Hra, která má jenom 18 karet

Autor: Vernon | 1.11.2020 | 2

Ve víru věků je malá karetní hra pro dva hráče, a když říkám „malá“, tak opravdu: má „jenom“ 18 karet, které se vzájemně kombinují. To celé za příjemnou cenu.

Tuto hru od Kristiana Čurla vydává Portal Games a v češtině ji máme díky REXhrám. Hra je určena pro dva hráče, herní doba je 10–20 minut a je určena pro hráče od 10 let. Hráči vykládají monumenty na kartách a kombinují je mezi sebou.

V balení najdete 19 karet (z toho jedna karta nápovědy), zápisník a tužku na počítání bodů, 4 žetony monumentů a pravidla.


Princip hry (v kostce)

Na začátku kola se zamíchají všechny karty a oba hráči si vezmou do ruky 5 karet, ostatní karty se zatím odloží. Následně si hráči jednu kartu vyberou a tu vyloží (zatím tajně) před sebe. Následně jsou naráz karty odhaleny a hráči si navzájem vymění karty v ruce, takže nyní si každý z hráčů vybírá ze 4 karet soupeře. Takhle se to opakuje, dokud nedojdou karty. 

Karty mají svůj symbol a popis schopnosti, např. „máš-li více (určitého symbolu) než soupeř, získáváš daný počet vítězných bodů“ nebo „za každý (určitý symbol) získáváš daný počet bodů“. Nebo „zdvojnásob počet symbolů, kterých máš na kartách nejvíce“ apod. (pozn.: symbolů ve hře najdeme celkem 5 druhů).

Na konci kola se vyložené karty obodují a získané body si hráči zapíšou do přiloženého bločku. Následně si každý hráč vybere jeden ze svých monumentů, který se stane tzv. historickým monumentem. Ten je označen žetonem a zůstane hráči až do konce hry. Následně si zbylé karty hráči vezmou zpátky do ruky a najednou vyberou jednu kartu, kterou odstraní ze hry. Následně si oba doberou do 5 karet na ruce (tzn. dvě nové karty).

Následuje druhé kolo hrané stejným způsobem jako to první a pak stejně i třetí, po kterém následuje finální sečtení bodů ze všech kol.


Herní komponenty a vizuální stránka hry

Hra je opravdu minimalistická, v malé krabičce a s minimálním počtem komponent. Kresby na jednotlivých kartách jsou nádherné.

Hodnocení

Je až k překvapení, že lze vytvořit funkční hru pouze o 18 kartách. Málokdy se mi stává, že skončíme u jedné partie; většinou dáme tak tři, protože především nováčci chtějí více poznat karty a jejich možné kombinace.

Osobně tuto hru rád představuji lidem, jejichž jedinou zkušeností s deskovými hrami jsou Dostihy a sázky.

Na hře mě vyloženě baví rozhodování, jak s danou kartou naložím – zda si ji vyložím před sebe, zda budu mít dostatek daného symbolu, aby mně karta přinesla body, jestli bych tuhle kartu taky potřeboval (takže ji pošlu a budu doufat, že si ji soupeř nevezme), nebo ji vyloženě nepotřebuji, ale když si ji nevyložím, tak si ji v dalším kole vyloží soupeř, jemuž přinese dost bodů atd.

Takže ano, lze vytvořit i hru z 18 karet, která je hratelná a rozhodnutí v ní učiněná mají významný dopad.

Klady:

  • Minimalistická
  • Rychlá
  • Přístupná
  • Jednoduchá pravidla
  • Možná jako vstupní hra
  • Strategické rozhodování

Zápory:

  • Malá variabilita hry

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

gamebooky Lone Wolf vázaný 1-5 díl
Akt. cena: 1500 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas