Gameplay deskové hry Versailles 1919

Autor: Pizin | 8.9.2022 | 1

Gameplay deskové hry Versailles 1919 o vyjednávání po Versailleské mírové konferenci po první světové válce.

Tuhle hru jsem si poprvé zahrál na v létě na Gameconu pod vedením Kewa a teď nedávno online na TTS. Je od autora vyjednávací hry Churchill, která nedávno vyšla česky od Fox in the Box a se kterou má určité společné prvky, ale v hodně bodech se také liší.

Hra je pro až 4 hráče, kteří hrají za vůdce USA, Francie, Velké Británie a Itálie, kteří se snaží vyjednat co nejlepší podmínky pro svou zemi na Versailleské mírové konferenci v roce 1919. Základem jsou karty témat, na které hráči umísťují své kostky vlivu. Dvě témata jsou připravená na jednacím stole a tři další v zázemí.

Průběh tahu je velmi jednoduchý. Hráč v rámci tahu může buď umístit své kostky vlivu na dvě témata tak, aby na nich vyhrával, nebo nějaké téma vyhodnotit nebo si vrátit šest použitých kostek. Navíc hráči mohou nasadit svou armádu nebo ji demobilizovat. Při vyhodnocení tématu si hráč vybere jednu z nabízených možností, např. zda Sudety připadnou Německu, Československu nebo tam proběhne plebiscit. To může pozitivně nebo negativně ovlivnit náladu jednotlivých národů, zvednout naštvání v různých částech světa a/nebo přidat na téma různé žetony kolonií, lodí, antikomunismu apod. A získané téma přináší vítězné body. Navíc se vyhodnotí efekt karty osobnosti (třeba Masaryka) a témata se posunou na stole. Na závěr se vyhodnocuje událost z karty, což často bývá ověřování nepokojů v nějakém regionu skrz hod kostkou. Naštvanost obyvatel mohou hráči mírnit nasazením armád, což zas nelibě nese vlastní národ. Pokud v regionu dojde k nepokojům, hráč, který má nejvíce získaných témat z tohoto regionu o nejcennější přijde a hráči o něj draží skrz své armády a kostky.

V průběhu hry si hráči vyberou ze strategickcýh karet, které jim dávají další body za přítomnost různých žetonů na tématech nebo třeba zda Itálie a Japonsko podepíší dohodu. Na konci hry jsou také další body za náladu národa.

V porovnání s Churchillem je tato hra daleko jednodušší na hraní, je tady minimum různých procesních záležitostí. Hra je celkem svižná a většinou jsme ji dohráli za max 2,5 hodiny.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Nájezdníci ze severu
Nájezdníci ze severu
Akt. cena: 1125 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas