Designérský deník Dva bratři: 5. díl: Práce týmu, jaký svět neviděl

Autor: Tharr | 24.10.2022 | 18

Hra Dva bratři (v anglické verzi The Two Heirs) chystaná na podzim 2022 pod hlavičkou Albi je minimalistická dvojkovka. Za několika kartičkami se ale skrývá nejen strategická a možná překvapivě velká hra, ale i překvapivě velké množství práce. Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku designu. Deník autora (nebo spíše autorů) bude mít více dílů a mapuje témata od půdy, ze které celý nápad vznikl, přes vývoj mechanismů až po spolupráci s vydavatelem.

První krůčky ve vývoji hry si odbude autor většinou ve své hlavě, na papíře nebo v počítači. Bavíme se však o společenských hrách a ty potřebují kolektiv. Co s tím? Jak se testují deskové hry na dálku? S mnoha testery se autoři osobně nesetkali. Ostatně, ani autorský tým se z důvodů covidu a velké vzdálenosti bydlišť v průběhu vývoje osobně nesetkal. Zásadní úlohu v komunikaci, organizace práce a vývoji tak sehrály internetové nástroje.

Po středně hrubém nástřelu bylo potřeba zkoušet hru na větším vzorku lidí. Testování prototypů her je řehole, ale zároveň jedno velké dobrodružství. A protože sdílená radost se násobí, bylo nasnadě přesunout testování nebo minimálně diskuzi o něm na platformu k tomu určenou. Oldova volba padla na FB skupinu která brzy činila cca 60 hráčů. V tu chvíli ještě netušil, že svým rozhodnutím pořídil Dvou bratrům další dva designéry a pro sebe parťáky pro dlouhé covidové večery. 

Pro udržování morálky publika se sázka na FB potvrdila jako správná volba. Skupina má ale své limity v udržitelnosti struktury dat a informací. Ale roli šmírovací zvládá na jedničku, což je pro lidi, kteří chtějí být u toho, vlastně nejdůležitější.

S Ondrou nás dostupný print and play prototyp zaujal a byli jsme asi jedni z prvních, kteří si ho vytiskli a začali testovat. Ani jsme se nenadáli a začali tvořit hru v týmu tří lidí. Na stůl tak přišla otázka, jak naši spolupráci co nejvíce zefektivnit. To byl můj úkol. Vybíral jsem ze dvou možností – Trello a Discord. Pro lepší přehled o jednom projektu bych volil Trello, nicméně má pro mě limity v oblasti komunikace nad jednotlivými kroky vývoje hry. Nakonec jsem tedy zvolil Discord. Výhoda Discordu je, že lze pracovat na více projektech a zachovat vysokou míru strukturalizace. Náš vývojářský discord se postupně rozrostl o nápady na další hry, na kterých můžeme dělat současně. Pro představu jak vypadala struktura u Dvou bratrů, kterou více méně udržujeme i ve všech následujících projektech. Jednotlivé hry mají vytvořeny kategorie (název hry) s kanály vztahujícími se k samostatným tématům:

  • #základní info o hře – Co se kde šustne, nápady, návrhy.
  • #aktuální soubory – Všechny soubory pro výrobu prototypu, grafiku a podobně. Discord umí připout jednotlivé příspěvky, aby se k nim člověk snadněji dostal. 
  • #sólomód (jiné varianty) – Varianty a u Dvou bratrů například i sólomod.
  • # veřejné testování – Pro zpětnou vazbu z formulářů a testování v terénu, potažmo pro její vyhodnocení.
  • # feedback - Zmínky o hře a věcech okolo, recenze a hodnocení na BGG, pro potěšení
  • # doplňky – Kanál pro vychytávky do hry od hráčů jako jsou 3D inserty a podobné drobnosti.
  • # rozšíření nápady – Vlákno, které jsme založili jen tak pro sichr.

Testování dnes můžete dělat dvěma způsoby – fyzicky na herních akcích nebo online v programech k tomu určených. Jelikož v době vývoje kolem nás řádila pandemie a z nemalé míry i proto, že jsme každý z jiného koutu republiky, zvolili jsme si testování v online prostředí programu Tabletopia. Ondra s bohatými zkušenostmi implementování deskovek do onlinu připravil prototyp. Ne všechny hry však lze tímto způsobem testovat. V online nástroji, kde si můžete zvětšovat a zmenšovat karty nebo přibližovat hrací plochu, nezjistíte zhola nic o „ergonomii“ komponent, titěrnosti textu na kartách a chaotickém přendávání kartiček tam a zase zpátky. 

Kromě verze na Tabletopii jsme měli také každý vyrobený svůj fyzický prototyp a testovali naživo s rodinou, přáteli a v klubech deskových her. Z každé partie jsme si vyplňovali připravený google formulář se zpětnou vazbou. Na jejím základě se dělaly změny a opravy, které se po testování v autorské trojici začlenily do nové verze pravidel. Pro zajímavost – Dva bratři měli 12 verzí pravidel. Menších verzí však bylo mnohem víc. Asi nejdůležitější na verzování hry byl přístup Oldy, který implementoval připomínky rychlostí blesku. Vývojáři jsou jako děti – dokud se to hýbe, je to zábavné a stojí za to si s tím hrát. Ne všichni testeři stačili našemu tempu, takže nezřídka zkoušeli ob jednu až dvě verze. Čím více se hra blížila k finální podobě, tím více bylo potřeba ji zkoušet na větším a větším vzorku hráčů.

Testerské skupiny by se daly rozdělit cca do 4 kategorií. Vývojářský tým čítající 3 hlavy – zde se testovaly všechny varianty, které se myšlenkově ukuly. Velké množství nápadů a mechanik skončilo právě v tomto okamžiku. Druhá skupina byli dobrovolníci z FB skupiny. Šedesát lidí už je docela rozumný počet na zpětnou vazbu. Někteří z nich testovali online, jiní si hru i doma vyrobili a testovali mimo internety. Testování online jsme využili hojně i s třetí skupinou tvořenou vývojáři, designéry a infuencery, kteří byli schopni nám dát jiný styl zpětné vazby než zapálení hráči. Od autorů člověk dostane zpětnou vazbu spíše technického rázu od hráčů pak více pocitovou. Prolnutím poznatků z obou skupin mohly vznikat stále lepší verze hry. Sice poslední, ale zato velmi důležitou skupinou, byli lidé, kteří pomáhali testovat a upravovat srozumitelnost pravidel. Byli ochotni se učit hru sami podle návodu, tak jak to bude dělat většina hráčů po vydání hry. Rád bych v tomto ohledu zmínil Michaelu Borovcovou Tesařovou (Meeshab), která odvedla nemalý díl práce právě při stylistické korekci pravidel.

Dnes jsme se bavili převážně o týmové práci, ale už příště se můžete těšit na Ondrovo povídání o tom, jak se do hry tvořil sólomod, jehož je de facto sólo autorem.

Předchozí díly:

1. díl: Dobrodružství začíná

2. díl: 18 karet s příběhem

3. díl: Dva kroky vpřed, tři zase zpět

4. díl: Bořit či nebořit, toť otázka

6. díl: Sólit či nesólit

7. díl: Doteď jste si hráli, je čas pracovat

8. díl, BONUS: Rozhovor s Michalem Šmídem z Albi

Autor tohoto dílu: Ivan Eklp Dostál

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Root (CZ)
Root (CZ)
Akt. cena: 750 Kč
Končí za: 8 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas