Co těm divům chybělo? Scénáře to nejsou. Už to mám: Hrátky s bohy.

Autor: Karotkaa | 17.4.2022 | 0

„Bůh stvořil člověka, ale nedal si to patentovat, a tak to teď po něm může dělat kdejakej blbec.“

– Jan Werich

Rozšíření Panteon pro hru 7 Divů světa: Duel přináší do hry bohy, jejichž přízeň můžete využít ve svůj prospěch. Čí civilizace bude nejmocnější a který bůh bude nejvíce nápomocen? To vše se dozvíme po přidání tohoto rozšíření do základní hry.

Hru nám opět přináší na český trh vydavatelství ADC Blackfire Entertainment. Co se týče herního zážitku, hra po přidání rozšíření dozná určitých změn. I herní doba je tímto rozšířením mírně ovlivněna. Zdali je to ku prospěchu, či nikoliv se dozvíte po přečtení této recenze.

Obsah krabice
Obsah krabice - autor obrázku rix

Žeton sem, žeton tam, kam já je všechny vyskládám? – Příprava hry

Příprava hry je téměř totožná s tou ze základní hry a byla jen malinko prodloužena. Před začátkem hry je třeba připravit desku panteonu nad původní desku vojenského pokroku, zamíchat karty božstev zvlášť pro každou oblast (dle barev na rubových stranách). Hráči si vyberou divy stejně jako v základní hře a po přípravě 1. epochy přidají na některé karty žetony mytologie. 

Obdobně ve 2. epoše přidáte na karty žetony obětí. Karty božstev, které do panteonu vybrali hráči v první epoše se odkryjí a na volné místo se přidá karta brány.

Rozložení karet pro 1. a 2. epochu

Ve 3. epoše zamíchejte do balíčku 3 karty chrámů namísto karet cechů.

Nové divy a 5 Velkých chrámů
Karty chrámů a dva nové divy (autor obrázku: rix)

Půjdem spolu na Olymp – Průběh hry

Rozšíření přidává možnost zisku žetonu mytologie/oběti, jakmile hráč svým tahem způsobí odkrytí karty s jedním z těchto žetonů v dané fázi.

  • Žeton mytologie okamžitě umožní hráči vybrat jednu ze dvou horních karet božstva odpovídající barvě žetonu a umístit ji lícem dolů na jedno z volných míst v panteonu. Každé božstvo patří do jedné ze starověkých mytologií.
  • Žeton oběti poskytuje hráči jednorázovou slevu při aktivaci panteonu. Pro aktivaci panteonu nevyužívá hráč kartu budovy!

Konec hry se nijak nemění, Hráči pouze mohou získat dodatečné body z karet božstev.

A to je vše přátelé! – Obsah balení

V malé krabičce atypických rozměrů naleznete hlavně karty božstev a desku panteonu:

Deska panteonu s vyloženými bohy

 

Dále rozšiřuje nabídku divů o 2 a sadu žetonů pokroku o 3:

Dva nové divy a 3 žetony pokroku. Kapsle nejsou součástí hry.

 

K tomu pár žetonů spojených s určitými bohy, a to je vše přátelé…

 

Zpracování komponent:

Komponenty odpovídají kvalitou těm ze základní hry. Přibyl jeden plastový žeton Minervy, který si můžete vybarvit a vizuálně si tak osvěžit hru stejně jako u základní hry. Škoda jen, že přijde do hry jen zřídka.

Nabarvený žeton
Minervy (originál je
z červeného plastu)

 

Karty božstev svou velikostí předčily i karty divů. Na výtvarné stránce hry se nyní podílelo čtyřikrát více grafiků než na původní hře a na výsledku je to znát. Bohužel pro nás ne zrovna v pozitivním slova smyslu. Vizuální stránka u většiny katert není konzistentní s tou ze základní hry a tím ztrácí svůj půvab. Podobným problémem trpí i karty chrámů a dvou nových divů neboli veškeré karty v rozšíření.

Porovnání horšího obrázku Dia s vynikajícím obrázkem Neptuna

 

Spodní malou část karty bohů zabírá akční pruh, jenž je opět snadno pochopitelný a po jedné hře už budete jednotlivé symboly znát (jen karta brány je trochu matoucí). Zbývající nemalou část karty zabírá obraz bohů, jímž je daná karta zasvěcena. Sami si můžete udělat obrázek na základě fotek zde uvedených.

Kdo by si nechtěl pohrát s bohy – Atmosféra

Rozšíření Panteon přidává do hry prvky, které zcela změní průběh hry: bohy, u nichž budete přemýšlet kam je v panteonu umístit (umístění rozhoduje o ceně) a možnost zahrát svůj tah bez odebrání karty z nabídky budov a získat výhodu pro zisk šestého vědeckého symbolu.

Bohové jsou krásně tématicky rozděleni a jejich barvy odpovídají zaměření akcí, jenž poskytují. Žluté karty přidávají peníze, zelené pomáhají ve vědě, červené ve vojenské síle, modré s body, šedé pracují s divy. Poslední zmínění přidávají velice zajímavý taktický prvek. Můžete např. ukrást soupeři jeden z jeho nepostavených divů. Moment načasování bude velice důležitý, stále můžete postavit jen 7 divů a o poslední div, schovaný pro akci navíc, můžete snadno přijít.

Často zmiňovaný problém s nuceným hraním karet budov bez možnosti výběru je tímto rozšířením částečně odbourán. Vyložené žetony na nabídce karet vás často nahlodají, zdali zahrát určitou kartu pro její bonus nebo zahrát jinou, abyste mohli otočit žeton mytologie a vybrat boha do nabídky. Tato drobná změna výrazně napomohla ke změně průběhu hry a je jedním z hlavních důvodů, proč vždy volím hru i s tímto rozšířením namísto hraní pouhého základu.

Chrámy přidané ve třetí epoše nejsou nijak zajímavé ani herně, ani vizuálně a cechy jsou za mne stále preferovanou volbou. U cechů si dobře rozmyslíte, které necháte soupeři k dispozici. U chrámů získáte body dle počtu chrámů, které postavíte a zajímavého bodového zisku dosáhnete jen se všemi třemi. Pro soupeře je tedy jednodušší soustředit se na jiné tahy a sebrat vám jen poslední chrám.

Ač má hra své drobné mouchy, jedná se celkově o povedené rozšíření.

Doporučení:

Rozšíření je dodáváno v relativně velké krabičce a já vám doporučuji nahradit insert v základní hře nějakým dostupným na trhu a dát vše do jedné krabice. Další možnosti je vyhodit insert ze základní krabice prostě jen vyhodit a vše uložit do jedné krabičky. Rozdělení komponent v případě, že chcete hrát jen základní hru, lze řešit jednoduše při přípravě, kdy jakýkoliv žeton pokroku, či div z rozšíření okamžitě nahradíte jiným a nedojde prakticky k žádnému zdržení.

Pokud nechcete kupovat zajíce v pytli, doporučuji vyzkoušet online verzi včetně jakéhokoliv rozšíření na BGA.

Hodnocení

Plusy:

  • Bourá efekt nucených tahů ze základní hry
  • Více taktických prvků
  • Variabilita jednotlivých her

Minusy:

  • Cena ve srovnání se základní hrou
  • Grafické zpracování
  • Délka hry (může se protáhnout, pokud se hraje až do bodovací části)

Shrnutí

Kdo by si nechtěl pohrát s bohy? Zvlášť když oni si s námi hrají pořád a určitě z toho mají náramnou radost… Kdybych toto rozšíření nevyzkoušel, původní hra by skončila zaprášená a schovaná někde vzadu mezi ostatními hrami. Díky tomuto rozšíšení jsem našel opět chuť si hru zahrát.

Panteon je rozšíření z mé strany doporučované jako must have. Možná po zahrání dalšího rozšíření Agora svůj názor změním, ale to se dozvíte až v další recenzi :)

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Rock Paper Wizard včetně rozšíření
Rock Paper Wizard včetně rozšíření
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 13 dnů

Offcanvas