Co si dneska postavíme aneb Jak se ponořit do dob dávno minulých

Autor: Karotkaa | 13.4.2022 | 3

„Proč mám v tom vedru tahat ty kvádry, nemohl bych raději zahradničit ve Visutých zahradách?“

Hra 7 Divů světa: Duel, jak už název napovídá, přináší možnost zahrát si variantu původní civilizační hry 7 Divů světa ve dvou hráčích. Původní hra vyžadovala minimálně 3 hráče, což bylo dosti limitující pro část deskoherní scény a rozšíření portfolia o dvojkovku byla vynikající volba. Ukazuje to i rychlé vystoupání mezi top hry v žebříčku BGG (18. místo v den psaní recenze), či množství prodaných kopií (milion kopií za 5 let). U nás se hra prodává též velice dobře, což potvrzuje i vydání obou rozšíření v českém jazyce, ale o těch až příště.

Autorská dvojce Antoine Bauza a Bruno Cathala jsou známkou určité jistoty kvality hry a očekávání od hráčů jsou určitě nemalá. Autoři jsou zapsáni pod mnoha hrami známými širokému publiku (např. Takenoko, Kingdomino, Ghost Stories, Hanabi,…). Jejich hry se pro mne vyznačují převážně zajímavou grafikou a herním zážitkem a oceňuji, že jsou schopni vytvořit tituly jak pro rodinné hraní, tak pro hardcore hráče. 

V českém jazyce nám hru přináší vydavatelství ADC Blackfire Entertainment.

Postavim pyramidu správně, nebo ji raději postavím na špičku? Ale co – do kruhu to bude nejlepší… – příprava hry

Připravte herní desku, doprostřed umístěte žeton konfliktu a připravte zde 5 žetonů pokroku a 4 vojenské žetony. Každému hráči dejte 7 mincí a poté si hráči vybírají jednotlivé divy světa z nabídky dle postupu v pravidlech.

Před začátkem hry
Před začátkem hry

Jakmile máte výše uvedené dokončeno, můžete připravit na herní plochu karty první epochy. Ty zamíchejte a vyložte dle schématu uvedeného v pravidlech.

Schéma rozložení pro jednolivé epochy

Já, ty, já, ty, já, já, ty – průběh hry

Hráči se postupně ve svých tazích střídají, pokud nemá jeden z nich možnost pokračovat ve svém tahu (bonus za některé divy světa).

Karta divu s efektem bonusového tahu navíc
Karta divu s efektem bonusového tahu navíc (vpravo)

Hráč, který je na řadě musí vzít z nabídky jednu z dostupných karet a využít ji k jedné z možných akcí:

  1. Postavit budovu uvedenou na kartě: Hráč zaplatí uvedenou cenu a umístí budovu do svého města.
    • Pokud hráč postaví vojenskou budovu, okamžitě pohne žetonem vojenského konfliktu a vyhodnotí případné bonusy dle polohy žetonu.
    • Pokud hráč získá symbol vědy do páru (druhý stejný symbol), vezme si jeden žeton pokroku z nabídky.
  2. Odhodit kartu a získat 2 mince + 1 za každou žlutou budovu ve svém městě.
  3. Postavit jeden z divů světa: Hráč zaplatí cenu divu a danou kartu vloží lícem dolů pod daný div, aby bylo poznat, že je div postaven. Takto může být ve hře postaveno maximálně 7 divů. Nejméně jeden z hráčů tedy nepostaví všechny své divy.

Konec hry:

Hra může skončit jednou ze tří možností:

  1. Vítězství pomocí vědy: Vítězí hráč se 6 různými symboly vědy.
  2. Vítězství pomocí vojenské síly: Vítězí hráč, který dosáhne posledního pole na vojenské stupnici
  3. Pokud nenastane ani jedna z předchozích možností, spočítají se body a vyhraje hráč s nejvyšším počtem bodů.

Karty kam se jenom podívám – obsah balení

Pod víkem této hry naleznete desku pro sledování vojenského postupu a vyložení dostupných žetonů pokroku. Dále 73 karet epoch, 12 velkých karet divů, 10 žetonů pokroku, mince, a figurku konfliktu.

Zpracování komponent

Při pohledu na středně velikou krabici vás zaujme krásný obraz několika divů, v jejichž popředí jsou k sobě zády otočeny dvě postavy: egyptská panovnice a spartský válečník. Krabice je dodávána včetně použitelného plastového insertu, a nebudete tak mít pocit vzduchoprázdna po zpětném uložení komponent zpět do krabice. Jedinou vadou na kráse je opomenutí úpravy insertu pro hráče, kteří obalují karty. Naštěstí už existují na trhu varianty, které tuto problematiku řeší.

Samotné karty jsou menšího formátu, na nichž spodní dvě třetiny zabírá obrázek včetně zobrazení nákladů a horní třetina znázorňuje bonus za postavení dané budovy. Ve spodní části je navíc uveden název budovy, ale je napsán menším písmem a samotný námět na kartě (např. gladiátor v aréně nebo egyptský otrok zavěšující papyrus v sušírně papyru) vás zaujme natolik, že si názvy budete číst pro umocnění atmosféry ze hry.

Ukázka karet
Ukázka karet

Karty divů mají větší formát a graficky krásně zapadají do stylu nastaveného kartami budov. Plocha je z většiny vyplněna obrazem divu společně s cenou za stavbu a v pravé části je zobrazen bonus za postavení. Obrázky jsou opět úchvatné, např. obrovská socha Rhodského kolosu tyčící se nad přístavem nebo loď plující po Nilu s pyramidou v pozadí.

Karty divů
Karty divů

Žetony pokroku a vojenské žetony jsou z dostatečně silného kartonu a symboly zobrazené na nich jsou snadno pochopitelné. Oproti tomu kartonové mince jsou za mne nemastné, neslané. Neurazí, ale ani nijak nenadchnou.

Originální žeton pokroku a druhý v kapsli
Mince
Mince

Já tuhle kartu nechci! – atmosféra

Na hru 7 Divů světa: Duel jsem byl velice zvědav. Původní verzi jsem předtím nikdy nehrál a možnost zahrát si vychvalovanou a oceňovanou hru ve dvou hráčích jsem si nemohl nechat ujít. Netušil jsem vůbec, co mohu od hry očekávat. Při otevření krabice mne mile překvapil insert i kvalita komponent. 

Samotná příprava hry není nijak náročná, ale po první epoše nastane první zádrhel. Příprava následujících epoch vám přijde velice otravná a zdlouhavá, především v dalších hrách. Průběh hry je rychlý. Pravidla jsou jednoduchá a po pár tazích budete vše dělat automaticky. Vzhledem k rozložení karet v každé epoše a vyřazení tří karet před jejich vyložením je zaručena dostatečná variabilita, aby každá hra měla zcela jiný spád. Pokud nesklouznete taktikou jen k určitým naučeným modelům, může vás velice mile překvapit svou hloubkou. Dokáže nabídnout vyrovnané bitvy, hry jak na houpačce, či bitvy rozhodnuté dříve, než se pořádně rozkoukáte. 

Každá hra je velice zajímavá, ale občas dochází k okamžikům, kdy jste nuceni udělat tah, který nechcete, ale jinou možnost nemáte. Může to být okamžik, kdy nemáte možnost volby a jediná volná karta pro vás není nijak zajímavá nebo v horším případě se jedná o kartu, která odkryje soupeři poslední stavbu vedoucí k úspěchu (např. šestý vědecký symbol, poslední nutný posun na vojenské stupnici). V takových okamžicích vás může hra omrzet, zvláště pak pokud máte takových her několik za sebou ve stejném duchu. Méně příjemné také je, když se soupeř již v první epoše dostane na 4–5 vědeckých symbolů a vy zbytek hry již hrajete otráveně s vidinou rychlého konce, který ukončí vaše trápení. Nejhorší je, že se to mohlo stát ani ne tak vaší vinou, jako spíš počátečním rozložením karet. 

Divy jsou velice zajímavým prvkem, který dokáže v určitých momentech naklonit jazýček vah na vaši stranu. V každé hře bude rychlost jejich stavby zcela jiná. Jednou budete spěchat, jindy budete vyčkávat a někdy postavíte stěží jeden.

Hra nabízí tři možné způsoby výhry, kdy o první dva se budete pravděpodobně prát často, zatímco poslední může být velkým překvapením na závěr hry.

Menší kaňkou na kráse hry jsou pravidla obsahující nejasnosti a chybu, která ovlivní průběh hry. Samotná chyba v pravidlech se týká konce každé epochy, kdy správně o začínajícím hráči rozhoduje hráč, který je na tom hůře na vojenské stupnici nebo v případě shody hráč, který bral poslední kartu v předchozím tahu. V pravidlech vypadla část zmiňující, že daný hráč rozhoduje o začínajícím hráči. Při běžném hraní si této chyby nevšimnete a nenapadne vás, že by toto pravidlo mohlo být jinak. Jakmile, ale začnete hrát správně, objevíte novou hloubku hry včetně nového prvku taktiky. Jednou z nejasností v pravidlech je nákup surovin v případě vlastnictví žlutých budov. Hráči původní verze pro 3 a více hráčů asi nebudou mít problém, neboť postup je totožný (nakupujete danou surovinu za 1 minci nezávisle na počtu surovin vlastněných soupeřem), ale noví hráči mohou pochopit pravidla jako slevu jedné mince na danou surovinu ze základní ceny 2 mincí a poté přičíst náklady za počet daných surovin vlastněných soupeřem.

Přes všechna úskalí a drobné šrámy na kráse se jedná o velice zajímavou a zábavnou hru, která si svá obdržená ocenění zaslouží.

Doporučení

Doporučuji zahrát si hru s jedním z rozšíření, která pozmění směr hry a otupí problematické body ze základní hry.

Pokud plánujete hrát s menšími dětmi, je nutné netlačit během hry tolik na pilu a nechat je hru si pořádně užít, aby si chtěly příště zahrát znovu. Stejně tak svou drahou polovičku nebudete chtít naštvat hned v první hře.

Pro zpestření hry doporučuji během dlouhých zimních večerů vyndat sadu na barvení a lehce zkrášlit žeton vojenského konfliktu.

Originální žeton je z červeného plastu

Pokud si nejste jisti, zdali je hra pro vás ta pravá, je možné si vyzkoušet zdarma online verzi na BGA.

Sólo varianta

Ke hře byla vytvořena i oficiální PnP sólo varianta. Přeložené podklady naleznete zde.

Soupeřem vám bude jeden z vůdců a jeho tahy jsou určeny balíčkem karet. Každá karta určuje prioritu typu karty, kterou v danou chvíli vůdce bude chtít a z jaké strany započne v každém kole hledat požadovanou kartu. Mechanicky se jedná o velmi jednoduchý koncept, který určitě stojí za vyzkoušení pokud hrajete rádi sólo, ale nečekejte žádné deskoherní orgie.

Ukázka karet ze sólo varianty

Hodnocení

Plusy: 

  • Variabilita
  • Taktické možnosti – více možností vítězství
  • Délka hry
  • Grafické zpracování

Mínusy:

  • Občas není možnost výběru tahu – může nastat frustrace
  • Příprava epoch
  • Nejasnosti/chyby v pravidlech

Shrnutí

Hra 7 Divů světa: Duel je velice dobrá civilizační hra pro dva hráče, kterou si rád zahraji, kdykoliv je příležitost. Každá hra nabídne dostatek zábavy a vzhledem k délce neunaví ani menší děti či drahé polovičky. Bohužel svou největší krásu ukáže až při zapojení některého z rozšíření. 

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Ahoj. Skvělá recenze. Tu občasnou nemožnost výběru tahu znají například hráči šachu. Většinou se do takové situace člověk nechá zatlačit protivníkem. Dá se s tím popasovat s pomocí jednoho z monumentů, které umí dát tah navíc.

 

11.4.2023 20:34:48

Vybíráme z Bazaru

Star wars: unlimited Palpatine + jeho ochranka
Star wars: unlimited Palpatine + jeho ochranka
Akt. cena: 11 Kč
Končí za: 3 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas