Autor: Laadevil | 2.10.2020 | 0

Daleko, předaleko, za odlehlými horami leží nedotčená země mlékem a strdím oplývající a vyčkává své objevitele. Krajina jest to bohatá na zdroje, což činí z ní ideální místo k založení osady. Byste však ji vybudovali, musíte těžit dostatek surovin přírodních i vztyčit budovy honosné. Ledva si poté setřete pot z čela a shlédnete do malebného údolí, kde vyrostlo vaše dílo, pochopíte, že nejdále člověk dojde poctivou prací. Dokážete se právě vy stát předním stavitelem vaší osady?

Ve hře Naše osada se hráči promění v kolonisty, kteří staví nové město. Jejich cílem je těžit suroviny, stavět budovy, plnit tajné úkoly a získávat za to vítězné body.


Příprava hry:

Doprostřed stolu položte herní plán. Má dvě strany; vyberte si, jakou chcete použít. Na herní plán umístěte destičky obilných polí a 12 destiček dalších budov. Můžete si vybrat, s jakými budovami chcete hrát, náhodně je vylosovat nebo použít jeden z několika druhů draftu, které hra nabízí. Každý hráč si vezme komponenty ve své barvě (pracovníky, domečky, bodovací hvězdičku) a karty tajných úkolů, to vše dle počtu hráčů. Umístěte hvězdičky hráčů na počítadlo vítězných bodů, žeton počítadla kol na počítadlo kol a každému hráči dejte 3 mince. Zbylé komponenty položte poblíž herního plánu. Hráč, který naposledy zatloukal hřebík, si vezme žeton prvního hráče a bude začínat hru.


Průběh hry:

Hráči se na tahu střídají po směru hodinových ručiček. Ve svém tahu hráč provede jednu ze dvou možných akcí:

  1. Těžba a aktivace: Hráč umístí svého pracovníka na volné políčko na herním plánu. Poté může těžit všechny suroviny na okolních osmi políčcích, přičemž z každého dostane jednu surovinu. Ve vodě loví ryby, na poli sklízí obilí, na skále těží kameny a v lese dřevo. Pracovník může také aktivovat libovolný počet budov na okolních políčkách. Za aktivaci vlastní budovy neplatí, za aktivaci cizí budovy musí zaplatit jejímu vlastníkovi 1 minci. Hráč si může vybrat, zda a v jakém pořadí budovy aktivuje.

  2. Stavba budovy: Hráč umístí svého pracovníka na oblast staveniště, která se nachází na herním plánu pod mapou. Staveniště pojme neomezený počet pracovníků. Poté si vyberte budovu z nabídky, zaplatí cenu uvedenou v jejím levém horním rohu a umístí budovu na volné políčko na herním plánu. Pokud nemá požadované suroviny, může každou chybějící surovinu nahradit 3 mincemi. Na budovu umístí svůj domeček, aby bylo jasné, že mu patří. Pokud nemá žádný domeček, nemůže už budovy stavět. Nakonec posune svou bodovací hvězdičku o tolik polí, kolik je znázorněno na destičce postavené budovy.

Kdykoliv hráč splní podmínky některé z jeho karet úkolů, může si ji započítat – oznámí to spoluhráčům, ukáže jim kartu úkolu, zahodí ji a přičte si tolik vítězných bodů, kolik uvádí karta.

Jakmile všichni hráči odehrají všechny své tahy (už nemají další pracovníky), kolo končí. Některé budovy znázorněné ikonou hodin mají efekt „na konci kola“, který je vyhodnocen v tuto chvíli. Poté přichází krmení pracovníků: každý spotřebuje 1 kostičku ryb nebo obilí a za každého nenakrmeného pracovníka ztrácí jeho vlastník ihned 3 vítězné body. Poté připravte další herní kolo: vraťte pracovníky zpátky jejich hráčům, posuňte žeton počítadla kol a přesuňte žeton prvního hráče směrem doleva.


Konec hry:

Každý hráč přičte k bodům, které získal, vítězné body za hrad a strážní věž (pokud tyto budovy postavil) a 1 vítězný bod za každé 3 mince, které mu zbyly. Hráč s nejvíce vítěznými body se stává vítězem hry a nejváženějším zakladatelem vaší osady. V případě shody se hráči o vítězství dělí.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Yohei KS + Miniature
Yohei KS + Miniature
Akt. cena: 990 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas