Autor: Synura | 1.7.2020 | 0

Dominion: Princ (Prince) je promo karta k deck-buildingové karetní hře Dominion. Jde o kartu království, tedy kartu, která se nachází ve společné zásobě a hráči ji mohou získat obvykle zakoupením během fáze nákupu. 

Karta stojí kupujícího hráče 8 mincí, a patří tedy mezi nejdražší karty království. Při zahrání této karty ji může hráč položit stranou (set aside), např. vedle sebe na stůl, a pokud tak učiní, položí stranou i akční kartu z ruky s cenou až 4 (dále jen „levná akční karta“). Na začátku následujícího tahu tuto položenou akční kartu zahraje a ve fázi úklidu ji opět místo odložení mezi ostatní karty v odkládacím balíčku položí znovu stranou. 

Efekt karty je poněkud komplikovanější a některé situace by nemusely být hráčům jasné, proto byly oficiálně doplněny odpovědi na nejčastější otázky:

  • De facto je tedy hráči umožněno hrát jednu levnou akční kartu v každém z následujících kol bez potřeby akce.
  • Má to své výjimky, vycházející pak z vlastností oné levné akční karty - např. je-li jí karta, která musí být zahozena (např. Hostina), nelze ji na konci tahu odložit (discard) a tedy ani položit stranou (set aside) schopností Prince. Podobně, pokud by šlo o kartu s efektem setrvání (duration), představeným v rozšíření Dominion: Pobřeží. Obvykle tak bude pro hráče výhodnější hrát kartu Princ spolu s kartou, která je na konci tahu klasicky odkládána, tedy vrací se stranou pro využití v následujícím kole.
  • Pro vyvolání efektu musí být karta Princ podložena stranou, není tedy možné ji zahrát pomocí karty Trůnní sál - nedojde k položení dvou akčních karet stranou.
  • Při pokládání levné akční karty stranou nedojde k vyvolání jejího efektu.
  • Vyvolání efektu levné karty, která je položná stranou, nevyžaduje akci a je povinné. Stejně tak je povinné i její opětovné položení stranou, když je odkládána ze hry. To vyžaduje jistou obezřetnost, např. pokud by hráč zvažoval položení stranou karty, která zahazuje karty z ruky (trash).
  • Na konci celé partie se Princ i levná karta vracejí do balíčku.
  • Pokud hráč na začátku svého tahu vyhodnocuje více efektů (např. kromě této karty i některou kartu s efektem setrvání), může si vybrat jejich pořadí libovolně (a to i pokaždé jinak).
  • Položeny stranou pomocí Prince mohou být i karty s cenou 0, popřípadě karty s cenami 2+, 3+ či 4+ z rozšíření Dominion: Guilds, avšak nelze položit stranou karty, které kromě mincí stojí i lektvar (z rozšíření Dominion: Alchymie) nebo dluh (z rozšíření Dominion: Empires).
  • Za jistých okolností lze dosáhnout i položení stranou u karty, která je dražší, než 4 (např. po zahrání karty Princezna z rozšíření Dominion: Roh hojnosti jsou všechny karty o 2 levnější - takto tedy může být poté položena stranou pomocí Prince karta s cenou až 6).
  • Levná akční karta položená stranou se v následujících tazích počítá mezi karty, které má hráč ve hře (důležité např. při vyhodnocování efektu karty Roh hojnosti nebo Podomní obchodník), ale karta Princ nikoliv, neboť zůstává položená stranou.
Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Arnak: pátrání po profesorovi Kutilovi
Arnak: pátrání po profesorovi Kutilovi
Akt. cena: 25 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas