Autor: čínan | 28.9.2020 | 0

Trike je výsledkem snahy vytvořit hru, která bude splňovat základní charakteristiky moderní čisté abstraktní hry: je pro 2 hráče, bez náhody, nemůže se zacyklit, neexistuje v ní remíza, má škálovatelnou velikost hrací plochy, má jasná a minimalistická pravidla, relativně nízký strom možností (takže je přehledně kalkulovatelná) a zároveň dostatečně dramatická, protože v ní jde poměrně snadno dělat chyby. Hra nemá oficiální balení, takže je nutné sehnat si herní materiál svépomocí.


Příprava hry:

Každý hráč má sadu kamenů své barvy (barevné žetony nebo kameny na dámu), navíc budete potřebovat jednu figurku (např. ze hry Člověče nezlob se). Herní plán (ke stažení např. zde na ZH) položte mezi oba hráče.


Průběh hry:

První hráč položí na jakékoliv políčko na hrací ploše svůj kámen a na něj postaví neutrální figurku. Nyní lze aplikovat tzv. „pie rule“ – pravidlo, podle něhož se druhý hráč může rozhodnout převzít barvu prvního hráče (oba hráči si vymění barvy). Toto pravidlo se používá u některých her k zamezení výhody prvního tahu (protože zahraje-li první hráč na strategicky výhodné pole, může druhý hráč požadovat změnu barvy a tak tuto výhodu převzít). Dále se hráči střídají na tahu, dokud nenastane konec hry.

Ve svém tahu musí hráč pohnout figukou z místa na kterém stojí o libovolný počet volných (kamenem neobsazených) polí v jednom přímém směru. Na políčko, kde hráč figurkou zastaví, položí svůj kámen a figurku postaví na něj. Poté je na tahu druhý hráč.


Konec hry:

Jakmile nemůže hráč na tahu figurkou nikam pohnout (protože jsou všechna pole kolem místa, kde stojí, obsazena), nastal konec hry. Hráči si spočítají, kolik mají svých kamenů kolem pole, na kterém stojí figurka, plus 1 bod pokud je pod figurkou jejich kámen. Hráč který má víc bodů vítězí. Je možné hrát také více partií na předem domluvený počet vítězných bodů.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Duna:Impérium + Vzestup Iksu + Nesmrtelnost+Proma
Duna:Impérium + Vzestup Iksu + Nesmrtelnost+Proma
Akt. cena: 4000 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas