Autor: nick.dem | 4.11.2021 | 0

Terra Futura je minimalistická a rychlá engine-building karetní hra, ve které se hráči přenesou do budoucnosti. Budují města a průmysl a snaží se dosáhnout co největší produkce, aniž by přitom svoji krajinu příliš znečistili. Terra Futura znázorňuje fungování moderní ekonomiky s ohledem na znečištění životního prostředí. Jednoduchá, ale zajímavá pravidla pomohou nejen v hodinách přírodovědy s vysvětlením principu odpovědného hospodářství a své místo najde i v rodinných sbírkách nebo u nenáročných hráčů.

Příprava hry

Každý hráč obdrží 1 počáteční kartu a 2 náhodné bodovací karty. Uprostřed herní oblasti se vytvoří nabídka: balíček lícem dolů a 4 karty I. úrovně, a balíček lícem dolů a 4 karty II. úrovně lícem nahoru. Žetony zdrojů se umístí vedle herní oblasti.

Průběh hry

Hráči budují svá města ve formátu 3x3 karty, přičemž v průběhu hry získávají zdroje, nebo znečištění. Hráč může ve svém tahu vyřadit poslední kartu vpravo z nabídky a musí si zároveň jednu kartu z nabídky (nebo z jednoho z balíčků) vzít. Tu pak umístí do svého města. Umístění karet mimo zónu 3x3 je zakázáno, počáteční karta nemusí být uprostřed. Karty I. úrovně produkují suroviny a peníze, karty II. úrovně produkují zboží. Znečištění představuje zvláštní „surovinu“, která blokuje efekty karet. Některé karty můžou znečištění pohltit nebo odstranit.

Aktivace karet probíhá pokaždé, kdy hráč vyloží kartu z nabídky do svého města. Aktivace proběhne ve sloupci a řádku, do kterého karta byla vyložena.

Konec hry

Body se získávají podle počtu zdrojů na konci hry a podle bodovacích karet hráče, přičemž hra končí vyložením 9. karty do města posledním hráčem. V ten moment si každý hráč zvolí jednu z bodovacích karet a podle ní provede závěrečnou aktivaci karet ve městě, aby získal zdroje. Dále si zvolí jednu ze dvou bodovacích karet a podle ní provede bonusové bodování. Základní bodování proběhne na základě vlastněných zdrojů (peníze žádné body nepřináší), znečištění body odečítá.

Vyhrává hráč s největším počtem bodů, popř. s nejnižším počtem kostek znečištění.


Hra byla vytvořena týmem Time Slug Studio ve spolupráci s Na mysli, z.ú. a projektem Game On. Na stránkách https://namysli.com/hra_o_klima/terra-futura/ se lze dozvědět více o šetrném přístupu k životnímu prostředí.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Nemesis: Lockdown + Stretch Goals (KS)
Nemesis: Lockdown + Stretch Goals (KS)
Akt. cena: 3099 Kč
Končí za: 11 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas