Co bych dodal

Autor: Paco | 25.8.2015 | 7

Člověk nemusí být zrovna nácek, aby mohl projevovat svoje sympatie k určité rase nebo vyzdvihávat výjimečnost určitého druhu. Stačí si zahrát hru Dominant Species.

Tato perfektní hra vás zavede do doby před 90 tisíci lety, kdy se různé třídy zvířat snaží před nadcházející dobou ledovou urvat ze stávající země co nejvíc a přitom potlačovat vývoj tříd ostatních.

Ohledně obsahu krabice, komponent a pravidel se nebudu rozepisovat, na to je tady recenze od Aradrauga. Spíš se budu snažit navázat a zaměřit se na výhody jednotlivých druhů ve hře a jak s nimi nakládat, protože jejich znalost je důležitým prvkem hry. Hru jsem hrál 23-krát a kombinací, pomocí kterých jde hru osladit soupeřům, je obrovské množství.

 

Třídy, které jsou v potravním řetězci níže (hlavně hmyz, pavoukovci, ale i obojživelníci), využívají hlavně zpočátku hry výhody, že si z celého přehledu činností mohou vybrat akci jako první a není vůbec lehké je z této pozice vystrnadit. Vybírají si tedy nejvýhodnější místa a na vyšší druhy“ zbydou akce menšího kalibru.

Další výhodou je i to, že začínají hru na hexech s vyšší bodovou hodnotou a mohou na nich také umisťovat větší množství zástupců svého druhu. Toto se ale může stát i nevýhodou, protože ostatní třídy chtějí na těchto hexech svůj vliv spíš, než na horách savců nebo poušti plazů, protože z těchto toho tolik nekápne, a tak se je snaží obsadit svými druhy.

Výhoda vyšších tříd živočichů (hlavně plazi a savci, méně ptáci) tkví v tom, že pokud mají na některém z hexů stejný počet svých druhů, jako to má jakákoli nižší živočišná třída, automaticky tuto remízu vyhrávají a při bodování berou bodů více. Určitou výhodou může být i to, co jsem psal výše tedy že „jejich“ počáteční hexy díky nízké bodové hodnotě nejsou cílem nepřiměřené nepřátelské pozornosti.

 

A co výhody jednotlivých tříd samostatně ? Každá třída má určitou výhodu, kterou, pokud s ní hráč umí zacházet, může svůj vliv ještě zvýšit a zvýhodnit se oproti ostatním.

Výhoda hmyzu spočívá v tom, že může umístit jeden svůj druh na hrací pole navíc. Tato výhoda nespočívá jen ve zvýšení počtu druhů na určitém hexu, ale také v tom, že toto hráč za hmyz učiní až po umisťování druhů ostatních tříd a může tím pádem kalkulovat s tím, kam své druhy dali ostatní hráči.

Pavoukovci zase rádi likvidují ostatní třídy, proto mají v části „Konkurence“ jeden tah navíc a mohou si vybrat kterýkoli hex, na kterém mají alespoň jeden svůj druh, ze kterého odeberou jeden druh jiné třídy. V rámci jednoho kola se tolik neděje, ale když se některý z hráčů rozhodne mít své druhy po celou hru na hexech, kde jsou přítomni také pavoukovci, vždycky musí počítat s tím, že jeden jeho druh může každé kolo přijít o život. Vliv strachu z pavouků tedy zde hraje roli také i v této hře a to i u lidí, kteří dříve strach z pavouků neměli.

Co se týče obojživelníků, ti mají po celou hru o jeden prvek vody navíc, což může hlavně na začátku hry dělat ostatním druhům, kteří jsou v jejich blízkosti, velké problémy. Stačí jeden prvek vody a pavoukovci nebo hmyz přicházejí o kužely nadvlády na svém území a nemohou si tím pádem brát karty, protože tyto dvě třídy jsou na začátku hry obojživelníkům nejblíže. I během hry může mít ale tato výhoda velký vliv. Někdy až takový, že pavoukovci na začátku hry likvidují obojživelníky přednostně a hmyz se může snažit se přesouvat své druhy na jiná území, ať už jím vytvořená, nebo s nadvládou jiných druhů.

A co ptáci? Ti mohou během fáze "Migrace" pohybovat svými druhy nejen na sousední hexy, ale dokonce i přes ně na hexy další. Další výhodou je i to, že je tato akce umístěna až po fázi umisťování druhů, takže ptáci už nemusí očekávat nějaký nadměrný nárůst nebo přesun ostatních druhů a mohou počítat s aktuálním rozestavením, aby se přeorganizovali a přesunuli na výhodnější pozice.

Také plazi mají svou výhodu. Ve fázi "Úpadek" mají jednu volnou pozici, kterou mohou využívat každé kolo, aniž by zde museli umisťovat svůj váleček, a tím pádem si lépe udržují na přehledové kartě své třídy vysoký počet herních prvků.  Toto je velké plus plazů, ať už se chce jejich hráč specializovat na určitý druh herního prvku, nebo půjde cestou všežravosti. Navíc je tím pádem těžší jim konkurovat v umisťování kuželů nadvlády.

A nakonec savci. Jako mistři přežití, zachraňují každé kolo jeden svůj druh před vymřením, pokud zde takovýto druh je. Proto hlavně během fází migrace a umisťování svých druhů mohou být více bez starosti a dávat své druhy s klidnějším svědomím tam, kde sice nemají žádný herní prvek a tím pádem po aktuálním kole na tomto hexu vymřou, ale kde savcům jejich vlastní přítomnost přinese body v rámci tahu „Nadvláda“ soupeřů. Tímto způsobem nemusí mít ve fázi „Nadvláda“ žádný svůj váleček, a i přesto mohou posbírat nejvíce bodů.

 

Hru hrají všechny třídy až do konce, takže se nemůže stát, že by některé ze hry vypadly a poté museli jejich hráči jen nečinně přihlížet hře ostatních.

Hra je sice do velké míry předvídatelná, takže se z hráče, který má nejméně bodů a je na hony vzdálený od ostatních s velkou pravděpodobností nestane hned dalším tahem dominantní druh, mající za sebou v bodovací stupnici mezeru velikosti Jupitera. Na druhou stranu soupeření mezi druhy, které mají hodně bodů, nahrává slabším třídám, které jsou více mimo oblast zájmu a tím pádem se mají větší šanci vzpamatovat a dostat se na výsluní, takže i z tohoto aspektu jsou hráči ve hře až do posledního tahu.

Zpracování komponent (hlavně mám na mysli kužely, válce a kostičky místo pořádných figurek) v poměru k ceně na první pohled zřejmě člověka od koupě této hry spíše odradí. Myslím ale, že v této hře se neplatí za zpracování, ale za nápad, styl hry a zážitek z ní, což je pro mě cennější a právě tím si mě hra získala. Proto hru velmi doporučuji všem, kteří mají rádi složité kombinace a přemýšlení a mají na hru čas. Nic pro vždynestíhající pacifisty.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Divočina
Divočina
Akt. cena: 150 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas