Kdo chce vidět černou díru na vlastní oči?

Autor: Karotkaa | 13.4.2022 | 2

„NACHYSTEJTE UZENÁČE, NA SNÍDANI JSEM ZPÁTKY!“

Hra Malé velké galaxie: Do neznáma je malým velkým rozšířením hry Malé velké galaxie (recenze základní hry). Opět se jedná o malou krabičku plnou mnoha zajímavých komponent a stejně jako základní hru máme díky vydavatelství REXhry možnost si toto rozšíření užít v českém jazyce, za což jim velice děkuji.

Kart. spojka pro obě hry
Základní hra s rozšířením hezky pohromadě (autor obrázku: PavelH)

Mám malý stůl, gravitace karty na zem táhne – příprava hry:

Toto rozšíření ctí svůj princip. Přípravu hry nijak nemění, pouze ji rozšiřuje a malý stůl vám stačit nebude, pokud hrajete ve více jak 3 hráčích. Každý hráč navíc obdrží kartu hangáru a čtyři vylepšené lodě. Na hrací plochu vyložte karty pilotů ve stejném počtu jako planety a kartu průzkumu s 30 kartami průzkumu lícem dolů. Někam na dostupné místo navíc položíte bodovací kartu s žetony každého hráče na pozici 0.

<pstyle="margin-bottom: 7.5pt; line-height: 16.5pt; text-align: justify;">Nyní máte vše připraveno a hra může začít.

Hra připravená pro 4 hráče

Mrkneme na výbuch supernovy zblízka? – průběh hry:

Hra probíhá stejně jako základ, s přidáním dvou nových možností. První je najmutí pilota a druhá je průzkum dalekého vesmíru.

  1. Najmutí pilota: Každá z vylepšených lodí má v hangáru zobrazen požadavek na symboly kostek, které musí hráč aktivovat, aby mohl najmout pilota. Každý pilot má na své kartě zobrazeny typy lodí, které je schopen pilotovat. Alternativně smíte za tři stejné symboly najmout jakéhokoliv pilota. Hráč jej umístí na místo v hangáru, který odpovídá použitým kostkám a odpovídající lodí nahradí základní loď dle svého výběru. Každý pilot přináší 1 bod v okmažiku, kdy jej hráč získá, přidává symboly průzkumu pro konečné bodování a propůjčuje hráči nějaký speciální efekt, který je svázán s lodí daného pilota. Pokud by hráč získal dalšího pilota pro loď, v níž už má jiného, jednoduše jej překryje a získá opět 1 bod. O bod za předchozího pilota ani symboly průzkumu hráč nepřijde, ale původní vlastnost / speciální akci již nemá k dispozici.
  2. Pro průzkum vzdáleného vesmíru musí hráč využít kostku se symbolem pohybu. V rámci této akce přemístí jednu ze svých raket na kartu průzkumu. Poté si může vzít jednu z odhalených karet průzkumu nebo odhalit novou kartu (maximum odkrytých karet je 3). Hráč si může vzít nově odhalenou kartu nebo pokračovat v průzkumu až do chvíle, kdy jsou na stole odkryté 3 karty průzkumu nebo odhalí červenou kartu průzkumu. Hráč vyhodnotí efekt na dané kartě a poté si kartu umístí skrytě do své galaxie.

Konec hry:

Konec hry opět nastane v okamžiku, kdy jeden z hráčů dosáhne 21 bodů nebo ve chvíli, kdy je dobrána poslední karta průzkumu. Dohraje se kolo, aby všichni hráči odehráli stejný počet tahů, a poté se provede finální bodování. Hráči si k bodům získaným během hry připočtou body uvedené na kartách průzkumu, body za splněné tajné mise a za symboly průzkumu. Ve hře najdeme 4 symboly průzkumu a vyhodnocují se postupně: hráč s nejvíce danými symboly získá 2 body a druhý hráč 1 bod. Ve hře se tak rozdá 8 dodatečných bodů.

30 leteckých es v jedné krabičce – obsah balení:

Malé balení obsahuje spoustu karet standardních i atypických tvarů a mnoho dřevěných komponent. V krabičce naleznete 30 karet pilotů, 30 kulatých karet průzkumu včetně velké karty průzkumu, kartu hangáru pro každého hráče, 12 nových karet planet a 8 nových karet tajných misí. Rozšíření se se základní hrou není možné nacpat do jedné z krabiček komplet, ale pokud obalujete karty, budete nadšeni z možnosti uložit vše do obou i s případnými minirozšířeními.

Karty pilotů
Vesmírná esa (autor obrázku: PavelH)

Karty jsou opět velice dobré kvality, včetně grafického zpracování. Různé rasy i pohlaví pilotů, zajímavé objekty k průzkumu (výbuch supernovy, opuštěné stanice, trpasličí planety, černé díry, …).

Karty objevů
Blíže k černé díře se nikdy nedostanete (autor obrázku: AmS)

Nové vylepšené lodě jsou čtyř různých tvarů a vypadají nádherně. Ty prostě chcete mít ve svém impériu. Teď už jen zvolit správné vesmírné eso, abyste doletěli do správného cíle.

Část obsahu
Ukázka kosmických korábů (autor obrázku: PavelH)

Vydavatel myslel i na takové drobnosti, jako jsou různé chutě hráčů: bodovací karta je oboustranná a můžete si zvolit standardní stranu s body v bublinách nebo stranu, kde jsou na jednotlivých krocích zobrazeny planety.

Ukázka obou stran bodovací desky

Panebože, hlavně ne červenou – atmosféra

Poté co připravíte hru stůl, budete zírat, kolik místa zabere. Přidané komponenty jsou součástí každé hry a zabírají nemalou část prostoru. Nadšení nepomine ani po prvních pár tazích. Zprvu budete hrát podobně jako v základní hře, ale jakmile budete mít k dispozici více kostek nebo vám padnou stejné symboly, které pro vás samy o sobě nebudou zajímavé, začnete objevovat sílu pilotů a jejich schopností. Bod za pilota není nijak zázračný a k vytouženému cíli vás posune jen o kousek. Vlastnosti, které nabízí, jsou oproti tomu mnohem zajímavější a mohou vám hru zpříjemnit a soupeřům občas i dosti zkazit. S piloty bylo ve hře daleko více k vidění posílání raket na povrch planet a využívání jejich vlastností. Jedinou malou nevýhodou bylo opomenutí možnosti obměny nabídky pilotů, jako je tomu v sólo variantě. Stává se, že jsou v nabídce piloti zcela nezajímavý – ať už z pohledu vlastností či nabízených symbolů průzkumu.

Karty průzkumu přináší mnoho napětí a škodolibých přání soupeřů. Vy se budete modlit se slovy: „Panebože, hlavně ne červenou!“, zatímco vaši soupeři vám budou přát najít černou díru. Táhnutí nové karty průzkumu připomíná loterii. Mám si táhnout další nebo sáhnout po jistotě, i když není nijak zajímavá? V těchto okamžicích by se atmosféra ve hře dala krájet. Napětí přidává i fakt, že průzkum neprovádíte v každém tahu a po jednom nepodařeném si rozmyslíte dělat ho znovu.

Mezi další zajímavá vylepšení patří karty planet s oběma surovinami. Ty se stanou cílem mnoha hráčů, jakmile se objeví v nabídce.

Rozšíření přináší nové prvky, které přidávají herní variabilitu, trochu náhody a další možnosti v každém tahu. Za mne jsou ale nejdůležitějším prvkem symboly průzkumu, které přináší osm bodů, o které se hraje, a mohou během finálního bodování přesunout jazýček vah na zcela opačnou stranu, než byste čekali.

Konec hry ve dvou
Ukázka komponent na konci hry dvou hráčů (autor obrázku: AmS)

Sólo

Rozšíření přidává 5 nových Ničemných galaxií, které nepřináší žádné dramatické změny oproti těm ze základní hry, ale samozřejmě se jedná o další výzvu v této hře. Přítomné verze se zaměřují na prvky přidané rozšířením: kradou piloty a berou si karty průzkumu, aby vás obraly o bonusové body na konci hry.

Desky pro sólovou hru
Ničemné galaxie - autor obrázku AmS

Doporučení

Za sebe mohu doporučit rozšíření hlavně hráčům, kteří hledají taktickou výzvu a mají dostatečný prostor na svém stole.

Při hraní s menšími dětmi nedává rozšíření smysl. Z celého rozšíření se jim bude líbit jen bodovací deska s planetami a nové tvary raket. Hra je pro ně s rozšířením už moc komplexní a nedává smysl. Pro hraní s nimi potřebujete jen pár možných tahů, což plně splňuje základní hra.

Varianta

Během našich her jsme využívali vlastní house rule, kdy měl každý hráč možnost ve svém tahu za jednu kostku vyměnit nabídku pilotů. Nejedná se o akci, která by byla využívána nějak enormně, ale v určitých okamžicích přišla vhod.

Rozšíření

Opět bylo v rámci kickstarterové kampaně připraveno minirozšíření, které přináší do hry další taktický prvek v podobě dronů. Toto rozšíření přidává žetony dronů, které lze získat v průběhu hry za dvě libovolné kostky. Pro umístění každého drona potřebujete aktivního pilota ve svém hangáru. Každý dron přinese nejen 1 bod navíc, ale hlavně zdvojnásobí množství symbolů průzkumu daného pilota. Na první pohled se jedná o velice nákladnou věc, která toho moc nepřidá, ale pokud správně zvolíte pilota, kterému by slušelo mít dron ve své výbavě, můžete dosti zamíchat kartami při závěrečném bodování.

Za mě se jedná o zajímavý prvek, který ale nelze plně docenit/ využít v každé hře.

Hodnocení:

Plusy: 

  • Znovuhratelnost
  • Bonusové body za průzkum
  • Karty průzkumu

Mínusy:

  • Hra ve 4+ hráčích je s rozšířením horší
  • Pro rodinné hraní už je to překombinované
  • Malý formát bodovací tabulky

Shrnutí:

Do neznáma je velice zajímavé rozšíření, které přináší dostatečné množství nových prvků proto, aby byla hra stále zajímavá a zároveň nezhoršila zážitek ze hry oproti základu.

Pokud vás základní hra baví a chcete přidat další taktické prvky včetně dramatického rozuzlení na závěr (neplatí pro každou partii), je toto rozšíření to pravé ořechové pro vás. Jakmile jej jednou zkusíte, už nebudete chtít hrát bez něj. Zkoušel jsem základní hru samotnou poté, co jsem odehrál několik partií s rozšířením, a výsledek byl takový plochý a bez zážitku.

Pokud hrajete základní hru v rodinném kruhu jen tak pro zábavu a jste spokojení s tím co máte, je rozšíření spíše bonbónek navíc a způsobil by vám víc vrásek na čele než přinesl zajímavých zážitků.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Hru jsem sice nikdy nehrál, ale za nesmrtelný citát Eso Rimmra v úvodu máš ode mně palec ! :D

* * * * *
Board games klub, Trenčín

13.4.2022 08:41:28

Díky.

13.4.2022 08:50:22 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Panství hrůzy: Druhá edice CZ ve folii
Panství hrůzy: Druhá edice CZ ve folii
Akt. cena: 1700 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas