Autor: chejnik | 30.6.2021 | 0

Na jaře motýlci monarchové stěhovaví vylétají na jedinečnou pouť Severní Amerikou. Do svých mexických zimovišť se vrací jejich další generace.

Mariposas je desková hra od autorky Na křídlech pro 2-5 hráčů, ve které hráči přemísťují motýly po mapě Severní Ameriky a snaží se splnit cíle tří ročních období a sledovat tak životní pouť monarchů stěhovavých.

Příprava hry:

Herní plán - mapa Severní Ameriky - se umístí doprostřed stolu. Na vyznačená místa ročních období se umístí 1 náhodně vybraná karta daného období, přičemž jarní karta se otočí lícem nahoru a zbylé dvě karty zůstanou rubem nahoru. Zamíchají se kartičky pohybu a každému hráči se 2 rozdají. Každý hráč obdrží motýlky ve své oblíbené barvě a umístí motýlka 1. generace do Michoacánu, jednoho motýla 2. generace na letní kartu a dva motýly 3. generace na podzimní kartu. Každý hráč umístí žeton své barvy na počítadlo bodů. Náhodně se zvolí začínající hráč. Poté se zamíchají žetony odpočívadel a náhodně se umístí do vyznačených měst rubem nahoru. Vedly herního plánu se umístí desky odpočívadel a na ní se rozmístí karty životního cyklu v odpovídajících barvách. Náhodně se vyberou tři karty bonusů udělované za sbírky životních cyklů a umístí se na desky odpočívadla.

Průběh hry:

Hra je rozdělena do tří ročních období. Během jara hráči zahrají 4 karty pohybu, během léta 5 karet a během podzimu 6 karet pohybu. Hráči se střídají v tazích po směru hodinových ručiček. Ve svém tahu hráč:

  • zahraje 1 kartu pohybu a provede pohyby, které jsou na ní zobrazené. Po přistání na květině si hráč vezme žeton zobrazené květiny. Po přistání na odpočívadle (ve městě), pokud je žeton odpočívadla zakrytý, otočí žeton odpočívadla a hodí kostkou a vezme si zobrazenou květinu. Poté si vezme příslušnou kartu životního cyklu, nebo bonusové karty pohybu. Pokud je žeton odkrytý, vezme si jen kartu životního cyklu, nebo bonusové karty pohybu.
  • po přistání na květině vedle symbolu klejichy se může rozmnožit po zaplacení příslušného množství květin.
  • dobere si kartu pohybu tak, aby měl hráč vždy 2 karty pohybu v ruce. Pokud má hráč 2 stejné karty, může si jednu nebo obě vyměnit. Lze opakovat, dokud nemá hráč dvě různé karty pohybu.

Jakmile hráči odehrají předepsaný počet kol, končí roční období a dochází k započítávání vítězných bodů podle kritérií zobrazených na kartách ročních období. Na konci jara si může hráč rozmnožit jednoho motýlka 2. generace zdarma, pokud ho má stále v zásobě. Následně je odstraňen motýlek 1. generace. Obdobně na konci léta si může hráč rozmnožit zdarma jednoho motýlka 3. generace a 2. generace je odstraněna.

Konec hry:

Hra končí na konci podzimu. Po skórovaní podzimních cílů se připočtou body za karty životních cyklů (1 bod za kartu), vítězné body podle uvedené tabulky za každého motýlka 4. generace v cílovém Michoacánu. Vítězí ten hráč, který získal nejvíce vítězných bodů.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

The Grizzled
The Grizzled
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas