Co na to Češi aneb Nečekaně vydařená párty hra

Autor: DoubleM | 5.11.2020 | 1

Jelikož se nás často schází více než 10, je pro nás obtížné shánět hry, které by se daly hrát v takovém počtu. Když jsme se dozvěděli, že vychází párty hra Co na to Češi, měli jsme smíšené pocity – tento pořad máme rádi a vždy jsme si říkali, jaké by to bylo být účastníky. Ale na druhou stranu – hry vytvořené podle předlohy TV pořadů nás odrazují (Tvoje tvář má známý hlas, Modrý Kód...). Většinou se podle nás jedná o hry, které těží ze svého jména a herně jsou na tom bídně. Nicméně jsme hru sehnali, zkusili a byli jsme opravdu nadšení, jak funguje!

Mechaniky a popis hry:

Hra je kompetitivní a hráči se musí rozdělit do dvou týmů. Je vcelku jedno, kolik hráčů bude mít daný tým, ale doporučuje se, aby byly oba týmy stejně velké. Jeden hráč se musí ujmout role moderátora – ten neodpovídá na otázky a nepatří do žádného týmu. Namísto toho klade otázky z tažených karet a vyhodnocuje správné odpovědi. Pro některé hráče může být role moderátora nudná, ale určitě si najde i své příznivce (u nás ve skupině máme kamarádku, která se na to vždy těší a roli nechce nikomu předat).

Jak tedy probíhá herní kolo:

Průběh hry připomíná původní TV pořad – moderátor zavolá dva hráče na rozstřel, uprostřed stolu je bzučák, moderátor přečte otázku a hráč, který dříve zmáčkne bzučák, má přednost v odpovědi a může tak získat otázku pro svůj tým.

Otázkou může být například něco jako: Co dáte manželce na výročí?

Následně moderátor přejde k týmu, který se přihlásil dříve, a ptá se postupně každého hráče – ten musí sám odpovědět, nesmí se radit se svým týmem! V tabulce odpovědí na kartě s otázkou, kterou má moderátor u sebe, jsou uvedeny správné odpovědi (ty, které odpovědělo nejvíce Čechů) – většinou je jich 5. Pokud tým dostane 3 „křížky“ (tzn. 3× vybere možnost, která není mezi správnými odpověďmi), moderátor přejde k vedlejšímu týmu, který se může poradit a musí říct jednu odpověď. Pokud nezvolí správnou odpověď, toto kolo vyhrál původní tým. Pokud se mu to povede, všechny body získané původním týmem získá tento druhý tým!

Hraje se celkem na 5–6 kol a tým, který má na konci nejvíce bodů, je vítězem.

Obtížnost:

Obtížnost otázek je podle mého názoru kamenem úrazu této hry. Musíme brát v potaz, že odpovědi na otázky jsou odpovědi 100 Čechů, takže někdy prostě nemusí dávat smysl. Nebudu nijak „spoilerovat“ otázky, ale někdy nám chyběla poslední odpověď a měli jsme tolik tipů, co to bude, jenže po ukončení kola a přečtení zbývající odpovědi nám spadla čelist. Nikdo z nás prostě nevěděl, kdo takovou nesmyslnou odpověď mohl říci. Jinak je ve hře otázek mnoho a každá je jiná –  některé jsou slušné a záludné, jiné jsou takové „nic moc“ a velmi obecné, takže vážně nevíte, co mohlo sto Čechů odpovědět a spíše střílíte od boku.

Zpracování:

Zpracování krabice i hry je povedené – krabice s insertem je hezká a na první pohled zaujme, v krabici má vše své místo, karet je hodně a jsou kvalitně zpracovány. Jediným mínusem, a to z naší strany velkým, je bzučák! V této hře jde o rychlost a když jste v rozstřelu, snažíte se co nejrychleji uhodit bzučák, což někdy neovlivníte a dáte prostě obrovskou ránu. Po dvou (možná třech) hrách nám tedy bzučák praskl a už nebzučí. Nicméně ho stále používáme a kdo má ruku na bzučáku první, je vítězem rozstřelu.

Na to že hra stojí kolem 600 Kč, by bzučák mohl být udělán lépe, nebo mohli vymyslet jiné řešení, které se tak rychle nezničí.

Naše dojmy:

Naše dojmy jsou nečekaně velmi pozitivní! Hra plyne rychle, na nic se nečeká a je velmi zajímavá. Týmová spolupráce je důležitá a je třeba i zapojit mozek a dedukci. Je totiž důležité přemýšlet, co mohli Češi říci. Otázek je hodně a jen tak se nám hra nepodaří ohrát. Opravdu zabaví a hodně se u ní nasmějeme, i když vím, že asi nemusí sednout každému.

Určitě to však není hra na celý večer – sice zabaví, ale po 3–4 hrách už je stereotypní. Ano, otázky sice jsou jiné, ale po 4 hrách už jsme chtěli hrát něco jiného, kde se zabavíme jiným způsobem.

Shrnutí:

Pro milovníky párty her a pro velké skupinky lidí (10 a více) bych hru určitě doporučil. Oproti jiným párty hrám je zajímavá v tom, že zde nestačí jen mít vědomosti jako při kvízech, ale je nutná i určitá dávka dedukce, abyste se zamysleli, co by Češi odpověděli a co nikoliv. U hry se určitě nasmějete a zabaví vás na dostatečně dlouhou dobu. Mínusem hry je pro nás to, že bychom ji asi nehráli v počtu menším než 10 lidí. Pokud vás je méně, raději bych sáhl po jiné hře, jelikož u této hry platí: „čím více hráčů, tím lépe“.

Budoucnost hry:

Nedávno vyšlo rozšíření hry (nové karty otázek). Myslím, že je fajn, že vychází nové otázky, což prodlouží životnost hry. Jen je škoda, že rozšíření nic nového (kromě otázek) nenabídne. Nemyslím si však, že by bylo lehké zde přidat nové mechaniky či další nové věci, jelikož je hra inspirovaná TV pořadem, takže svou strukturu hra nemůže jen tak změnit. Každopádně je to pro hru plus – až vám dojdou otázky a všechny už vyčerpáte, stačí pořídit další otázky a hru můžete hrát dále!

Za mě a mé spoluhráče 8/10 hvězdiček!

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Tainted Grail (KS core box) + Niamh Sundrop
Tainted Grail (KS core box) + Niamh Sundrop
Akt. cena: 1690 Kč
Končí za: 9 dnů

Offcanvas