King is dead, long live the king!

Autor: Strachkvas | 17.10.2022 | 9

Jak to tak bývá, když monarcha umře, strhne se souboj o uvolněný trůn, žezlo a korunu. Druhá edice hry „Král je mrtev“ nás opět zavede do Anglie, Skotska a Walesu, kde právě takový souboj, ve jménu jedné z těchto frakcí budeme svádět. Anebo snad zvolíme cestu zrady a umeteme cestu francouzské invazi? Buď jak buď, my rozhodneme o novém svrchovaném vládci většího z britských ostrovů.

To vše nám slibuje hra od autora Peera Sylvestera (Brian Boru: Velkokrál Irska, Wir sind das Volk!), kterou stejně jako první verzi (z roku 2015) představilo vydavatelství Osprey Games. V češtině si hru můžeme užít díky vydavatelství Fox in the Box, které ji na tuzemský trh přineslo v roce 2022.

 

Obsah krabice

Po otevření krabice velikosti menší A4 na nás nejprve čekají pravidla a pod nimi již nádherně ilustrovaná herní deska – mapa Anglie rozdělená na 8 různobarevných regionů a část francouzské Normandie. Pak už následují dřevěné komponenty v podobě kostek a žetonů v barvách jednotlivých frakcí – červené, žluté a modré, plus černé žetony nestability a bílé žetony vyjednávání. Na závěr tu máme hrací karty, kterými hráči ovládají celé jádro hry – karty akcí. Obsahem jsou dále karty regionů karta vítězství. (Tip pro obalovače: karty se pohodlně vejdou do obalů 63,5 × 88 mm.) Herní deska, pravidla, i jednotlivé karty obsahují ilustrace připomínající iluminace středověkých rukopisů a krásně doplňují celou atmosféru hry. Dřevěné komponenty jsou funkční, kvalitní a barva se z nich neodírá ani po opakovaném hraní. 

 

Průběh hry

Po rozložení herní desky, nalosování pořadí karet jednotlivých regionů (určuje, v jakém pořadí budeme svádět mocenské souboje o jednotlivé regiony) a kostek stoupenců do nich, si každý hráč dobere akční karty. Hra nabízí dvě varianty – základní a pokročilou hru. Pokud zvolíte základní variantu, každý z hráčů má 8 stejných karet akcí. V případě pokročilejší verze hry je každému hráči rozdáno pouze 5 stejných karet, zatímco zbylé tři jsou náhodně rozdány z balíčku lstivých akcí. Hráči tak disponují jak akcemi stejnými, tak pro každého unikátními, což rapidně zvyšuje variabilitu hry. V samotném tahu hráče má každý možnost buď zahrát kartu a provést její efekt (ovlivnit počet kostek stoupenců v regionu, o který se svádí mocenský souboj a vzít si z libovolného regionu kostku stoupence do svého dvora), nebo pasovat. Pokud všichni hráči pasují, vyhodnotí se, která frakce získala převahu v právě vyhodnocovaném regionu a na mapu se položí její žeton frakce. V případě remízy se namísto žetonu frakce umístí černý žeton nestability a francouzská invaze je zase o krok blíže. 

Hra skončí invazí Francouzů nebo korunovací nového krále po určení dominantní frakce ve všech osmi regionech herní mapy. V případě korunovace vítězí hráč s nejvíce stoupenci dominantní frakce na svém dvoře, ovšem pokud dojde k invazi, vítězem se stává „sjednotitel“, tedy hráč, který má nejvíce kompletních sad stoupenců (nejvíce trojic všech barev). 

 

Pravidla hry

Jak jsem již zmínil, krásně ilustrovaná pravidla nám hru osvětlí na velice příjemných deseti stranách, přičemž stěžejní herní mechaniky jsou popsány pouze na dvou stranách. Ve zbytku pravidel se nachází přehled, seznam komponent, příprava hry, odlišnosti pro hru čtyř hráčů a popis efektů jednotlivých karet akcí. Vše je tedy snadno zapamatovatelné, až na vítězné podmínky, respektive na drobné nuance, které rozhodují remízové situace na konci hry. To však zdárně řeší karta vítězství, která celou dobu hry leží na stole a vítězné podmínky shrnuje. Celkově jsou pravidla dobře strukturovaná, přehledná a osobně jsem nenašel velký prostor pro nejasnosti. K tomu napomáhá i část pravidel s popisem karet akcí, která efekty jednotlivých karet do detailu rozebírá a odstraňuje tak jakékoliv možné pochybnosti. Je však třeba podotknout, že ikonografie na kartách sama o sobě dané efekty znázorňuje více než dostatečně.

 

Vhodné pro? 

„Král je mrtev“ je hrou určenou pro 2 až 4 hráče, dle vydavatelů vhodnou od věku 14 let. Osobně jsem hru vyzkoušel i s mladším spoluhráčem (ve věku 11 let, pravidelný hráč) a neměl ani s pravidly ani se samotnou hrou žádný problém. Hrál asi více intuitivně a přímočaře, ale byl více než rovnocenným protihráčem. Věkové doporučení autorů tedy určitě není dogmativní. Co se počtu hráčů týče, hra dle mě nejvíce vyniká ve 3 hráčích, čímž ale nijak nechci a ani nemohu snižovat hru ve dvou. Ve čtyřech hráčích pak pravidla přikazují rozdělit se na dva týmy po dvou hráčích. Reálná doba hraní odpovídá času uvedenému na krabici, tedy 30–45 minut.

 

Co napsat závěrem? Hra je přesně tím, čím chce být. Rychlou převahovou či areacontrol hrou, kterou se snadno naučí i příležitostní hráči, ale která zároveň přinese dostatek strategických rozhodnutí a zavaří mozkové závity i pravidelným hráčům. Nutnost vystačit si po celou dobu hry pouze s osmi kartami, nutí přemýšlet nad tím, kdy je vhodné situaci na mapě měnit, a kdy naopak vyčkat a nechat protihráče tzv. „vyházet se z karet“. Byť si někteří hráči stěžují na to, že hra je pouze o tom „mít poslední slovo“, strategie držení karet na finále hry se mnohdy nevyplácí. Nejen, že jejich efekty se občas již nedají plně využít, ale situace na herním plánu už ani nemusí jít zvrátit.

Jak je z mé recenze doufám zřejmé, hru hodnotím velice kladně. Z hlavních plusů bych vypíchnul zejména grafické zpracování, téma a jednoduchá pravidla. Ačkoliv se ve finále jedná o krátkou hru, kterou si rádi zahrajete i vícekrát po sobě, má však přesto dostatečnou hloubku spojenou s náročnými herními rozhodnutími (minimálně chcete-li vyhrát). 

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Vládci podzemí s rozšířením
Vládci podzemí s rozšířením
Akt. cena: 1300 Kč
Končí za: 17 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas