Čtyřpohár 2020

Autor: Ranca | 19.5.2020 | 4

O co jde

Čtyřpohár je turnaj v deskových hrách pro – jak už název napovídá – čtyřčlenné týmy. Pořádáme ho už pěknou řádku let, konkrétně od roku 2003, takže letos se potkáme už po sedmnácté. Troufám si tvrdit, že za tu dobu si Čtyřpohár v hráčské komunitě vydobyl solidní prestiž.

Pro vítěze sice nemáme přichystány žádné horentní ceny, ale nehynoucí čest a sláva a zlatá medaile na krku snad taky nejsou k zahození. Nadto se nejlépe umístěné týmy (obvykle 3 až 4) kvalifikují na neoficiální mistrovství Evropy – EuropeMasters, kde velmi často zanechávají nesmazatelnou stopu. Prvním českým vítězem EuropeMasters se v roce 2011 stal tým Třebotov a fenomenálním úspěchem skončil ročník 2017, kdy naše týmy kompletně obsadily stupně vítězů.

Zdaleka ne všechny týmy se však Čtyřpoháru účastní (jen) proto, aby na hlavu porazily konkurenci. Pro mnohé je Čtyřpohár především příjemným setkáním s lidmi, kteří milují deskovky stejně jako my.

Jak to funguje

Čtyřpoháru se může zúčastnit libovolný čtyřčlenný tým. Teoreticky je sice kapacita omezená (což je dáno především místností), ale už ani nepamatuju, kdy naposledy se přihlásilo více týmů, než bychom byli schopni zvládnout.

Každý rok se soutěží ve čtyřech různých hrách, které organizační tým vybere a zveřejní na jaře. Obvykle jde spíše o herní novinky, ale nezřídka lovíme i ve starších vodách, abychom vyzdvihli nějakou kvalitní klasiku. Letos jsme zvolili čtveřici Pharaon, Maracaibo, Hadara a Coimbra. Tým, který se rozhodne do turnaje přihlásit, zaplatí startovné (2500 Kč), za které od nás dostane jednu sadu her, od každé jeden kus, aby mohl začít s tou nejzábavnější částí – tréninkem :) Krom toho se platí ještě pětistovka jako záloha, kterou ale týmu vrátíme, pokud turnaj opravdu odehraje. Pak už přichází odměna v podobě turnaje samotného, který se jako obvykle bude konat v rámci velkého festivalu deskových her Deskohraní, letos v sobotu 10. října 2020 v Praze.

Pharaon   Maracaibo   Hadara   Coimbra

Na turnaji každý ze čtyř hráčů odehraje jednu partii v každé ze čtyř her, je tedy třeba, aby každý hráč zvládl všechny čtyři hry. Prakticky to funguje tak, že se na všech stolech nejdříve hraje první hra, pak na všech stolech druhá atd., přičemž čtveřice hráčů u stolů jsou pro každou hru jiné. Turnaj probíhá celý den – začínáme v 9.30 ráno a končíváme kolem šesté večerní.

Chci se přihlásit, kde se dozvím víc?

Veškeré důležité informace je možné najít na oficiálních stránkách Čtyřpoháru – jak se přihlásit, jak vám dodáme hry, detaily ohledně turnaje, ale také vysvětlení případných nejasností v pravidlech jednotlivých her. Na diskusním fóru se také snažíme reagovat na dotazy a připomínky hráčů.

Přestože je v našem organizačním týmu nejeden zavilý odpůrce Facebooku, zlehka jsme rozjeli i tento kanál.

Pokud se vy sami neplánujete zúčastnit, ale víte o partičce nadšenců, které by Čtyřpohár mohl oslovit, budeme moc rádi, když je odkážete na tento článek, náš web nebo Facebook, abychom se v říjnu zase mohli sejít v hojném počtu.

Webové stránky Čtyřpoháru

Sdílet s přáteli:

Komentáře

EuropeMasters
Neda mi to se nezeptat: "Nejlepší tři družstva se kvalifikují na neoficiální Mistrovství Evropy družstev EuropeMasters, které proběhne v říjnu 2021 v Essenu."

Z pristiho rocniku se take kvalifikuji nejlepsi 3 tymy, takze na EuropeMasters 2021 pojede az 6 ceskych tymu? :)

22.5.2020 02:53:43

Europemasters
Zatím ještě není oficiálně vyhlášeno, co bude s letošním Europemasters, i když je asi velmi pravděpodobné, že letos nebude.

Má tedy význam řešit kritéria postupu do dalšího ročníku a jak nebo jestli řešit týmy, co si postup vybojovaly loni. Sám jsem zvědavý na rozhodnutí organizátorů.

Týmy, co se kvalifikují z příštího ročníku, pojedou až na Europamasters 2022. Vzhledem k tomu, že 4pohár a Europemasters probíhají v podobném termínu, je český turnaj v roce n kvalifikací na Europemasters v roce n+1. Funguje to tak už od začátku.

22.5.2020 07:44:34

Europemasters
Postupy na příští EM budeme řešit v závislosti na tom, jestli proběhne to letošní. Můj názor je ten, že pokud letos EM nebude (a Čtyřpohár ano), pak by se mohly nějak zkombinovat výsledky Čtyřpoháru 2019 a 2020 na základě toho stanovit postupující. Např. by to mohlo zafungovat tak, že postup získají vítězové obou ročníků plus další 1 až 2 týmy (podle toho, kolik jako Česko dostaneme míst) s nejnižším součtem umístění nebo nejvyšším součtem bodů. Možností je ale mnoho. Konkrétní postup bychom zveřejnili s dostatečným předstihem.

22.5.2020 11:04:16

Vybíráme z Bazaru

Brass: Birmingham
Brass: Birmingham
Akt. cena: 1225 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas