BLACKFIRE: Kosmická gilda doručila cennou zásilku

Autor: Wolfsen | 31.10.2022 | 2

Dnes, 31. 10., začíná Blackfire rozesílat do obchodů dvě hry ze světa Duny Franka Herberta (a filmu Denise Villeneuva). Jmenovitě Dunu: Hru o dobývání a diplomacii a Dunu: Zradu.

Druhá jmenovaná je jednoduchá blafovací hra podobná Mafii / The Resistance nebo Lovcům noci. Koneckonců autorem je Don Eskridge, který stojí právě za Mafií (nebo Resistance, chcete-li).

Hráči se v této hře stanou příslušníky dvou znepřátelených frakcí – věrných rodu Atreidů nebo rodu Harkonnenů. Jen Baron Harkonnen a Bestie Rabban znají identitu všech svých věrných kromě Rabbana, resp. Barona. Atreidové podobně jako v předloze netuší, komu věřit mohou a komu ne.

Oproti Mafii je hra přece jen o trochu složitější. 6 kol, které hra trvá je rozděleno do tří fází:

  • v prvních třech kolech hráči zjišťují identity ostatních,
  • v dalších dvou podle získaných informací provádějí útoky
  • a v posledním se odhalí a podle toho, zda útočili na ty pravé získají nebo ztratí dodatečné body.

Každá postava má také několik atributů, které ovlivňují, jaké karty mohou a nemohu hrát. Jedním z atributů je samotná příslušnost k frakci, ale také původ – šlechtic nebo voják.


První jmenovaná je o poznání komplexnější hrou. Znalcům ji netřeba představovat, protože původně vyšla již roku 1979. Tato přepracované (zjednodušená a zkrácená) edice je však zároveň prvním českým vydáním.

Frakce jsou v této hře čtyři – Atreidové, Fremeni, Harkonnenové a Impérium, které se utkají o vládu nad písečnou planetou oplývající drahocenným Kořením. Hráči budou přesouvat své jednotky po planetě, bojovat a vyjednávat se svými soupeři a zradu mohou očekávat ze všech stran včetně svých vlastních velitelů.

Co se mechanik týče jedná se o asymetrickou (každý rod má svou specifickou startovní pozici a zvláštní schopnosti) area-control hru. Bitvy probíhají posláním určitého množství jednotek přítomných do bitvy, což se provádí simultanním natočením čísla na číselníku (a přidáním vůdce a bojových karet).

Vítězství je možné buď držením tří pevností na konci 3.–5. kola, nebo nejvyšším skóre (držení pevností a Koření) na konci 5. kola (tato druhá podmínka v původní verzi nebyla).

Hra je navržena primárně pro 4 hráče, ale je možné ji hrát i ve dvou, kdy každý hráč hraje za dvě frakce.

Seznam připravovaných novinek v češtině

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Duna Impérium - základní hra
Duna Impérium - základní hra
Akt. cena: 950 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas