Cestování levně a zajímavě

Autor: Boart | 6.4.2016 | 0

„Cestování je zábavné a současně i poučné. Naplňuje dávné touhy po poznání a dobrodružství, činí člověka šťastným. Téměř každý, kdo se vrací z cest, mluví o příjemném pocitu ze splněného snu. K vnějšímu poznání přichází i poznání sebe sama. Cestování je moderní forma dalšího vzdělávání. Do světa bychom měli jezdit připraveni. K tomu slouží množství odborné literatury, průvodci, filmy a třeba i internet. Rozšířit si obzory jde však i pomocí hry. Zvu Vás na místa, která jsem osobně navštívil a nafotil. Se společností Bonaparte jsem z nich připravil seriál snímků a k nim množství zvídavých otázek. Doufám, že Vás tato hra pobaví, poučí a inspiruje pro vlastní nezávislé cestování po celé krásné planetě Zemi.“

Jirka Kolbaba, cestovatel Rádia Impuls

Recenze

Hra Cestování s Jirkou Kolbabou je cenově nenáročná vědomostní taktická hra, při které potřebujete trošku toho štěstí. 

Po otevření krabice se vám ukáže rozměrný herní plán s mapou celého světa. Herní plán má tenčí desku, ale pro účely hry bohatě postačí. Na samotném plánu je, krom vyznačených cest pro dobrodruhy, uvedeno rovněž mnoho detailů jako například názvy větších měst, moří, řek apod. Tyto detaily oceníte zejména, pokud hrajete s mladšími hráči, kteří mohou tuto drobnou nápovědu využít při snaze odpovědět na otázku.

Krabice rovněž obsahuje barevně odlišený kompas se střelkou, která bude v průběhu hry určovat váš směr. Dále v krabici nalezneme 6 figurek cestovatelů, 132 karet s fotografií a otázkou s možnostmi na druhé straně a rovněž ne zrovna zdárně napsaná pravidla.

Pravidla

Jelikož jsem zaslechl dost špatných ohlasů na pravidla této jednoduché hry, pokusím se je jen ve stručnosti shrnout.

Příprava hry

Náhodně umístníme figurky cestovatelů na kompasy herní mapy. Vyložíme počet fotografií dle počtu hráčů +1 (např. při hře dvou hráčů: 2+1 = 3 fotografie) Tyto fotografie jsou aktuálně ve hře a můžete se pokusit o jejich získání.

Průběh hry

Aby jste se mohli pokusit získat fotografii, musí být váš cestovatel ve stejné lokaci jako je vyložená fotografie. Pokud je tomu tak, přečte vám spoluhráč otázku a tři možnosti odpovědi. Při správné odpovědi (je vyznačena) získáte tuto kartu (fotografii jednoho kontinentu). Při špatné odpovědi se karta umístní na spod balíčku a následně se doplní fotografie do nabídky karet.

Pohyb - Pohyb určuje střelka kompasu, pokud se chcete se svým cestovatelem vydat pro cennou fotografii, roztočíte střelku kompasu a ta vám určí směr jakým se můžete vydat. Přitom platí, že pokud je střelka na pomezi, platí údaj ve směru hodinových ručiček. Výsledný směr můžeme dle potřeby upravit o dvě políčka napravo či nalevo dle naší volby. Políčka, jejichž směrem se můžete vydat, jsou na herní plánu zakreslena barevně. Pokud docestujeme do lokace, kde je aktivní otázka, můžeme se pokusit o její získání. Pokud je v lokaci více otázek, může hráč po neúspěšném pokusu v lokaci zůstat a další kolo se pokusit o získání fotografie znovu.

Cíl hry

Vítězem hry se stává hráč, který nasbírá fotografie z pěti různých kontinentů. Pokud jsou na herní mapě aktivní jen otázky kontinentů, které již vlastní, může docestovat do tohoto kontinentu a otázku vyměnit za fotografii kontinentu, který by chtěl získat. Stále přitom platí, že do daného kontinentu musí docestovat.

Karta obsahuje vždy 2 otázky, proto na začátku hry je potřeba určit, které otázky se budou zodpovídat.

Vlastní hodnocení

Hru cestování s Jirkou Kolbabou řadím spíše k rodinným odpočinkovým hrám. Kvalita karet a herní mapy odpovídá pořizovací částce. Fotografie na kartách mají krásné obrázky z různých části světa a v některých případech doplňují i samotnou otázku.

Ve hře můžete použít taktiku při plánování svého pohybu, kde je šance 62,5%, že se vám směr podaří (což je více než u kdejaké kostkové hry). Někdy se budete muset zamyslet i nad tím, z jakého kontinentu položit kartu do nabídky, abyste se tam stihli co nejdříve dostat, předtím, než ji zodpoví vaši soupeři. To by byla asi celá taktika ve hře.

Pro mě má hra hezký jednoduchý nádech - pokud si chcete odpočinout po těžké strategické řežbě, nebo si jen tak zahrát si s rodinou, myslím, že právě tato hra je dobrá volba. Vysvětlení pravidel a přichystání hry nezabere více jak 5minut a jedna partie trvá dle počtu hráčů něco kolem půl hodiny.

Mezi negativa určitě patří, že se hra časem ohraje, a že na pohyb musíte mít trochu toho štěstí.

Celkové hodnocení: Za mě má hezkých 70%

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Ticket to Ride: Amsterdam + New York + insert 2v1
Ticket to Ride: Amsterdam + New York + insert 2v1
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas