Autor: Davcas | 17.9.2020 | 0

Agora bylo hlavním shromaždištěm lidí starověkých řeckých měst. Bylo to místo, kde se odehrávalo veškeré umělecké, politické i obchodní dění.

Hra Agora umožní hráčům vstoupit do řeckého města v době starověku a reprezentovat skupinu občanů, snažících se zlepšit své postavení a reputaci ve městě. Aby toho dosáhli, nakupují suroviny, ze kterých budují monumenty svým hrdinům, a obchodují s nimi. Také zlepšují své rétorické schopnosti ve stoa, protože přesvědčit ostatní svými argumenty je obzvláště výhodné! Jen občané s nejvytříběnějšími řečnickými schopnostmi získají potřebné zdroje, když se jejich zásoby tenčí a vždy si prosadí svou jako soudci nebo obhájci u soudu.


Příprava hry:

Každý hráč si zvolí svou barvu a vezme si příslušné komponenty: rétorickou destičku, pět občanů, pět označníků porotců, dvě administrativní kostičky a pět bílých rétorických kostiček; komponenty rozmístí na patřičná počáteční místa. Svých pět označníků porotců každý hráč předá hráči po jeho levici. Připraví se zásoba a nabídka žetonů požadavků a žetonů zdrojů. Karty zdrojů rozdělte dle zobrazeného zdroje a položte je vedle hrací desky jako společnou zásobu. Počet karet surovin každého druhu závisí na celkovém počtu hráčů. Zbylé karty surovin se vrátí do krabice a hráči se rozhodnou, který z nich začne přidělením žetonu prvního hráče. Agora nyní může začít!


Průběh hry:

Hra sestává z několika kol, přičemž každé má tři fáze:

  1. Umístění občanů: Počínaje startovním hráčem a pokračujíce ve směru hodinových ručiček umisťují hráči své občany lícem dolů na prázdná pole v libovolných sekcích města, dokud nejsou všichni občané umístěni. V každé sekci se přitom dodržuje pořadí obsazování polí znazorněné šipkami. Většina sekcí je omezena počtem polí, některá pole se používají pouze při hře určitého počtu hráčů. Jakmile jsou všichni občané umísteni, tato fáze je u konce.

  2. Vyhodnocení akcí: Akce se vyhodnocují vždy v tomto pořadí:

    • Tržiště: Hráči obdrží karty zdrojů od prodejců. Pořadí udělení karet ovlivňují ukazatele na desce a rétorické schopnosti přítomných občanů.
    • Výměna: Dle pořadí občanů v této sekci si hráči postupně vymění své suroviny za suroviny ze společné zásoby.
    • Stoa: Občané na polích v této sekci zlepší své rétorické schopnosti o jedno nebo dvě políčka.
    • Soud: V závislosti na rétorických schopnostech občanů umístěných do této sekce se rozhodne, kdo je žalobcem. Ten následně obviní z podvodu jednoho z prodejců surovin. Porota soudu se vylosuje náhodně z žetonů porotců. Verdikt potom pronese hráč s nejvyšším součtem rétorických bodů jemu vylosovaných porotců.
    • Monument: Každý občan v této sekci může darovat potřebné suroviny (určené žetony požadavků) pro postavení další úrovně monumentu. Za úspěšné postavenou úroveň se hráč posouvá na stupnici monumentu o jeden krok.
  3. Úklid: Každý hráč si na konci kola posbírá své občany. Žetony porotců se opět vrátí hráči po levici. Pokud alespoň jeden hráč v tomto kole přispěl ke stavbě monumentu, otočí se nové dva žetony požadavků (je-li hromádka prázdná, zamícháním použitých žetonů se vytvoří nová). Pokud má hráč více než devět karet zdrojů, vybere si, které z přebývajících vrátí do společné zásoby. Poté se předá žeton prvního hráče a začíná další kolo.


Konec hry:

Hra končí na konci kola, v jehož průběhu byla splněna alespoň jedna z těchto podmínek:

  • Bylo odsouzeno šest prodejců.
  • Některý z hráčů dosáhne vrchní příčky na stupnici monumentu.
  • Některý hráč disponuje dvěma občany s rétorickou schopností 10.

Poté proběhne závěrečné bodování, při kterém si hráči přičtou další vítězné body k těm, jež získali v průběhu hry, a hráč s nejvyšším počtem VB vítězí.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Tzolkin Mayský kalendář
Tzolkin Mayský kalendář
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas