Gloomhaven: Lví chřtán

Autor: mart | 7.10.2021 | 19

Odlehčená verze kultovního Gloomhavenu s podtitulem Lví chřtán je dalším mnohoslibným akčním dobrodružstvím, ve kterém vás přitom čeká nová parta hrdinů a zbrusu nový příběh, v němž budete opět čelit těžkostem, co sužují tuhle dnes již dobře známou destinaci. 

 

Deskovka Gloomhaven: Lví chřtán nabízí kooperativní vyžití pro 1–4 hráče, kteří se zde chopí favorizovaného hrdiny z kvarteta postav tvořících proslulou žoldnéřskou bandu. Pochopitelně je průchozí ryze sólové vystoupení, byť v tomhle konkrétním případě se pak musíte ujmout alespoň dvou hrdinů naráz. Nutno Isaaca Childrese pochválit za obdivuhodnou kreativitu při tvorbě povolání, neboť nové postavy jsou velmi zajímavé a různorodé. A současně, že hraní může i nadále představovat solidní výzvu vašim schopnostem a inteligenci. Naštěstí již není tak enormně časově náročné. Kampaň obsahuje 25 scénářů a počítejte zhruba s 1–2 hodinami na dokončení každého z nich. 

 

Ničitelka - postava z kvarteta nových hrdinů
Ničitelka – postava z kvarteta nových hrdinů

 

V turisticky lákavých místech je vždy nějaká ikonická taverna. V Praze je to U Fleků, Ankh Morpork má U zašitého bubnu a konečně v Gloomhavenu jde o hospodu U spícího lva. Odtud vaše družina pravidelně vyráží do akce, přičemž během pátraní po zmizelých obyvatelích města a při konfrontaci s tajemným kultem můžete dle svých preferencí využít služeb Ničitelky, specializující se na ničení překážek a výpady na blízko, podpůrných dovedností Strážkyně prázdnoty, Sekerníka, jenž útočí především na dálku anebo Rudého gardisty, univerzálního bojovníka disponujícího řadou překvapujících vychytávek. Hra je umně navržena, takže reaguje na počet nasazených hrdinů a navíc má škálovatelnou obtížnost s vyšším levelem pro zkušené harcovníky.  

Ostřílení hráči mohou úplně v klidu vynechat začátek (prvních pět misí), v němž se postupně dostanete do tajů herních pravidel, což mi do značné míry připomíná osvěžující přístup viděný už kdysi dávno ve vynikající deskovce Earth Reborn. Buď jak buď si napoprvé stejně nezahrajete všechny scénáře, třeba i z toho důvodu, že některé jsou ušité na míru konkrétnímu hrdinovi. Např. můj oblíbený sekerník tu podstupuje dramatický střet v aréně, kde čelí vlnám příchozích nepřátel, zatímco zbyvší členové družiny se snaží specifickým způsobem povzbudit obecenstvo, z čehož pro sekerníka plynou příjemné pracovní benefity. Opravdu výborný nápad a provedení.    

Lví chřtán má znovu velice silný konfrontační tón. Vyjma řekněme standardních zástupců nepřátelsky naladěných entit tak musíte překonat řadu záludných pastí, za nimiž se eventuálně otevírá cesta k odměně ukryté v zaprášených truhlicích. Každopádně za tímhle krátkým soupisem se skrývá nutnost zlikvidovat v dungeonu vesměs vše, co se hýbe, počítaje v to klasické závěrečné bosse. Dílčí ozvláštnění přichází v několika misích, kde navrch něco důležitého hledáte. Jako lup v doupěti zlodějů – Krysáků, či zboží ukryté ve skladišti ve Starém přístavu. Anebo tehdy, když musíte v nově objevené lokaci zčerstva zvednout nohy na ramena, dokud ještě nějaké nohy vůbec máte.

Pohled na rozehranou partii
Pohled na rozehranou partii 

 

Lví chřtán tedy úspěšně kopíruje svého staršího a neuvěřitelně epického předchůdce s tím zásadním rozdílem, že je v řadě momentů sympaticky zjednodušený. Ne, souboj má stále svůj nezaměnitelný a nekompromisní takticko-strategický rukopis, provázaný s postupným vylepšováním hrdinů a jejich unikátního balíčku karet definujícího možné aktivity. Především pro útok a pohyb po mapě, na níž se nachází spousta interaktivního materiálu. Přičemž stavba mapy je tím stěžejním faktorem, který vám ve Lvím chřtánu významně ušetří čas a místo. Každá mapa je totiž vytisknutá v herní knize, kterou pak pouze rozložíte na příslušné stránce. A to včetně předtisknutých terénních prvků, tudíž odpadá potřeba mít další vagón komponentů :)

Současně je však tady i méně hrdinů. Pro opakované hraní by se mi docela líbilo, pokud bych měl na výběr výrazně více tváří. Pročež přichází správná chvíle pro povzbuzení majitelů původního Gloomhavenu, kteří do Lvího chřtánu mohou naskočit s jakoukoliv postavu ze základního boxu. S čímž se váže povědomí, že vzájemná kompatibilita mezi oběma kampaněmi je vymezena právě a jen hrdiny, kteří jsou ve Lvím chřtánu opět reprezentováni stylovými plastovými miniaturami, zatímco nepřátele zastupují toliko barevné kartonové obrysy. Pro herní potřeby jde ovšem o veskrze akceptovatelný model, dění na mapě je takhle dostatečně přehledné.

Pozitivně lze nahlížet i na licencovanou mobilní aplikaci Gloomhaven Helper, jež hráčům pomůže urychlit a ulehčit hraní. Samozřejmě jde o volitelný krok, ale jsem tuze zvědav, co budoucnost zavedené značky v tomhle směru vlastně přinese. A je-li řeč o událostech v nějakém vzdálenějším časovém horizontu, rozhodně bych se nebránil, kdyby pan Childres v intencích Lvího chřtánu vyprodukoval nějaké další kampaně, ať již v návaznosti na Gloomhaven či chystající se Frosthaven (rok 2022). Vysvětlení je nasnadě a bylo de facto vysloveno již dříve: na dokončení Lvího chřtánu nemusíte obětovat rodinný a společenský život.

Pohled na misi s doprovodnou aplikací
Pohled na misi s doprovodnou aplikací

 

Stran herní náročnosti už padla zmínka o nastavitelné obtížnosti, kterou lze snadno ještě dále modifikovat k obrazu svému. Pokud se přesto nezadaří, není žádný důvod propadat zoufalství. Lví chřtán disponuje chytrou "featurou" z Gloomhavenu: i přes neúspěch v misi se zúčastněným hrdinům navyšují důležité zkušenosti a kredit. Což se může posléze odrazit na vašem opakovaném úsilí zdolat nějakou příliš vysoko nastavenou laťku. Nemluvě o skutečnosti, že máte k dispozici užitečnou volbu jiného cíle vašeho snažení. Zkrátka možnost na základě vašeho progresu zvolit jiný scénář. A to se ve finále určitě počítá a mezi všemi těmi klady jistojistě nikam nezapadne.  

Jsme-li nyní u počítání. Dvě akce, které mají jednotliví hrdinové k dispozici, si pečlivě vybírají z vlastního balíčku karet. Karty mají vylepšený design (oproti Gloomhavenu) a nabízí spoustu variant pro naplánování skutečně efektivního řešení a nalezení východiska z konkrétní situace. Řešení může být umocněno předchozím nákupem jednorázového vybavení, jež vás v klíčovém okamžiku posílí, resp. zvýší vaše šance na přežití – též s výhledem na blížící se události, tajemně se ukrývající v neprozkoumaných částech dungeonu. Karet postupně ubývá a vám tak nejenom metaforicky dochází dech. Pozvolna ubíhající čas ale vytváří zajímavou a nosnou dramatickou zápletku každého zdejšího dobrodružství.  

Kooperace s ostatními hráči má své limity. Na jednu stranu vám však nic nebrání je posunout, na tu druhou tvůrci představený koncept zase podtrhuje a umocňuje atmosféru hraní. Hraní, které si můžete do sytosti vychutnat i díky faktu, že Lví chřtán je kompletně přeložený do češtiny díky tuzemskému distributorovi – firmě Albi. S čímž úzce souvisí vcelku příjemný příběhový rámec ozvláštněný pravidelnými setkáními s obyvateli města, na něž družina, stejně jako v Gloomhavenu, musí promptně reagovat. Přičemž dopad vašeho rozhodnutí okamžitě pocítíte. Abych řekl pravdu, Lví chřtán mi do značné míry evokuje legendární časy Dračího doupěte a to je doba, na kterou moc rád vzpomínám. 

 

Herní komponenty
Herní komponenty

Resumé

Lví chřtán je ve většině myslitelných ohledů a především pozitiv identický jako Gloomhaven, zásadně se ovšem liší nižší časovou náročností. Čili jde o výrazně přístupnější a přitom stále mimořádně propracovanou záležitost se skvěle vyřešeným soubojovým systémem, tvořícím výživné jádro téhle opravdu parádní hry. Ve výsledku nezbývá, než jej všem hráčům vřele doporučit.  

 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Oplatí sa prehrýzť tými vyúkovými scenármi? Hra nám už tri mesiace leží rozohraná v 3. scenári a za ten svet sa nám do toho nechce, lebo sú to zatiaľ oveľa viac taktické orgie ako dobrodružstvo s bojom. Zlepší sa to v tých dalších scenároch v zmysle, že nebude taký dôraz na optimálne plánovanie a tá práca s kartami bude trošku menej tlačiť na perfektnú optimalizáciu?

21.2.2022 22:48:47

@acedrac Bohužel mám pro tebe v tomhle ohledu špatnou zprávu. Lví chřtán má velký akcent na boj a platí obava, kterou jsi vyslovil v závěru svého příspěvku. 

22.2.2022 09:56:04 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Aqua Romana
Aqua Romana
Akt. cena: 295 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas