Do hlubin Fantomovy duše

Autor: Karotkaa | 28.8.2022 | 0

„Když je moře klidné, může být kormidelníkem kdokoliv.“

– Seneca

Temnota vysílá směrem ke „Šťastným ostrovům“ svou ponorku, aby ovládla zdejší kraj. Je tedy nutné poslat opačným směrem hrdinu, který temnotě zatne tipec v jejím doupěti na dně propasti. Během této mise se pokusíte vybudovat posádku ponorky dostatečně silnou pro zajištění vítězství.

Hra Nautilion nás vezme na výlet širým oceánem v ponorce. Jedná se již o pátou hru z univerza Oniverse. Tato série je velice zajímavá. Každá hra nabízí jiný herní zážitek a odlišné téma, přesto hned po rozbalení krabice díky společným prvkům víte, do které série hru zařadit. Vzhledem k počtu již vydaných titulů (nový se již chystá) má každý možnost si najít své oblíbené téma, či herní mechanismy.

Opět se jedná o hru určenou primárně pro jednoho hráče, ale mohou ji hrát samozřejmě kooperativně i dva hráči. Krabice obsahuje nejen základní hru, ale i několik rozšiřujících modulů, které je možné různě kombinovat.

Tuto hru pro nás připravilo vydavatelství Z-Man Games ve spolupráci s designérem Shadi Torbey a prozatím není žádná informace o možném vydání české mutace.

Privátní: krabice.JPG
Víko krabice

Modrá je dobrá, už je to tak – obsah balení

Privátní: insert.jpg
Spousta žetonů, kartonové figurky a pár karet
Privátní: insert2.jpg
Pod kartami se skrývá figurka ducha a kostky.

 

Zpracování komponent:

Poté, co vyndáte všechny kartonové desky, najdete pod víkem zbývající komponenty uspořádané v plastovém insertu (opět nepočítá s obalenými kartami). Vše je laděno do modré barvy, ostatně jako všechny komponenty hry, což je spojeno s tématem podmořského závodu. 

Ponorka, kterou si zvolíte pro výpravu, je reprezentována kartonovou deskou a odpovídající kartonovou figurkou. Jednotlivé ponorky se liší rozložením jednotlivých sekcí a tím i obtížností hry.

Privátní: ponorky.jpg
Desky tří ponorek s různou obtížností (A, B, C)

 

Karet je ve hře 28, ale reálně využijete jen pár z nich. Vhledem k tomu, že jsou využívány minimálně, není třeba je obalovat.

Privátní: karty.JPG
Nalevo karty temnoty, napravo karty hrdinských činů

 

Žetony jsou hlavním hracím komponentem. Představují samotnou cestu vaší výpravy a možné členy vaší posádky. Vizuálně jsou nejhezčí žetony ponorek. Ostatní žetony nijak nezaujmou a budete si všímat více symbolů podstatných pro herní postup nežli samotných obrázků.

Privátní: rozšíření2.JPG
Korálové útesy, žoldnéři a mágové

 

Na kostkách lze zkazit snad jen čitelnost znaků na jednotlivých stranách a zde se to opravdu povedlo. Tmavě oranžová na tmavě modré není nejlepší volba a leckdo by mohl mít problém s rozpoznáním padlých hodnot. Světlejší barva znaků by byla za mne vhodnější.

Figurky duchů jsou jedním z vyhledávaných prvků této série, především ze strany dětí a sběratelů. V této hře naleznete figurku temnoty, která se moc nepovedla. Víc mi připomíná indiánské teepee než temnotu, což je škoda. Na herní zážitek to má naštěstí malý vliv. Využijete ji jen v případě jednoho z rozšíření hry jako těžítko na karty (ukazatel aktuálně platného efektu karet temnoty).

 

Proti „chuti" žádný dišputát – příprava hry

V následujících dvou kapitolách naleznete jen hrubý popis přípravy a průběhu hry.

Na začátku zamícháte žetony posádky a otočíte je lícem dolů. Rozložíte je na hrací plochu lícem nahoru jeden vedle druhého do tvaru, který si zvolíte dle své libosti a chuti. Musíte si jen uvědomit, že se v průběhu hry odstraňují žetony z trasy a je potřeba mít stále přehled o umístění zbývajících žetonů vůči sobě. Na jeden konec poté umístíte žeton Šťastných ostrovů spolu s vaší ponorkou hrdiny a na druhý konec umístíte propast s ponorkou temnoty. A hra může začít. Pokud máte chuť na rozšíření, čtěte dále :-D

Privátní: zakladni hra.JPG
Připravená základní hra s lodí nejvyšší úrovně

 

Rozšiřující moduly:

  • Mágové a žoldnéři: Jednoduše přidáte desku s kajutou mágů/žoldnéřů, nebo obě a odpovídající žetony, které zamícháte mezi žetony posádky a prodloužíte tím cestu z ostrovů do propasti.
  • Korálový útes: Po rozdání žetonů posádky přidejte žetony korálových útesů k nejbližšímu žetonu u Šťastných ostrovů, a poté ke každému třetímu žetonu.
  • Temnota: Kartu temnoty ze základní hry nahradíte sadou karet dle zvolené obtížnosti.
  • Hrdinské činy: Zamíchejte 12 karet hrdinských akcí. 3 vyložte lícem nahoru a zbytek připravte lícem dolů na hrací plochu.

 

Cestou necestou pluju za svou posádkou – průběh hry

Během hry se snažíte dorazit k propasti s kompletní posádkou ponorky ještě předtím, nežli Temnota dorazí ke Šťastným ostrovům. Každé kolo je velice jednoduché. Hodíte třemi kostkami, které rozdělíte mezi temnotu (karta), ponorku temnoty a svou ponorku. V případě přidělení kostky hodnoty 3/4 temnotě (kartě), se spustí efekt uvedený na dané kartě. Poté posunete ponorkou temnoty o hodnotu na kostce jí přidělené a odstraníte žeton, na kterém skončila svůj pohyb. Následuje pohyb vaší ponorkou na základě kostky přidělené vaší ponorce a žeton v místě, na něž dorazíte, uložíte na volné pole na své ponorce (nový člen posádky), pokud to pravidla pro umístění umožní, nebo si jej uložíte pro budoucí použití (změna hodnot na kostkách, přehozy atp.).

Polovina rozšíření přidává do hry hlavně další žetony (prodloužení cesty a další místa pro nové členy) a ta druhá polovina karty měnící v menší či větší míře průběh jednotlivých kol.

 

Já mám kocábku náram, náram, náram… – atmosféra

Pocity ze hry odpovídají kolébání mořské kocábky na vlnách neznáma. Vaše nálada se houpe nahoru a dolů jako na rozbouřeném moři. Nadšení ze hry umocní pohled na komponenty a hledání ponorek pod deskami. Příprava podmořské trasy vše strhne dolů. Je dlouhá a nezábavná. Naštěstí výběr typu ponorky vše napraví a vy se můžete těšit na to pravé dobrodružství. Poprvé hodíte kostkami a užíváte si prvních pár kol, kdy máte dostatek žetonů v zásobě na prohazování členů posádky na trase, či změnu nevhodných hodnot na kostkách. Bohužel vám to vydrží zhruba do poloviny hry. Pak už tušíte, zdali je alespoň mizivá šance na výhru, či je vše ztraceno. Obtížnější ponorky tuto frustraci před koncem hry ještě umocňují, neboť je výsledek hodně závislý na rozmístění žetonů na trase. První umístěný žeton posádky určuje, jaké můžete umístit další členy. Poptávka je tím dána a nemusí zcela odpovídat nabídce na trase.

Privátní: zetony na lodi2.JPG
První umístěný žeton č. 2 určuje, že jako další lze umístit pouze žeton č. 7 nebo č. 6.

 

V základní variantě je trasa tvořena 36 žetony a vše uteče jako voda. Každé kolo se vy i nepřítel posunete v průměru o 2 pole a žetony na daných místech odeberete. Cesta je tak s postupujícím časem stále kratší a nevyhnutelná porážka je na obzoru. Po první hře zkusíte štěstí ještě jednou, dvakrát, ale pak hru raději uklidíte do šuplíku, což by možná byla škoda.

Privátní: hra v prubehu.JPG
Takto by to mohlo vypadat v polovině hry včetně přidělených kostek.

 

Hra má sice své mouchy, ale nenáročné hráče dokáže zaumout. Nabídka ponorek je bohatá a vybere si každý. Ponorky nejvyšší úrovně C mají zajímavé tvary (např. písmene  "E" nebo "O"). Výzvu v podobě těchto ponorek splní jen ostřílený bukanýr. Oproti tomu ponorky úrovně A bych doporučil jen začínajícím hráčům deskových her, či strategickým amatérům. 

 

Rozšíření

Pokud rádi prozkoumáváte veškerých obsah her, rozhodnete se vyzkoušet některá z rozšíření. Doporučuji vyzkoušet první 3 a zapomenout na poslední páté. Rozšíření „magové a  „žoldnéři“ prodlužují trasu o 9 žetonů (kazdé z nich). Další prostor pro členy posádky a boj s nepřítelem pomocí harpun dodá hře ten správný náboj a mohu je vřele doporučit. „Korálové útesy“ přidávají prvek náhody, který je kompenzován možností zisku žetonů korálu do své rezervy pro přehozy kostek. Hra se o něco prodlouží, ale vaše šance na výhru se minimálně pocitově zvýší.

Rozšíření „temnota“ je výzva pro nadšence. Místo jedné akce temnoty (efekt spuštěný hodnotou kostky 3/4) bude v nabídce karet 5. Postupně se posouvá figurka temnoty a určuje aktuálně platný efekt. Máte sice přehled, jaké nepříjemné efekty mohou v dalších kolech nastat, ale šanci na ovlivnění pramalou. Pokud házíte jako já, tak už dopředu víte, že téměř v každém kole bude efekt spuštěn. 

Poslední rozšíření nedoporučuji zkoušet. Mnoho povyku/textu pro nic – sbírka 12 zbytečných karet, jejichž zapojení do hry nemá žádný tématický význam a herní zažitek víc kazí, nežli obohacují.

 

Hodnocení

 

Plusy: 

  • Míra komplexity
  • Série Oniverse
  • Rozšíření „mágové“,  „žoldnéři a korálové útesy
  • Téma vhodné na letní dovolenou

Minusy:

  • Rozšíření Hrdinských činů
  • Figurka ducha
  • Příprava hry
  • Základní hra na vyšší obtížnost
  • Znovuhratelnost

 

Shrnutí

Nautilion mohu doporučit jen pravověrným fanouškům série, či hráčům, kteří rádi hází kostkami. Pokud přečkáte počáteční přípravu, užijete si podmořské dobrodružství a budete se těšit na přídavky v podobě rozšíření. Masochisté si naloží všechna rozšíření naráz hned v druhé hře. Hráči hledající hry na mnohá zahrání budou zklamáni a měli by se tomuto titulu vyhnout obloukem. Pro mne je tento titul v sérii nejméně oblíbený. Dávám přednost jiným, ale přesto v mé sbírce zůstane jako sběratelský kousek.

Přes všechna negativa je Nautilion příjemnou hrou a malým rébusem vařící chvílemi vaše mozkové závity, který si zaslouží vaši pozornost.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Red Rising Collector's Edition
Red Rising Collector's Edition
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 3 hodiny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas