Autor: chejnik | 26.6.2020 | 0

LYNGK je spojnicí všech předchozích abstraktních her Krise Burma.

Abstraktní logická hra LYNGK je sedmou hrou v pořadí jedinečného projektu Gipf. Hra je určena 2 hráčům. Ve hře jsou k dispozici kameny v 6 barvách (každá z barev reprezentuje předchozí hry projektu Gipf). Cílem hráčů je zarezervovat si v průběhu hry 2 barvy a vytvořit sloupec kamenů o 5 různých barvách.


Příprava hry:

Herní deska se umístí doprostřed stolu. Vedle herní desky se umístí po jednom kameni v aktivních barvách (červený, zelený, modrý, bílý a černý). Zbylé kameny v těchto barvách plus 3 granitové kameny se náhodně umístí na průsečíky. Určí se první hráč.

S granitovými kameny („žolíky“ reprezentující libovolnou barvu) lze pohybovat, pouze pokud se nacházejí uvnitř sloupce kamenů. Všechny ostatní kameny různých barev jsou na začátku hry neutrální a oba hráči s nimi mohou pohybovat. V průběhu hry může každý hráč získat nadvládu nad 2 barvami. Kameny těchto barev přestávají být neutrální a od této chvíle s nimi může hýbat pouze ten hráč, který danou barvu ovládá. Hráč může vyhlásit ovládnutí barvy pouze nad jednou barvou najednou, pouze ve svém tahu a to před vlastním pohybem.


Průběh hry:

Hráči se střídají v tazích. V každém tahu musí hráč přemístit jeden kámen, nebo jeden sloupec na jiný kámen nebo sloupec. Pohyb kamene vede buď na sousední pole nebo na nejbližší vhodné pole, které leží na přímce. Existuje také pravidlo „LYNGK“, které dodatečně mění pravidla pohybu. Sloupec kamenů může mít maximálně 5 kamenů, přičemž každý sloupec musí obsahovat vždy jedinečnou barvu (žádná barva se nesmí opakovat).

Jeden neutrální kámen se může pohnout pouze na jeden jiný kámen (nesmí skočit na 2 kameny a výše). Neutrální sloupec kamenů může skočit pouze na stejně vysoký nebo nižší sloupec jiných kamenů. Naproti tomu jeden kontrolovaný kámen může skočit na jeden kámen nebo na sloupec kamenů.

Jakmile se hráči podaří dokončit tahem jím ovládaným kamenem sloupec o 5 různých barvách, odstraní jej z desky a umístí před sebe. Na konci hry za něj obdrží 1 vítězný bod. Jestliže vytvoří hráč sloupec 5 kamenů s vrchním neutrálním kamenem, tento sloupec zůstává až dokonce hry na hrací desce a nepřináší vítězné body nikomu.


Konec hry:

Hra končí, jakmile hráči zahrají poslední možný tah. Vítězem se stává ten hráč, který má před sebou více sloupců kamenů (a tedy více VB).

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Obalený Tainted Grail: Pád Avalonu
Obalený Tainted Grail: Pád Avalonu
Akt. cena: 1200 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas