Autor: AndrowCZE | 29.1.2022 | 0

„Semknout řady!!!" křičí důstojník na vojáky, kteří zmateně běhají po bojišti. V chaosu bitvy armádní důstojník vidí jen změť praporců a brnění. Zoufale se snaží přijít na způsob, jak by mohl převážit misky vah na svou stranu a dostat tak vysněný titul knížete. Když najednou ho napadne strategicky geniální nápad. Otočí se ke skupině rytířů, kterou stále ještě drží v záloze, a významně jim vysvětluje taktiku. Poté, co rytíři uznale pokývají hlavou, vyrazí vpřed. Důstojníkovi stojícímu na pozici, odkud dobře vidí na bitevní pole, se rozzáří oči štěstím. Jeho klínová formace prorazila linii a nepřátelé začínají ustupovat. Jedna bitva je vyhrána, ale válka teprve začíná.

Battle Line: Medieval je rychlá karetní hra určená pro dva hráče. Hráči mezi sebou soupeří o dominanci na jednotlivých bojištích. Ve hře je 6 barev karet o hodnotách 1-10, a to jestli hráč zvítězí na daném bojišti, je dáno formací tří karet, kterou se hráči podaří vytvořit. Nicméně vítězství na jednom bojišti ještě neznamená celkovou výhru. Aby hráč vyhrál, musí dominovat na třech sousedních bojištích nebo celkově na pěti bojištích. Hru také doplňují karty taktik, které mohou naprosto změnit způsob, jakým budou hráči na bojiště umisťovat své karty jednotek.

Příprava hry:

Hráči si rozdají po 7 kartách jednotek. Mezi sebe umístí 9 karet bojišť lícem dolů (chtějí-li hrát jednodušší variantu), lícem nahoru (chtějí-li hrát složitější variantu), nebo část karet umístí lícem nahoru a část lícem dolů (chtějí-li hrát matoucí variantu). Balíček karet taktik se umístí vedle dobíracího balíčku jednotek.

Průběh hry:

Hráči se střídají na tahu během kterého musí vynést jednu kartu k libovolnému neuzavřenému bojišti. Na začátku hry jsou všechna bojiště otevřená, ale jak hráči postupně na jednotlivých bojištích vyhrávají, stávají se tato bojiště uzavřenými. Hráči se snaží umístit karty jednotek k jednotlivým bojištím tak, aby se jim podařilo vytvořit nejlepší možnou formaci ze tří karet. Tyto formace jsou sestupně:

1) Klín - Jedna barva, postupka (např. modrá; 8/9/10)

2) Čtverec - Více barev, jedna hodnota (např. modrá/zelená/černá; 9/9/9)

3) Zástup - Jedna barva, různé hodnoty (např. zelená; 2/6/9)

2) Šarvátka - Více barev, postupka (např. zelená/černá/černá; 3/4/5)

1) Zmatek - Více barev, různé hodnoty (např. červená/černá/oranžová; 1/8/4)

Ve chvíli, kdy je k bojišti umístěna třetí karta, může si bojiště nárokovat hráč, který třetí kartu umístil. To může udělat pouze tehdy, pokud pomocí karet ve hře dokáže, že protivník už není schopen vytvořit silnější, nebo lepší formaci. Pozor! K dokazování není možno užít karet, které má hráč na ruce. Například, pokud má protivník u bojiště nedokončený klín 8/9 a čeká na hodnotu 10, kterou má hráč na ruce, nemůže si hráč nárokovat bojiště tím, že prozradí držení protivníkem kýžené karty 10. Pokud je dokázání úspěšné, hráč si povytáhne kartu směrem k sobě, aby bylo jasné, že bojišti dominuje. Pokud dokázání není úspěšné nebo není možné, bojiště se vyhodnotí až při umístění třetí karty druhým hráčem. V takovou chvíli se porovnají formace u bojiště a silnější formace vyhrává (v případě shody formací vyhrává ta s větším součtem hodnot karet. V případě stejných hodnot i formací bojiště ovládne hráč, který dokončil formaci jako první). Na bojiště, které je uzavřené, není později možno přidávat jednotky a to ani v případě, že u něj hráč nemá ani jednu jednotku.

Po odehrání karty jednotky si hráč dobere jednu kartu z balíčku jednotek nebo kartiček taktik. Taktickou kartu hráč může zahrát místo běžného umístění jednotky, avšak musí vždy zahrát maximálně tolik taktických karet, kolik jich zahrál protivník + 1 (hráči se tedy ve vykládání taktik "střídají").

Konec hry:

Hra končí ve chvíli, kdy se jednomu hráči povede dominovat třem sousedícím bojištím. Pokud by tohoto cíle nebylo možno dosáhnout, pak zvítězí ten hráč, jemuž se podaří dominovat na 5 bojištích.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Hustá mela
Hustá mela
Akt. cena: 155 Kč
Končí za: 7 dnů

Offcanvas