Autor: AndrowCZE | 8.11.2021 | 0

 

Helmu? Mám. Koně? Taky. Panoš i Jeptiška jsou připraveni ve stanu. Myslím, že jsem na turnaj připraven. Ale ne! Není to Lev z Rožmitálu? Toho porazím snad jen když mě bude ochraňovat samotný Bůh...

Ve hře Glory: A Game of Knights se hráči ujmou role jednoho ze čtyř rytířů, jejichž cíl je být tím nejslavnějším rytířem Evropy. Tím se stanou pouze pokud se jim podaří vyhrávat v turnajích a plnit osobní či veřejné úkoly, za které dostanou na konci hry přízvisko. A přízvisko, to je přece velmi slávonosné.

Příprava hry:

Každý hráč si vybere jednoho ze čtyř rytířů, se kterým se bude ucházet o titul neslavnějšího rytíře. Dále si hráči zvolí, zda chtějí hrát tradiční turnajovou variantu Joust á plaisance nebo Pas d'armes. V první variantě se jedná o klasického pavouka, na jehož vrcholu stane jediný hráč nebo evropský rytíř. V tomto typu turnaje pravděpodobně hráči budou bojovat mezi sebou. V druhém případě se jedná o variantu tří měst, ve kterých se hráči mohou zapsat, aby vybojovali právě jeden střet v každém městě. V této variantě ke střetu mezi hráči dojít může, ale je to méně pravděpodobné. Po vybrání typu turnaje se vedle herního plánu umístí veřejná přízviska, což jsou společné úkoly pro všechny hráče, za které na konci hry mohou dostat body slávy. Poté si hráči vyberou z karet postav, které budou určovat jejich počáteční majetek a jejich příjem v každé fázi úklidu. Náhodně se určí začínající hráč, přičemž hráči, kteří nejsou první, získají bonus za pořadí ve formě bodů slávy a karet výzvy. Dále si každý hráč vybere svůj osobní úkol (kartu přízviska), který je tajný, a za který dostane v případě splnění na konci hry další body slávy. V dalších krocích se na herní plán rozmístí příslušné karty stoupenců, dvořanů, obchodníků, výzev a událostí. Nakonec se na turnajovou desku rozmístí náhodně rytíři dle tažené turnajové kartičky. Tito rytíři se po umístění otočí a všichni hráči tedy vidí proti komu v daném kole mohou stanout. V případě že se jedná o turnaj Just á plaisance, můžou hráči vybrat náhodnou nepoužitou destičku za vítězství v turnaji a umístit ji nad vítězné místo v turnaji.

Průběh hry:

Hra probíhá ve třech kolech, která se skládají z 5 fází, přičemž po 3. kole přibydou ještě přídavné dvě fáze, ve kterých hráči mohou získat potřebné prostředky pro získání přízvisek.

  • Fáze akcíV této fázi se hráči střídají na tahu v umisťování svých pohůnků na herní plán města tak, aby získali sílu, víru společníky, artefakty, zbroj, koně, nebo jiné zdroje, které by jim mohly pomoci v honu za slávou nebo k přípravě na výhru v turnaji. Zároveň je možno v této fázi upravit pořadí pro další kolo, nebo se zapsat do turnaje dříve, než ve fázi zápisu.
  • Fáze cestování - V této fázi mohou hráči zahrát až tři karty cestování. Ty mohou obsahovat zisk nebo koupi předmětů či žetonů prestiže, boj s potulnými pobudy, za které hráči mohou získat velmi užitečné odměny. 
  • Fáze úklidu - V této fázi hráči uklidí své pohůnky z herního plánu, mohou si obnovit vyčerpané předměty, pomocníky a žetony prestiže a připravit herní plán města na další kolo.
  • Zápis - Konečně! Zápis na samotný turnaj. Zde se, dle vybrané varianty, hráči prostřídají v umisťování svých erbů na herní plán turnaje. Pečlivě vybírejte s kým se kde setkáte.
  • TurnajBěhem turnaje hráči vyhodnocují souboje podle klíče, který je uveden na každé hráčské kartě rytíře. Obecně se hází kostkami, a porovnává se, kdo má vyšší součet útoku. Hráči v různých fázích souboje mohou používat společníky nebo artefakty. Při remíze přichází do hry žetony prestiže, které hráči mohou získat v předchozích fázích (nebo při výhře v turnaji s turnajovým žetonem prestiže). Za každou výhru hráči dostávají body slávy a v případě proher je jim dána možnost vyhodnotit karty cestování, neboť turnaj opustili ve značném předstihu.

Poté co proběhne třetí - tedy poslední - turnaj, dostanou hráči příležitost vyhodnotit ještě další 3 karty cestování, než dojde k poslední fázi hry, tedy konkrétně:

  • Fáze přízvisek - Během přípravy hry nebo během fáze akcí či cestování hráči obdrželi společné a osobní cíle, za jejichž splnění jsou v této fázi oceněni příslušnými body slávy. Důležitým faktem ale zůstává, že aby hráči body za podmínky dostali, musí mít všechny případné zdroje fyzicky dostupné a neutrácejí je. Je tedy možno se třemi mincemi dostat body slávy za úkol vyžadující 2 mince a zároveň za úkol vyžadující 3 mince a jeptišku.

Konec hry:

Po vyhodnocení poslední fáze se porovnají počty bodů slávy a hráč s nejvyšším počtem bodů slávy vítězí v honu za slávou a stává se tak i vítězem hry Glory: A Game of Knights. V případě shody bodů vítězí ten hráč, který má více žetonů prestiže. Pokud shoda zůstává, vítězí oba, nebo všichni hráči se shodou.

Shrnutí:

Glory: A Game of Knights je hra, která je jednoduchá na pochopení, ale na výhru budete potřebovat dobrou taktiku a trošku štěstí, jak už to u her s kostkami bývá. Vzhledem k množství karet, AI rytířů, událostí i počátečních karet zdrojů bude každá hra jiná, což dává hře poměrně solidní znovuhratelnost. Zároveň je i příjemným dodatkem možnost hraní v jednom hráči, kdy proti vám nastoupí kartami řízená uměla inteligence, proti které to rozhodně jednoduché mít nebudete. Zajímavým zpestřením je i seznam rytířů, kteří se ve hře nacházejí, společně s jejich krátkými medailonky.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Letter Jam
Letter Jam
Akt. cena: 280 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas