Autor: martinsun | 16.8.2021 | 0

Jdou na nás ze severu, připravte se! Pozor, jsou i na jihu! A mají katapulty a žebříky... tohle bude dlouhá bitva. Všichni vojáci na hradby a střílet! 

Ve hře After the Empire se vstáváte šlechticem, který musí opevnit a ubránit svůj hrad. Hra trvá 7 kol, ve kterých nejdřív budujete své zázemí a hrad a následně odoláváte nepřátelskému útoku. Vítězem je ten hráč, který má na konci hry nejvíce zlata, které je zároveň ukazatelem vítězných bodů.

Zásoby nachystat - příprava hry:

Doprostřed stolu se položí společná hrací deska, na kterou budou hráči umisťovat své dělníky. Okraj desky tvoří počítadlo zlata (vítězných bodů). Na desku se nachystají karty budov, uprchlíků, tajných úkolů a karty útoků. 

Každý hráč si vezme vlastní hrací desku, na kterou postaví 4 dřevěné hradby, tvořící jeho startovní hrad. Kolem hradu položí čtyři dílky farem. Na svoji desku si dá dva dělníky a zbylé tři umístí na vyznačená místa na stupnici, která počítá kola ve hře (na společné desce) Tyto dělníky bude mít k dispozici, jakmile uběhne daný počet kol.  

Chystají se zaútočit – průběh hry: 

Hra se skládá ze dvou částí. První část (fáze akcí) je čistý worker placement, kdy sbíráte suroviny, najímáte vojáky a stavíte opevnění a rozšiřujete své zázemí. Ve druhé fázi hrad bráníte před útokem nájezdníků. 

1. Fáze akcí 

Dělníky je možné umisťovat na vyznačená pole na společné nebo na vlastní desce. Každé pole má pro dělníky omezený počet míst. Při hře více hráčů se odemykají některá pole, která jsou při hře méně hráčů uzamčena. 

Na společné herní desce je možné jít na následující pole:

  • Průzkum - zisk karet s tajnými úkoly (bodují se na konci hry), štítu pro ochranu farmy a dalekohledu používaného k přeskupení jednotek ve fázi boje.
  • Obchodník - nákup nebo prodej surovin.
  • Uprchlíci - najmutí uprchlíka, který přináší vítězné body a další výhody (např. okamžitý zisk surovin, stále trvající zvýhodnění při využití jiných akcí a polí nebo akci použitelnou jednou za kolo).
  • Budovy - poskytují výhody stejně jako uprchlíci.
  • Daně - zisk vítězných bodů nebo žoldnéřů.
  • Tábor žoldnéřů - nábor vojáků a žoldnéřů.
  • Pila - zisk dřeva.
  • Lom - zisk kamene.
  • Důl - zisk železa.

Na vlastní desce potom:

  • Sýpky - vylepšení tří farem a zisk jednoho opevnění pro farmu.
  • Stavby - stavba hradeb a věží, jejich zpevňování, oprava a léčení po drancování.
  • Nemocnice - léčba 4 vojáků.

2. Fáze boje 

Nastává po ukončení fáze akcí a jde po jednotlivých krocích:

  • Umístění jednotek na hradby: Na jejím začátku hráči rozmístí své vojáky a žoldáky na hradby. Znají pouze směr a sílu prvního útoku, ostatní útoky jim prozatím zůstávají skryty. Karta útoku má na jedné straně zobrazeny meče, které udávají směr, odkud se přiženou nepřátelské hordy. Rub karet neumožňuje poznat natočení položené karty, takže je směr útoku znám až při jejím otočení. 
  • Odhalení útočníků: Po umístění vojáků na hradby následuje otočení karet útočníků, ty určí směr a sílu útoků. Síla útoku jednotlivých útočníků je dána bohatstvím každého z hráčů. Čím více zlata, tím víc útočníků na hráče jde. Červené karty útoku zobrazují nájezdníky. V pozdějších kolech hry přichází až čtyři nájezdníci naráz. Při každém útoku se také otáčí žlutá karta obléhání. Na ní jsou buď útočné stroje, které ničí opevnění, nebo obléhací věže a žebříky, které umožňují průnik útočníků přímo do srdce hradu. Poté mohou hráči, kteří získali v tomto kole žetony dalekohledu, přemístit své vojáky na hradbách. 
  • Ostřelování: Následuje ostřelování. Naráz vystřelí všechny věže, všichni vojáci na hradbách a všichni nepřátelští lučištníci. Jeden zásah znamená jednoho mrtvého. 
  • Pohyb: Dalším krokem je pohyb, kdy je možné přemístit vojáky v hradu. Nepřátelé se pohnou směrem do hradu - tedy pokud jim v cestě nestojí žádná hradba. 
  • Boj na blízko: Nyní se střetnou jednotky v boji na blízko. Nepřátelé útočí na hradby (každá jednotka odebírá jednu kostičku zdraví z hradby). Když hradby bez kostiček utrží další ránu, jsou zničeny a odstraněny z desky hráče. Pokud již nepřátelé v hradu jsou, bojují přímo s vojáky, kteří jsou na hradním nádvoří. 
  • Kontrola vyplenění: Posledním krokem je kontrola, zda nepřátelé dobyli hrad. Pokud ano, hráč dá 2 žetony zranění nebo ohně na své budovy a žoldnéře (tím překrývá vítězné body), dobere si dva žoldnéře, jednoho pomocného dělníka a sníží si zlato na hodnotu, která je uvedena vedle pole se zlatem, na kterém právě stojí. Pokud hrad nepadl, následuje opět krok ostřelování a pak další kroky, dokud není hrad dobyt, nebo dokud nepadnou všichni nepřátelé. 

Po boji se přidělí vlajka s body tomu hráči, který má nejvíce zlata a nebyl vypleněn. Určí se nové pořadí hráčů podle toho, jak skončili na stupnici zlata. Všichni hráči dostanou zlato za každou stojící část jejich hradu (hradby i věže). Proběhne sklizeň jídla na farmách a krmení vojáků. Každý voják v hradu sní jedno jídlo. Pokud hráč nemá jídlo, platí zlatem. Všichni v tomto kole použití žoldáci odchází pryč. 

Následně se stáhnou všichni použití dělníci zpět k jednotlivým hráčům a může začít další kolo. 

Přichází doba blahobytu - konec hry:

Hra končí po dohrání sedmého kola. Hráči si spočítají vítězné body na kartách uprchlíků a budov, které získali. Přičtou jeden bod za každou svojí stojící farmu. Spočítají body na získaných vlajkách. A nakonec přidají body za splněné tajné úkoly. 

Vítězem se stává ten hráč, který má v součtu nejvíce bodů.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Iss Vanguard section pets
Iss Vanguard section pets
Akt. cena: 410 Kč
Končí za: 12 hodin

Offcanvas