Jednorožec se šípkovou, nebo se zelím?

Autor: Bluda | 1.5.2021 | 5

Princezna ještě chvíli seděla a zasněně se dívala do dálky. Pak zavřela knihu, kterou právě dočetla. Hlavou se jí honila spousta myšlenek.

Na hřbetu knihy se zaleskl stříbrný nápis „Poslední jednorožec“. Šlo o popis poměrně nedávných historických událostí. Svět byl tehdy docela jiný. Existovalo jedno místo se zvláštní magickou silou. Jak se ukázalo, magickou energii a atmosféru sem vnášela přítomnost jednoho neobyčejného tvora – jednorožce. Podle všeho posledního na zemi. Jednorožec ale ve skutečnosti nebyl jediný, bylo jich mnohem víc. Ale zlý král Hagard všechny ostatní pochytal. Nakonec se ale všechno obrátilo v dobré a ten jediný volný jednorožec spolu se svými přáteli všechny ostatní zachránil a osvobodil. Tím kniha končila. Plna naděje a optimismu.

Jenže to nebyl konec. Po čase lidé tak, jako již mnohokrát v historii, pochopili, že všechno není jen černé nebo bílé. Možná král Hagard tehdy viděl dál než všichni ostatní. Množství jednorožců, které teď získalo svobodu, začalo působit v zemi spoušť. A jako by toho nebylo málo, ty potvory se začaly šíleným tempem množit. Obrovská koncentrace sladké magické energie způsobila závažné klimatické změny a celý kraj začal nechutně cukrkandlovatět. Na mnoha místech místo stromů začaly ze země růst lízátka, místo deště často padají z nebe mraky bonbonů a nebe už není modré, ale růžové. Z počátku byly situací a přemírou všeho sladkého nadšeny alespoň děti, ale i ty velmi záhy začaly mít toho všeho až po krk. Lidé se snažili lízátkové lesy kácet, ale všechno marné, ten neřád stále dorůstá.

Princezna krátce pohlédla na knihu a ještě chvíli přemýšlela. Nedá se nic dělat, musíme zredukovat počet těch potvor, i když jsme takto daleko nikdy nechtěli zajít. Pro začátek na ně budeme pravidelně pořádat hony a uvidíme, jak na to budou reagovat obyvatelé, i jaký vliv to bude mít na krajinu.

Přemnožení jednorožci
Přemnožení jednorožci

Vábení

Sejmi jednorožce je blafovací karetní párty hra určená pro 3 až 6 hráčů. Ve sladce růžové krabičce, která vás jistě zaujme roztomile potrhlými obrázky, na vás čeká 45 velkých karet (karty jednorožců, postav, trhu a jedna bodovací karta), 96 menších karet (karty lovu a léček pro každou ze šesti postav) a 21 kruhových kartonových žetonů. Velmi mile mne překvapil nejen fakt, že všechny ilustrace jsou opravdu nádhedné a vtipné, ale také to, že každá karta jednorožce má jedinečný obrázek a každá postava má svou sadu karet lovu s různými obrázky konkrétní postavy pro každou hodnotu. Každá postava má pak trochu jinou sadu karet léček, nicméně efekt většiny léček je společný pro více postav.

Příprava hry je velice rychlá. Nejprve rozložíte na stůl 4 karty tržiště s příslušnými žetony a následně z balíčku jednorožců vyložíte do řady 4 jednorožčí nebožáky, které se vaší skupině lovců podařilo oddělit od stáda - jednorožci mohou mít (ale také nemusejí) jednu ze čtyř barev a případně hvězdičky, které zvyšují jejich hodnotu. Každý hráč si poté vybere či vylosuje jednu z postav, k ní dostane příslušnou sadu karet lovu a léček a jednoho startovního jednorožce. Jeden z hráčů pak ještě dostane žeton prvního hráče.

Privátní: P4280362.JPG
Začátek honu

Leč

Partie probíhá ve 4 kolech, každé kolo pak ve 4 fázích. V první fázi („Kujme pikle“) každý hráč vybere jednu ze dvou karet léček a skrytě ji přiřadí k jednomu z vyložených jednorožců (každý může mít na sobě až dvě léčky). Tyto karty mají různé efekty - mohou mít pozitivní či negativní dopad na příjemce, mohou nějak modifikovat příslušného jednorožce, nebo třeba mohou ovlivnit způsob vyhodnocení samotného lovu. Nejde tedy ani tak o léčky na jednorožce, ale spíš na protihráče.

Ve druhé fázi („Našlapuj jako rys“) startovní hráč určí, jakým počtem loveckých karet se bude jednorožec, který je první na řadě, vlastně lovit - může zvolit 1 až 3 karty, popř. se může lovu vzdát a tato volba pak přechází na následujícího hráče. Každý hráč si pak buď tajně ze svého balíčku připraví zvolený počet karet, nebo se lovu nezúčastní.

V další fázi („Okamžik pravdy“) všichni hráči své karty vyloží a ten s nejvyšším součtem hodnot na kartách (fakticky jde o karty s číselnou hodnotou 0 až 4) otočí jednu kartu léčky u příslušného jednorožce (pokud u něho nějaká je), tuto přečte a vyhodnotí. Jak jsem již zmínil, může se stát, že karta změní způsob vyhodnocení lovu, takže se nakonec novým vlastníkem jednorožce může stát i někdo jiný.

Zde bych zmínil jedno velmi zákeřné pravidlo, které platí pro celou hru - pokud někde dojde k remíze, stejné hodnoty se vyruší. Takže pokud v rámci dražby použijí čtyři hráči např. sady dvou karet o celkových hodnotách 5, 5, 2 a 1 bod, tak zdánliví vítězové s hodnotou 5 se vyruší a jednorožce získá hráč, který nabídl 2 body lovu. Může se samozřejmě stát i to, že vítězem nakonec není nikdo, a nebohému zvířeti se tedy podaří utéct.

O zahrané karty každopádně všichni hráči přijdou a pokud někdo získal aktuálního jednorožce, stává se novým prvním hráčem, který určuje počet karet na lov dalšího vyloženého jednorožce; hra se tedy vrací do fáze 2.

Nutno podotknout, že obvykle víte jen vy, jakou jste připravili léčku a pokud je to třeba něco velmi negativního, můžete soupeře zlákat zdánlivě velkou nabídkou realizovanou tak, že použijete tři karty, ale o minimálních hodnotách. Díky pravidle o remízách se ale i tak může stát, že onen úlovek nakonec získáte.

Po odlovení celé čtveřice jednorožců nastává čtvrtá fáze „Černý trh“, kde můžete (za případné zbylé body na kartách lovu) některého z jednorožců nějak vylepšit (zvýšit jeho bodovou hodnotu či změnit barvu), popř. poslat k řezníkovi, abyste se nějakého ne zcela dobrého kusu zbavili.

Následně se připraví noví 4 jednorožci, vezmete si zpět své karty lovu a pokračuje se dalším kolem. Po dohrání posledního kola se spočítá hodnota všech karet (bodují se série jednorožců stejné barvy či naopak různobarevné série a body za jednotlivé jednorožce včetně modifikátorů) a určí se vítěz. V případě remízy se opět vítězové vyruší a může tak vyhrát i hráč s menším počtem bodů.

Privátní: P4280384.JPG
Černý trh, bodovací karta a žetony

Výřad

Stav škodné byl trochu zredukován, lovci již jsou celkem unaveni a každý se pyšní svými úlovky. Není divu. Jeden jednorožec je totiž hezčí než druhý, grafické zpracování je natolik vydařené, že se musí líbit snad každému. Karty by si možná zasloužily trošku silnější papír, ale při slušném zacházení by mohly v pořádku přestát mnoho her.

Při hře si užijete určitě spoustu legrace, obzvláště té škodolibé – to když někdo získá takový úlovek, o který by nikdo určitě nestál. Ještě, že tu máme toho řezníka, který vás rád nechtěného kusu zbaví. Užijete si blafování, ale i napětí, když nevíte, do jaké se chytnete pasti.

Hra baví malé i velké a jedna partie je odehraná přibližně za 30 minut – příliš se to neliší ani pro různé počty hráčů. Trošku jsem se bál, že naše holky, které jednorožce milují, budou mít s tématem problém, ale nakonec se mé obavy nenaplnily a také si rády hru zahrají.

Překvapivě jsem měl ze hry dost podobný pocit ve třech i pěti hráčích – ano, ve větším počtu je trošku větší šance, že se hráči při lovu navzájem vyruší, ale poměrně často to nastává i v menším počtu hráčů. Trošku se mění fungování léček, kdy v menším počtu hráčů jsou jednorožci pastmi málo obsazeni, ve větším je zas pastí přebytek a tak mnohdy máte na výběr ze dvou, kdy ta druhá prostě nesklapne, a tak je její majitel občas trochu zklamán. Nicméně má počáteční nedůvěra k tomu, že se pro všechny počty hráčů hraje stejný počet jednorožců, se velmi brzy rozplynula.

Ještě je nutno zmínit, že každá postava má svou jedinečnou schopnost, kterou lze jednou za kolo použít a balíček pastí je této postavě trochu přizpůsoben, takže do sebe vše zapadá a vlastně celkově hru považuji za hodně vymazlenou. Za asi jediný zásadní neduh bych mohl považovat právě to, že schopnosti i pasti jsou na kartách prostě popsány textem a tak si nemohou plnohodnotně zahrát menší děti, které by to jinak pravidlově určitě zvládaly.

Privátní: P4280381.JPG
Ukázka karet jedné z postav

Halali

Často se stává, že se pod líbivou grafikou skrývá nezajímavá hra bez nápadu a vtipu. Sejmi jednorožce naštěstí takovým případem není. Pokud se tedy vaše herní skupina neskládá z lidí bez sebemenšího smyslu pro humor a neohrnete nos nad lehčí rychlou hrou, určitě nebudete zklamáni. Doporučuji jak pro rodiny s dětmi, tak pro hráče, kteří si mezi partiemi Arkhamu také určitě rádi dají nějaký lehčí filler.

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

PJ

Se šípkovou!

1.5.2021 17:38:21

Vybíráme z Bazaru

Sector 6 (raritní kousek)
Sector 6 (raritní kousek)
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas