

Jenže ono se předtím moc nechválilo. Vlastně text až do této kapitoly byl spíše jen obsáhlejším popisem hry s několika velmi málo subjektivními postřehy. Osobně mám raději texty, které jsou “plnohodnotnou” recenzí, tj. kde jsou např. herní mechaniky popisovány a současně glosovány a hodnoceny v celém textu.

Neber to, Míšo, jako kritiku, jen můj osobní postřeh z pohledu poněkud již mechem obrostlého recenzenta…

27.7.2021 11:09:46

Já jsem za kritiku ráda a vážím si jí. Díky moc - příště to zkusím lépe! ????

27.7.2021 12:04:37

Vybíráme z Bazaru

Sherlock Holmes: Trojitá výzva
Sherlock Holmes: Trojitá výzva
Akt. cena: 140 Kč
Končí za: 18 hodin

Offcanvas