Essen 2011 - Den první - průzkum bojem

Autor: Zeus | 20.10.2011 | 41

Právě dnes vypuklo v německém městě Essen každoroční deskoherní š(p)ílenství. Největší veletrh společenských her na světě Spiel 11 otevřel své brány a svým návštěvníkům nabízí velké množství novinek ze světa her, ale také z dalších "hravých" oblastí. Ale ať neplkám zbytečně, pojďme rovnou k věci...

Náš první den jsme pojali spíše jako den průzkumný, kdy jsme se pokusili vše prohlédnout a udělat si seznam her, které chceme určitě vyzkoušet a na co se v následujících 2 a kousku dne chceme zaměřit. Samozřejmě jsme se zastavili pokecat na stáncích českých vydavatelů, ale pojďmě na vše pěkně popořadě...

První kroky naší výpravy vedly na žádost většiny výpravy do obchodů s válečnými hrami (hlavně od GMT Games). Poté již obtěžkáni hojným úlovkem (v podobě různých krabic plných skorostejněvypadajících žetonků (pohled můj jako ne-wargamisty :-)) jsme vyrazili ke stánku Czech Games Edition pozdravit naše krajany a možná si půjčit finální verzi hry Mageknight k večernímu hraní (což se nám nakonec i povedlo - díky Vlaaďo :-). Každopádně se stánek Czech Games Edition velmi rychle zaplňoval, takže na povídání ubývalo prostoru, tak jsme vyrazili dál. O hrách, které si CGE na Essen připravilo, si můžete přečíst hodně v článku Testování prototypů nových her (Czechgaming 2011), pouze se zde postupně objeví fotografie jejich finální grafické podoby.

Lovci her (poznáte je? :-)
Lovci her (poznáte je? :-)
Stánek CGE (pomalu se plnící)
Stánek CGE (pomalu se plnící)

Kroky (nebo to byl osud) nás dále zavál ke stánkům polských vydavatelů Rebel.pl a Kuznia Gier, kde mne osobně nejvíce zaujala hra Alcatraz. V ní hráči představují vězně umístěné v nejslavnější věznici (hádejte které ;-) a kteří se logicky snaží z vězení utéct. Háček je ale v tom, že jeden z nich nakonec ve věznici musí zůstat, takže se hráči na svém útěku různě podvádějí a uzavírají spojenectví. Jenže pokud budou intrikovat příliš, strážní útěk odhalí a ve vězení zůstanou všichni. Hra vypadá velmi zajímavě, takže ji určitě chceme otestovat, zatím jen 2 její obrázky.

Alcatraz
Alcatraz
Alcatraz
Alcatraz

Pak jsme korzovali uličkami plnými dalších nadšenců, až jsme částečně dorazili a částečně byli dostrkáni do oblasti s hustým výskytem ostatních českých vydavatelů. Svou hru Space Bastards představuje Jiraman (Jira's Games), nové hry Infarkt a Speedway Champion mají na stánku Czech Board Games a hru Klondike (a také Speedway Champion) má na stánku nový vydavatel Stragoo Games. Kluci si stihli střihnout jeden Infarkt a podle všeho se jim hra líbila (budu muset vyzkoušet na vlastní kůži - tedy doufám, že jen v podobě hry :-).

Speedway Champion s obr závodníky
Speedway Champion s obr závodníky
Jiramanovy Space Bastards
Jiramanovy Space Bastards
Hra Infarkt
Hra Infarkt

Osobně mne pak svým vizuálním stylem nadchla hra 011 (vydává ji stejné vydavatelství jako loňskou moc pěknou záležitost Sator Arepo Tenet Opera Rotas). Tuhle hru prostě musíme vyzkoušet, do té doby vám snad budou stačit následující obrázky...

011 - přehled herní plochy
011 - přehled herní plochy
011 - detail plánu a figurek
011 - detail plánu a figurek
011 - detail karet a stylové brýle
011 - detail karet a stylové brýle

A samozřejmě by to nebyl Spiel, aby kromě her nebylo možné koupit spoustu různého herního příslušenství (od kostek a kostiček, přes fantasy kostýmy a zbraně až po hračky v podobě dálkově řízených modelů všeho možného, plyšáků všech možných tvarů, barev druhů, ale i dalších blbinek). Pár fotek přikládám a počítám, že se další ještě objeví v příštích vydáních š(p)ílenho zpravodaje.

Dvoustěnná kostka
Dvoustěnná kostka
Kostka pro piráty
Kostka pro piráty
Copak je to za pána?
Copak je to za pána?

Na veletrhu se opět objevilo několik více či méně sběratelských her s miniaturami z nichž asi nejluxusněji (i žánrově) vypadá hra Eden (a její bratříček Smog). Nicméně díky detailně provedeným cínovým (a resynovým - díky za upozornění rbx) miniaturám je luxusní i cena. Tak pro namlsání přikládám pár fotek a na hru si zkusím ještě udělat čas, abych zjistil, zda je to jen blýskající se pozlátko, nebo se za pěkným zpracováním skrývá i pěkná hra.

Sběratelská hra Eden
Sběratelská hra Eden
Sběratelská hra Smog
Sběratelská hra Smog

Úplně na závěr dne jsme se zastavil ještě jednou u polských Rebel.pl, kde mne zaujala demonstrační verze hry Drako s pěkně udělanou herní plochou a nabarvenými miniaturami (draka a 3 trpaslíků). A když jsem vypadal tak zaujatě, tak si se mnou začal povídat její autor, vysvětlil mi její pravidla a protože se k nám přidal ještě kolemjdoucí kluk z Francie, tak jsme si to rovnou ve dvou zahráli.

Ve hře jeden hráč hraje za draka a druhý za bandu 3 trpaslíků. Cílem trpaslíků není nic jiného než draka zabít (určitě aby si mohli přivlastnit jeho poklad - ten bude někde kolem, to dá přeci rozum) a cílem draka je buď opovážlivce zabít (ale bacha trpaslíci jsou přeci jen národ tvrďáků) nebo přežít dost dlouho na to, aby to trpaslíci vzdali (ve hře = když jim dojde balíček akčních karet).

Hraje se na šestiúhelníkovém plánu (viz obrázky) a pomocí akčních karet hráči přesouvají své postavy, útočí na protivníka (nebo se naopak útokům brání). Drak může navíc třeba i chrlit oheň (zasáhne víc trpaslíků, kteří stojí v jedné řadě). A každý z trpaslíků má nějakou zvláštní schopnost. Jeden může střílet (útok, při kterém nemusí být hned vedle draka), další má ve výbavě síť, kterou dokáže draka znehybnit (ten pak nemůže létat ani chodit - může se sítě ale zbavit obětováním jednoho svého tahu). A třetí má nejvíc životů a jednou za hru může v tahu trpaslíků udělat o jednu akci více. Celkově se mi hra líbila, jen nám po první hře přišlo, že trpaslíci mají výrazně snazší "práci" (což mi vadilo jen trochu, protože jsem za ně hrál :-). Ale dle autora se prý váhy obrátí a lidé naopak tvrdí, že silnější je drak. A prý po skutečném ovládnutí hry mají obě strany stejné šance na výhru (každopádně to jsem již nezkoušel a ani na to neměl čas).

Hra Drako - promo verze
Hra Drako - promo verze
Hra Drako - promo verze
Hra Drako - promo verze
Hra Drako jak ji koupíte
Hra Drako jak ji koupíte

 

Všechna čísla Essenského zpravodaje (z roku 2011)

  1. Essen 2011 - Den první - průzkum bojem
  2. Essen 2011 - Den druhý - zombie a hrdinové
  3. Essen 2011 - Den třetí - útěk z vězení zakončený infarktem
Sdílet s přáteli:

Komentáře

Díky za info
Kostka pro piráty zaujala ... to by se hodilo do Dreadfleetu :).

20.10.2011 22:52:14

Krásné info
Drako zaujal a to velmi...

20.10.2011 23:16:05

pokračot
drako mě taky zaujalo

20.10.2011 23:22:32

rbx

Malinkata oprava
Ta potvora, co leze z portalu, neni ze hry Eden, ale prave z toho Smogu. A figurky Smogu jsou 54mm a z resinu, tedy z pryskyřice, ne z kovu. Hra vypada dobre, ale stojí 50€ bez figurek. Provedením jsou ty figurky ale opravdu jinde, nez zbytek co tu je. Tot můj subjektivní pocit.
Jinak velmi pozitivni dojem jsme s Jendou měli ze hry Iron Sky, ale byl to zatím jen prototyp. Od dalšího severského blázna je nadherne depresivní Cave Evil, toho asi zakoupim. A jinak jsem velmi rad, ze Jirkovy Space Bastards maji tak velky úspěch, vypadají perfektně.

21.10.2011 00:31:37

Drako
Tak ten drako vypada moooooc pekne, asi si ho brzo pridam do wish listu :)

21.10.2011 07:23:23

rbx
Díky za připomínky, upravil jsem to v článku...

21.10.2011 08:43:23

rbx
Eden i ten Smog vypadají fantasticky, ale další sběratelská hra, to už nejde :)

21.10.2011 08:44:42

lovce her
urcite poznam hec :D dostanu za to nejakou deskovku?

jinak tezka zavist vypada to luxusne. uz se tesim na nasup dalsich novinek, diky za rychly clanek

21.10.2011 09:03:16

Děkujeme!
a pište dál :-)

21.10.2011 09:05:36

Určitě psát dál budu...
Počítejte s článkem každý den (až na neděli) tak kolem desáté večerní.

Dnes mám v plánu otestovat 011, Alcartaz a Infarkt. A doufám, že mne do nosu cvrkne ještě něco dalšího... Takže zatím, pomalu vyrážíme do centra dění...

21.10.2011 09:27:16

tak si to užijte
a těšíme se na všechny reporty :-)

21.10.2011 09:35:24

DC

hry
A už jste viděli, koupili a ozkoušeli Urban Sprawl?? Na tu hru jsem fakt zvědavej.

21.10.2011 17:35:38

reprint Antiquity
Zaslech jsem, že by se v Essenu údajně mohl nacházet reprint Antiquity. Nezahlédli jste ho tam někdo? Pokud ano, kolik stojí? :)

21.10.2011 18:46:32

Dvoustěnná kostka ???
Chachá, to je odvaz! Kdysi stačilo hodit zlatým dublonem... :-))

21.10.2011 21:15:58

To je mi panečku zpravodajství!
Jste lepší jak Lucka a Ray dohromady! Drako vypadá parádně a 011 se mi taky zamlouvá. Už se těším na další večerní zprávy! :-)

21.10.2011 23:05:55

Beholder
Antiquity byla, za 75 Euro.

23.10.2011 21:26:03

sydo
sakryš, to není úplně marná cena, čekal jsem více. Škoda, že jsem se s někým z vás co tam byli nedomluvil :(

23.10.2011 22:36:34

Drako
tak Drako ma teda prekvapil moc prijemne.. okrem pekneho prevedenia (myslim beznu, nie demo verziu) je to uzasne vybalancovane.. fakt som tomu az neveril.. asymetricka hra jak vino..
Jedine, preco som si tu hru za tu cenu nezval bol ten zvlastny fakt, ze cely herny cas je tak 5-15 minut, coz mi pride take..cojaviem..mne to nestacilo..

24.10.2011 14:49:13

Drako
Nevím proč mi Drako svým systémem značně připomnělo Chvátilovu Arenu.

9.12.2011 08:21:12

Vybíráme z Bazaru

Galaxy Trucker (CZ, stará verze)
Galaxy Trucker (CZ, stará verze)
Akt. cena: 620 Kč
Končí za: 16 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas