Bližší pohled na prototypy CGE - TtA, Codenames, Galaxy Trucker

Autor: Wolfsen | 18.6.2015 | 6

Czech Games EditionDnes tu máme zajímavou zprávu pro všechny fandy CGE a Vlaadi Chvátila. Dostali jsme se ke 3 prototypům jejich chytaných her. Jmenovitě jde o nové vydání Through the Ages, rozšíření Galaxy Truckera a zbrusu novou party hru Codenames. Znovu upozorňuji, že všechny hry jsou stále ve stádiu protototypu a mohou doznat změn, jak estetických, tak herních!

Nejprve se podívejme na netrpělivě očekávanou "novou civku", na kterou se zaměříme zdaleka nejvíce. Jak už bylo naznačeno dříve v novém vydání by měla být mírně oslabena, resp. vyrovnána vojenská část. Toho je dosaženo několika způsoby. Jednak je maximální vojenská síla omezena na 50 místo 60, také je výrazně oslaben Napoleon, ale hlavní změna se týká taktik.

Znáte to, když berete tři vojenské karty za kolo a ne a ne vám přijít taktika, zatímco soupeř vás drtí moderní leteckou armádou? S tím je konec. Pokud některý hráč vyloží taktiku, přemístí se tato karta na začátku jeho dalšího tahu do společné zásoby, odkud ji za 2 vojenské akce mohou přijmout i další hráči. To se označuje barevným žetonkem položeným na kýženou kartu taktiky.

Změny nastaly také v obětování jednotek, nově lze jednotky obětovat pouze v obraně proti agresi (a při kolonizaci samozřejmě). Tyto změny se nesou v duchu Vlaadova záměru "kdo kašle na vojenství, ten to schytá, ale vyhrát jen vojenstvím nelze" a "toto je mírumilovná hra, veškeré výhody leží na straně obránce".

Další změny se týkají korupce a odhazování vojenských karet. Vojenské karty se již nebudou odhazovat po politické akci, tedy na začátku tahu, ale až před údržbou. Díky tomu nebudete muset váhat, zda si nechat raději obranu nebo taktiku a kterou. Prostě ji ve svém tahu vyložíte a při odhazování ji už nemáte v ruce.

Pokud nehrajete online, kde za vás riziko korupce spočítá stroj, tak se vám jistě někdy stalo, že jste se spletli a navzdory trojnásobnému přepočítání jste se korupci vyhnout nedokázali. Ani toho už se nemusíte bát. Korupce se totiž bude nově vyhodnocovat na začátku údržby - tedy před produkcí. S korupcí ale souvisí také jedna méně příjemná změna - úbytek modrých žetonků.

Deska hráče   Civilní karty   

Další změny už se týkají především karet. Zejména vůdců, divů, akčních a událostí. Byť i některé technologie došly změny (počítače sotjí o surovinu více, technologie chrámů jsou dražší o žárovku). Velká část akčních karet byla integrována. Už například nebudete muset váhat, jestli si vzít z nabídky zásoby surovin nebo jídla, karta vám umožňuje rozhodnout se při vyložení. Podobně málo využívaná sleva na stavění dolů a farem nyní poskytuje slevu i na vylepšení.

Největší změny však nastaly u vůdců - např. Bill Gates, jediný vůdce III. věku, který neposkytoval body, nyní na závěr hry boduje úroveň laboratoří. Napoleon dává o jednu vojenskou akci víc (Gándhí už ho nerozhází), ale místo zdvojnásobení taktiky si přičte 2 vojenské síly za každý typ jednotek, celkem tedy až 8 (infanterie, kavalerie, artilerie, letectvo), což se už s letadly kombinuje o poznání méně. Značně změněný je také Cook, Churchill, Kolumbus, Čingischán a hlavně Johanka! Ta se nyní místo 5 bodů za napadení může dívat na vrchní kartu balíčku aktuálních událostí (a také dává vojenskou akci!).

Značných změn došly také divy. Alexandrijská knihovna má jednu fázi méně. Transkontinentální železnice a první let do komsu naopak více. Značně se změnil Hollywood a Internet. První dává body místo za úroveň divadel a knihoven za jejich produkci (o dva více u divadel) a druhý dává body za produkci vědy, kultury a vojenské síly z městských budov (ovšem místo dvojnásobku jen jednonásobek), boduje tak vedle laboratoří a knihoven také divadla(!), chrámy a arény.

V případě agresí došlo ke sloučení atentátu a sabotáže do jedné karty (můžete si vybrat jestli sejmete vůdce nebo div) a slevnění plenění na jednu vojenskou akci. U taktik byla o jednu vojenskou sílu oslabena klasická armáda. Nejvíe změn ale najdeme v případě událostí. Jednak byla posílena bohatá území (více modrých žetonků i surovin), ale objevily se také zcela nové události. Nejsilnější bude moci například vyměnit své žárovky za body s nejslabším (ten s tím může nesouhlasit, ale to je asi tak vše), na konci hry (události III. věku) se může bodovat vyváženost produkce (dvojnásobek nejmenší produkce - jídlo/suroviny/žárovky/kultura) a rozmanitost (2 body za každý typ jednotky, městské budovy a speciální (modré) technologie).

Nové vydání Through the Ages: Příběhu civilizace v češtině chystá na letošní listopad společnost MindOK.


Dále se podívejme na Codenames. V této hře se dva týmy hráčů snaží nalézt všechna "svá" slova (8-9, začínající tým má o slovo navíc) v mřížce 5x5 a přitom se vyhnout slovu "smrtícímu". Každý tým má svého kapitána, který ví, která slova patří kterému týmu, která jsou neutrální i které je smrtící, a snaží se zbytku týmu pomocí asociace napovědět. Kapitán vždy napoví jedno heslo a počet slov, kterých se to týká. Zbytek týmu může označit až o jedno slovo více než kapitán napověděl. Pokud se ale trefí do cizího nebo neutrálního slova, tak již dál tipovat nemohou. Pokud se trefí do smrtícího slova, okamžitě prohrávají. Vítězí ten, kdo jako první spravně označí všech 8 nebo 9 slov.

Krabice   Pohled kapitána   Připravená hra   kapitánské karty

Pokud vám připadá, že skloubit "sýr" a "autobus" jedním slovem není možné, pak se této hře vyhněte. Těm, kterým to přijde jednoduché to ještě ztížím tím, že je třeba se vyhnout asociaci se slovem "plast".


Uzavřeme to rozšířením Galaxy Truckera, kterého se nám bohužel nepodařilo zahrát, takže jen zběžně. Jak už zaznělo ve videu Deskofobie, do hry přibydou mise podobné těm z elektronické verze. Ty však dosud nejsou ve stavu, kdy by mi bylo dovoleno je zveřejnit. K misím přibydou i nové dílky, mezi nimiž lze nalézt křehké (jsou zničeny, pokud je zasažen vedlejší dílek), těžké (snižují vaši rychlost), výbušné nebo radioaktivní.

Letové karty   Dílky lodě

Přibydou také nové letové karty. Meteorický roj je už nuda, co takhle zkusit meteorickou sprchu? Meteority ze sprchy se vyhodnocují ve směru šipky. Robopolicie vám zabaví nebo rovnou odpálí kontraband. Přiletí sice na pevně stanovené souřadnice, ale zato z náhodného směru. Padouši už na vás nebudou útočit jen zepředu, ale ze stanovených stran - děla v těchto směrech mají sílu 1, ostatní 1/2, síla útoku je určena číslem letu. V taktické zóně schytáte rány, pokud máte nevyváženou loď víc motorů, než obsluhy, nebo víc členů posádky než kanónů. A z černé díry musíte uletět jistou rychlostí, jinak vám vyrve dílky z lodi.

P.S.: Špatňák - správce fotografií - mě požádal, abych vám vyřídil, že fotografie prototypů máte co nejrychleji po vydání nahradit fotografiemi finálních verzí, protože kdybych nebyl ověřený pisatel, tak mé neumělé fotografie vynese v zubech. Děkujeme!

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Pěkné a insiprativní...
...leč "přibUde"! ;-)

18.6.2015 21:27:49

ééé
stěžuju si a napíšu ptákovinu: "inspirativní" samosebně ;-)

18.6.2015 21:30:06

Bacil
díky, za upozornění, přesto: http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=přibýt

18.6.2015 22:05:29

Codenames
Nahrál jsem se této párty hry hodiny a mohu jen doporučit všemi deseti. U jiných párty her jsem se bavil o poznání méně, byť jsem si o nich říkal, kolik nepřináší kolektivu srandy. Už teď je to pro mě jasná koupě ;). Mírou asociování mi Codenames velice připomínají starý dobrý Dixit, aneb hodně zde záleží na tom, jak jste myšlenkově sehraní s vaším týmovým zadavatelem.

Příklad za všechny - kapitánka zadala "lesík dvakrát", kdy ve hře tomu nejblíže byly slova "smrk", "liška" a "dřevo". První dvě slova byla ta správná a mělo nám dojít, že do lesíka přeci nepůjdeme na dřevo, protože je malinkej :D.

Pokud máte rádi párty hry a nějakou partu skvělých lidí kolem sebe, doporučuji po Codenames pokukovat.

18.6.2015 22:05:36

Codenames
Nejvíc se těším na Codenames

19.6.2015 08:47:56

civka
Jsem zvědavý jestli mě ohlasi přinutí jít do civky 2.0 Ta hra si každopádně zaslouží se opět dostat do obchodů.

Jinak Codenames je jistá koupě :-)

19.6.2015 15:48:10

Wolfsen
Vskutku! Cesty jazyka rodného jsou klikaté a často nás zavedou do míst, kde jsme ještě nebyli... Já děkuji ;-)

19.6.2015 16:17:12

Vybíráme z Bazaru

Dědicové trůnu + rozšíření (CZ) + obaly
Dědicové trůnu + rozšíření (CZ) + obaly
Akt. cena: 450 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas