Autor: JeSSi | 7.9.2021 | 0

 

Každý zná pohádku o Karkulce v lese... Ale ono to může být i jinak, les je plný lišek a neztratit se na cestě po lese může být oříšek tvrdý jako drahokam.

Liška podšitá Duet je štychová karetní hra pro dva hráče, podobná jiným z tohoto ranku (např. mariáš). Pozor, nesplést s hrou, která má stejný název, ale bez Duet na konci - v tomto případě je hra kooperativní, hráči tedy hrají spolu. Původní hra je svým principem kompetitivní a hráči v ní soutěží proti sobě. Hry jsou si hodně podobné, ale kombinovat se nedají.

Hráči této hry představují dvě lišky v lese, které se spolu přechytračují na cestě plné drahokamů. Hraním karet se posunuje Liščí kámen po cestě a sbírá drahokamy. Chce to ale být mazaný jako liška, aby se kámen nedostal moc často mimo desku. Čas (počet kol) jsou peníze... tedy vlastně drahokamy!

Příprava hry:

Mezi hráče položte hrací desku znázorňující cestu v lese a na označená políčka umistěte kartonové drahokamy. Vedle desky dejte žetony lesa a doprostřed plánu kámen zaznamenávající postup po cestě. Připravte si všech 30 hracích karet (celkově mají 3 barvy a hodnoty v rozmezí 1-10) a zamíchejte je. Následně rozdejte 11 karet každému hráči. Zbylé karty položte poblíž, ty tvoří obdobu dobíracího balíku s jednou kartou vespod, sloužící jako „trumfová“ barva. Pravidla a nápovědní karty ponechte na viditelném místě. Ten, kdo nerozdával, bude začínat hru.

Průběh hry:

Začínající hráč vynese libovolnou kartu, na což druhý hráč reaguje kartou svou. Poté se obě karty vyhodnotí, určí se posun kamene a vítěz štychu. Pohne se kamenem po cestě a posbírají se drahokamy, kudy kámen prošel. Vítěz štychu začíná další štych opakováním stejného procesu, tedy vynesením libovolné karty. V tomto duchu hra pokračuje po dobu 11 štychů (minikol).  

Většina karet má kromě své hodnoty (1-10) hned vedle 1-3 symboly stop. Součet těchto stop z obou vynesených karet určuje, o kolik polí se pohne kámen na cestě, vítěz štychu pro změnu udává směr, ke komu se kámen po cestě pohne. Liché karty mají speciální efekty, které dále upravují základní pravidla pro vyhodnocení štychu, ale i pro posun kamene. Jednotlivé štychy se ve zkratce vyhodnocují takto:

  • spodní karta určuje barvu
  • karta s větší hodnotou bere tu s menší
  • trumfová barva neguje ostatní
  • liché karty dále upracují pravidla (obsahují speciální efekt)

Konec hry:

Konec hry nastane po splnění jedné z podmínek, a to buď vítězstvím, nebo prohrou dvojice: 

  • výhra, sesbírají-li se všechny drahokamy dřív než skončí 3 kola (3x11 štychů)
  • prohra, pokud po skončení 3 kol (3x11 štychů) zůstanou na desce drahokamy

V průběhu hry se rovněž penalizuje, pokud se příliš často kámen během hry dostane po cestě mimo plán.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Artbook ISS Vanguard
Artbook ISS Vanguard
Akt. cena: 1 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas