Autor: chromanna | 2.6.2021 | 0

Zvíře, barva nebo dokonce Dodelido? Hráč, který se chce jako první zbavit všech svých karet, musí rychle myslet a říci ten správný výraz. Nic jednoduššího snad už být ani nemůže. Pokud se ale na scéně neobjeví pomaaaláááá želva nebo krokodýl s vyceněnými zuby!

DoDeLiDo je rychlá karetní hra pro 2–4 hráče s barevnými přívětivými zvířátky, v níž se víc než co jiného počítá přesnost a rychlost. Obsahuje karty pěti druhů zvířátek v pěti různých barvách.

Příprava hry:

Hráči si mezi sebe rozpočítají všech 105 karet.

Průběh hry:

Po směru hodinových ručiček hráči odhazují karty na 3 odhazovací hromádky na stole. Hráč, který je na řadě, vyloží kartu ze svého balíčku na jednu ze tří hromádek uprostřed stolu a bez zbytečného otálení, vykřikne charakteristiku, která se mezi vyloženými kartami vyskytuje nejčastěji. Může jít o barvu, druh zvířat, dodelido. V případě nulové shody mlčí. Dodelido znamená, že žádná charakteristika nemá převažující charakter (např. dvě z vyložených zvířat jsou jednoho druhu a současně dvě ze zvířat mají shodnou barvu). Pokud hráč určil charakteristiku správně, pokračuje další hráč. Kdo udělá chybu nebo s odpovědí váhá (déle než 3 sekundy), bere si vyložené karty do svého balíčku.

Jak to tak v postřehových hrách bývá, nechybí ani narušitel zaběhnutého pořádku - pomalá želva a zubatý krokodýl. Ti přidávají nové prvky do výkřiků. "Ehm" na začátku pojmenování charakterisitky, představuje zpomalené chování želvy. U nebezpečného krokodýla, nebudou hráči nic říkat. Místo toho musí rychle jednat a zneškodnit krokodýla plácnutím. Tím se ochrání a všechny vyložené karty si k sobě vezme nejpomalejší v plácání dlaní.

Příklady pojmenování charakteristik:

  • V případě vyložení 2 želv a 2 stejných barev se vykřikne "Ehm, Ehm, dodelido!" - shoda v charakterisitkách ozvláštěná o 2 želvy.
  • V případš 3 žlutých barev a 2 stejných zvířat "Žlutá!" - převažující charakteristika barvy.
  • V případě 3 želv a 2 stejných barev "Ehm, Ehm, Ehm, želva!" - převažující charakteristika zvířete ozvláštěná o 3 želvy.

Konec hry:

Pouze ten, kdo jako první odhodí i poslední kartu a neprovede při tom žádnou chybu, se stává vítězem.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Tash Kalar
Tash Kalar
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas