Jsem nadšený

Autor: Bartoloměj | 31.5.2015 | 16

Kdysi jsem četl tři knihy Zaklínače od Sapkowského, na počítači dohrál dva díly, takže když se objevila deskovka s touhle tématikou, neváhal jsem. Skvělou zprávou byl i fakt, že firma BlackFire udělala kompletní českou lokalizaci.

A jaký je? Musím říct, že po 4 odehraných partiích je prostě... skvělý a baví mě. Moc na té hře obdivuji to, jak je jednoduchá na naučení. Pravidla mají pouze 8 stránek (hodně obrázků) a vysvětlit novému hráči, jak se hraje Zaklínač, trvá 10-15 minut, což třeba v porovnání s Arkham Horror, je famózní čas.

Zaklínače bych zařadil někam mezi Ameritrash a Eurogame, je to skvělá přestupní stanice od her typu Osadníci z Katanu, Carcassonne, Poštovní kurýr na složitější ameritrashové hry jako je již zmiňovaný Arkham Horror nebo třeba Descent, Galaxy Defenders a další.

Zaklínač má příběh, odehrává se ve světě, který má svoje reálie. Je to svět, ve kterém bouří válka mezi Severními královstvími a Nilfgaardskou říší. Celou hru je to cítit, téměř na každé kartě je kousek příběhu, který se dotýká tohoto konfliktu. Navíc v tomto nestabilním světě žijí monstra, která nedavají spát nejednomu vesničanovi. No a v těchto zlých časech putují čtyři dobrodruzi a snaží se pro svět udělat pár dobrých skutků.

Hra je to pro 2-4 hráče. Každý hráč si na začátku vybere jednu postavu, se kterou bude sdílet její osud. Velmi oceňuji to, že za každou postavu se ve hře hraje rozdílným způsobem. Geralt z Rivie používá svoje meče, k tomu má k dispozici svojí vlastní sadu kostek. Yarpen cestuje po světě se skupinou dalších trpaslíků a tak úkoly přehazuje na své soukmenovce pomocí speciálních karet. Sličná zrzka Triss, která je součástí Lóže čarodějek, používá ke svému blahobytu umění kouzel. No a nakonec proutník a hezoun Marigold, autor sbírky odlehčené prózy a milostné lyriky, si díky loutně dokáže vydělat pár mincí a za ně si pak „pořídit“ několik vlivných přátel, kteří vyřeší každý problém.

Zpět ke hře. Hráči se střídají na tahu. Se svými postavami mohou po světě cestovat, pátrat v různých lokacích, nebo jen odpočívat a prát se s nepřízní osudu, která je cítit na každém kroku. Na začátku hry každý hráč táhne dvě karty úkolů, ze kterých si jednu ponechá a pak se jej snaží se svou postavou splnit. Úkoly jsou to rozličné a ne vždy je na ně potřeba síla a ostrá sekera. Součástí hlavního úkolu jsou i pak vedlejší úkoly, které je možné s postavou splnit a získat tak ve hře větší věhlas. A o ten tu jde. Cílem hry je splnit takto tři karty hlavních úkolů a získat nejvíce vítězných bodů (ve stylu euro her). 

Hru je potřeba si užívat a číst k ní doprovodné texty, protože bez nich se ze hry stává pouze honba za barevnými lupami nebo penězi. Na každý úkol je vždy potřeba posbírat něco a to něco někde odevzdat a ještě se případně třeba s někým utkat.

Doufám, že hra se bude dál rozvíjet a přinese nějaké další rozšíření. Ideálně nové herní postavy, více konfliktu mezi hráči, více tajemna, nová monstra, odměny a třeba i kousek nové mapy.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Star Wars Rebelie + Rozšíření
Star Wars Rebelie + Rozšíření
Akt. cena: 5400 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas