Kruté boje za svobodu v zákopech severní Afriky

Autor: martinsun | 17.4.2022 | 18

„Obsadíme tam ten kopec, na něm se můžeme zakopat. Odstřelovač se zbaví nepřátelských vojáků a potom je Giuseppe může pokropit svým kulometem. Jen si musíme dát pozor na obrněná vozidla. Navedeme na ně letadla. A zbytek dorazí naše protitankové střely. Anglický konvoj nesmí projet!“

Ve hře Odhodlaní: Severní Afrika proti sobě stojí britská jednotka a italská armáda. Bojištěm je, jak již název napovídá, severní Afrika v období druhé světové války. Základní principy hry zůstávají stejné jako u předchozího dílu Odhodlaných: Normandie. Do hry navíc přicházejí i nové jednotky a hlavně vojenská obrněná vozidla a letadla. Novinkou je zde také větší prvek asymetrie v jednotlivých misích. Např. Britové musí cíle zničit, Italové naopak ovládnout. Zbytek hry zůstává stejný a úkol, který musí hráč splnit, aby vyhrál, je určen konkrétním scénářem. 

Privátní: Odhodlaní SA - Text - nápis.jpg
Vítejte v severní Africe, vojáci!

 

Cvičiště – příprava hry

Doprostřed stolu se nachystá herní plán podle daného scénáře a na něj se umístí žetony jednotek a strategických bodů. Hráči si vyberou jednotky dle daného scénáře a vytvoří z nich balíček záloh, zbylé karty si berou do ruky. 

Privátní: Odhodlaní SA - Angličané 2.jpg
Britská vojenská síla

 

Bojové střetnutí – průběh hry 

Průběh kola

Průběh herního kola zůstává stejný jako u předchozího dílu: Hráči si vezmou čtyři karty do ruky, tajně zvolí jednu z nich jako kartu pro určení iniciativy a následně v jeden okamžik otočí. Hráč s vyšším číslem iniciativy začíná hrát jako první a postupně odehraje všechny karty z ruky. Každá karta aktivuje příslušný žeton vojáka. Ten následně může provést jednu z akcí, kterou má uvedenou na své kartě. Pokud voják sedí ve vozidle, může provést akci vozidla

Akce vozidla závisí na místě, na kterém voják sedí. Italský tank má speciální podmínku, která říká, že jednotlivé akce mohou vykonávat pouze specialisté. Řídit tank může například jen řidič tanku. U ostatních vozidel tato podmínka neplatí a jakýkoliv voják může vykonávat jakoukoliv akci vozidla.

Privátní: Odhodlaní SA - Angličané.jpg
Britské pouštní jednotky

 

Ve hře jsou k dispozici následující akce: 

Akce pohybu: 

  • Jízda: přesun vozidla na prozkoumané území
  • Přesun: přesun vojáka prozkoumané území
  • Pátrání: přesun vojáka a propátrání daného území + dobrání si válečného zmatku
  • Skrytý přesun: přesun vojáka na neprozkoumané území

Podpůrné akce: 

  • Posily: přidání karet ze zálohy do odhazovacího balíčku
  • Za mnou!: dobrání karet do ruky
  • Zmatení nepřítele: protivník si přidá válečný zmatek do odhazovacího balíčku
  • Ovládnutí: ovládnutí prozkoumaného území
  • Povzbuzení: znovuzahrání karet hraných v tomto kole
  • Navigace: průzkum terénu z vozidla a dobrání válečného zmatku
  • Průzkum: odstranění válečného zmatku a dobrání nové karty
  • Oprava: odstranění jednoho žetonu poškození z vozidla
  • Průzkumný let: prozkoumání dvou území na mapě a dobrání si válečného zmatku
Privátní: Odhodlaní SA - Italové posádka tanku.jpg
Italská obsluha tanku

 

Bojové akce:

  • Útok: útok na nepřítele (vojáka nebo vozidlo)
  • Nálet: útok na nepřítele bez započítání vzdálenosti
  • Demolice: útok na vozidlo nebo na strategický cíl
  • Protitanková střela: útok na vozidlo
  • Krycí palba: nezpůsobuje ztrátu, ale znehybnění nepřítele (musí se znovu aktivovat kartou)

Jako volnou akci může voják vysednout z vozidla nebo do něj nastoupit, případně si může přesednout na jiné místo ve vozidle. Na volnou akci nepotřebuje žádnou kartu. 

Privátní: Odhodlaní SA - Vozidla Anglie.jpg
Britská vozidla

 

Boj

V případě provádění bojové akce se hází kostkou (kostkami) na to, zda útočící voják zasáhl. Šance na zásah se snižuje dle hodnoty obrany protivníka, dále podle vzdálenosti od útočící jednotky a dle terénu, na kterém stojí cíl útoku. Vojáci mohou útočit i na obrněná vozidla a v případě zásahu je zraněn jeden z vojáků ve vozidle.

 

Ztráty

Ztráta se pak řídí stejnými pravidly jako v případě zásahu vojáka na bitevním poli – obránce tedy musí odhodit kartu zasaženého vojáka, přednostně z ruky, případně z odhazovacího balíčku a když ani tam taková karta není, pak z dobíracího balíčku. První karta zasaženého vojáka, na kterou narazil, je vyřazena ze hry. Karty v zásobách se neprohledávají. Pokud již zasažený hráč nemá žádnou kartu daného druhu, musí odhodit žeton vojáka. Ten se už žádným způsobem nemůže vrátit znovu do hry. 

Privátní: Odhodlaní SA - Italské vozidla.jpg
Italská vozidla

 

Protitankové střely a demolice

Na obrněná vozidla je možné útočit protitankovými střelami nebo je možné je poškodit pomoci akce demolice. Kromě toho, že je v takovém vozidle zraněn voják, získává navíc vozidlo žeton poškození. Při udělení určitého počtu poškození přestává být vozidlo bojeschopné a není možné dále využívat jeho akce. Pokud má tolik poškození, kolik je celková výše jeho výdrže, je vozidlo zničeno. Nově se ve hře objevují strategické cíle, které je možné zničit pomocí akce demolice

 

Mise splněna – konec hry 

Hra končí v okamžiku, kdy jeden z hráčů dosáhl stanoveného cíle (splnil podmínku pro vítězství jeho strany). Pokud není možné stanoveného cíle dosáhnout, protože má hráč zničeny všechny jednotky, které mohly daného cíle dosáhnout, hraje se dál, dokud si podmínku pro vítězství nesplní protihráč. Pokud nastane bezvýchodná situace a ani on není schopen své úkoly splnit, vyhraje ten, komu se podařilo lépe splnit alespoň část podmínky pro vítězství. 

Privátní: Odhodlaní SA - Text - lidé.jpg
Tvrdí muži v drsné krajině

 

Vojenské vybavení – komponenty 

Pokud jste hráli předchůdce této hry, máte jasnou představu o tom, jak vypadají komponenty i v tomto díle. Kvalitní žetony, kvalitní karty a nádherně graficky vyvedené mapové díly. Vše dohromady krásně navozuje atmosféru bojů v severní Africe. Krabice má stejný rozměr jako u předchozí verze, takže se vedle sebe hezky vyjímají na policii. 

Privátní: Odhodlaní SA - Italové žetony.jpg
Italské jednotky

 

Válečné tažení – kniha scénářů 

Musím říct, že mi hra připadala ještě atmosféričtější než v případě Normandie. Bitvy o africká letiště nebo udržení pevností měly fakt atmosféru, stejně jako zastavení nepřátelského konvoje obrněných vozidel. Jednotlivé scénáře se snaží přiblížit skutečné historické vojenské operace v severní Africe. Nedokážu úplně posoudit, jak moc blízko se drží pravdy. Nicméně pro účely hry fungují skvěle. Dokážu si představit, že některé hráče hra dovede k tomu, že si začnou zjišťovat historické reálie.

 

Na bitevním poli – dojmy z hraní

Jiný kontinent, jiné bojiště…

Přiznávám, že mě bavili i původní Odhodlaní. A stejnou měrou jsem si užíval i tento díl, na který jsem se velmi těšil. Dostal jsem v něm podobnou dávku zábavy jako u jeho předchůdce a navíc okořeněnou novými prvky

Nejvíce první díl připomíná první scénář, kde proti sobě stojí více méně stejné jednotky. 

Privátní: Odhodlaní SA - Text auto.jpg
Auto pískem zaváté…

 

Vozidla

V dalších scénářích přicházejí do hry obrněná vozidla a s nimi se mění strategie hry. Prostě chcete využít vozidla jako svou ochranu před běžnými vojáky. Chcete do maximální možné míry používat protitankové střely – protože mají většinou větší šanci na zásah a zraňují i posádku vozidla. Na druhou stranu si maximálně chcete chránit všechny protitankové střelce, protože jejich soustředěný útok umí být smrtící. Jedna kostka navíc je u této akce znát. 

Válečné příběhy

Na hře je skvělé, jaké píše příběhy. Živě vidíte, jak se seržant, podporovaný odstřelovačem, blíží k italskému tanku a vyhazuje jej do povětří. Jenomže u toho podcenil ukrytého kulometčíka, který jej dříve, než se stihl stáhnout, přišpendlil k zemi. A otázkou bude, jestli přežije další kolo, neboť obklíčení je neúprosné. 

Británie vs. Itálie

Při hraní nám připadalo, že hraní za Brity je o něco snadnější a počet jejich výher byl vyšší. Britský odstřelovač a jeho zmatení nepřítele umí udělat v balíčku nepřítele pěknou paseku. Plná ruka válečného zmatku a on nenadělá nic. A ano, byl jsem za Itala v této situaci poněkud nevrlý…:-) Navíc mají britské jednotky daleko větší rychlost, takže Italové by měli raději počítat s tím, že hrají jako druzí. 

Privátní: Odhodlaní SA - Anličaní žetony.jpg
Britské jednotky

 

Taktika

Celá hra je daleko víc taktičtější, protože je v ní více možností, co dělat. Chci opravovat vozidla nebo se raději vydám na zteč? Chci vozidlo soupeři sebrat, nebo mu ho zničit? Herních rozhodnutí je tu spousta a každé mění celkový průběh dané partie. Na druhou stranu dělá hru o něco složitější. 

Smrt

Dalším prvkem je větší důraz na individualitu. Pokud ztratíte žeton vojáka, již ho do hry nedostanete. Neexistuje tu žádné nasazení jako v prvním díle. Nepomůžou vám karty ve vaší zásobě. Prostě šlus a s danou jednotkou pro tuto partii dál nepočítejte. Takže se vyplatí na začátku přivolat co nejvíce posil, abyste podobné situaci zabránili. 

Letadlo

Letadlo je silná karta Italů, která nemůže být odstraněna. Umožňuje zaútočit na jakýkoliv žeton na mapě. Zároveň má vysokou iniciativu. Trochu připomíná minometčíky z Normandie, ale v podstatně jednodušší formě. V balíčku je však pouze jedno a proto se tak často nedostává ke slovu. Tedy pokud si patřičně nepročistíte balíček. Pak je smrtící, protože ignoruje vzdálenost na mapě a opakované útoky mohou decimovat dobře ukryté vojáky na druhé straně mapy.

 

Privátní: Odhodlaní SA - Anglie vs Italie.jpg
Kdo bude vítěz?

 

Bavilo mě

  • víc možností, co ve hře dělat
  • rozmanitost scénářů
  • větší asymetričnost (scénáře i jednotky)
  • více taktických rozhodnutí
  • vozidla a letadla
  • kostka, která umí rozseknout i bezvýchodné situace

Na co si dát pozor

  • hledáte-li menší komplexitu, doporučuji Normandii
  • Italové vypadají, že tahají za kratší konec a jsou o něco málo slabší
Privátní: Odhodlaní SA - Italové.jpg
Italská armáda

 

Hru doporučuji všem fanouškům původní hry Odhodlaní: Normandie. Ze hry si bere to nejlepší a posouvá ji na vyšší úroveň – více taktiky, více herních rozhodnutí a nové mechanismy. Prostě válka s bojovými vozidly a leteckou podporou. Dále ji doporučím všem, kteří chtějí zažít pocit z wargamového hraní ve zjednodušené podobě. Pokud byste váhali mezi Normandií a Afrikou, tak Normandie může být o něco přístupnější nováčkům – je o něco jednodušší a jednotky jsou v ní více vyvážené. Každopádně neuděláte chybu, pokud sáhnete po jakémkoliv z těchto titulů nebo si rovnou pořídíte oba

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Crown of Emara (ve fólii)
Crown of Emara (ve fólii)
Akt. cena: 550 Kč
Končí za: 9 hodin

Offcanvas