Autor: Kew | 19.6.2020 | 0

Ve hře High Treason zasednou hráči do soudní lavice, jeden v roli obžaloby, druhý v roli obhajoby. V sázce je život obviněného – kanadského politika Louise Riela, který vedl celkem dvě povstání proti Britům. Hráči se budou snažit získat si svými argumenty přízeň poroty, která rozhodne o osudu obviněného.


Příprava hry:

Hráči se domluví na rolích (obhajoba/obžaloba), připraví herní plán, na který jsou na počáteční pozice rozloženy ukazatele jednotlivých charakteristik porotců (na stupnice o rozsahu 1-10), ukazatel viny a nesvéprávnosti (na stupnice o rozsahu 1-5) a připraví dvanáct karet porotců. Na každou z nich umístí skrytě po jednom žetonu povolání (farmář/obchodník/úředník), náboženství (katolík/protestant) a jazyka (francouzština/angličtina). Zamíchají balíček karet, z nějž je každému hráči rozdáno 7 karet. Každá z karet představuje důkaz, svědka, výpověď, nebo advokáta a obsahuje řadu událostí – obvykle jednu pro každou z prvních tří částí hry – a hodnotu v akčních bodech.


Průběh hry:

Hra se skládá z pěti částí („fází“) a závěrečného vyhodnocení. Jednotlivé části hry probíhají takto:

  1. Výběr poroty: Nejprve obhajoba a poté obžaloba odehraje vždy pět ze svých sedmi karet. Zbylé dvě si schová na část „Závěrečná řeč“. Události na kartách umožňují otáčet žetony jednotlivých charakteristik porotců (povolání/náboženství/jazyk), nebo se na ně skrytě podívat. Cílem této fáze hry je zjistit složení poroty (a tedy témata, na která bude porota nejcitlivěji reagovat). Po odehrání karet pak hráči střídavě odstraňují nevyhovující porotce, dokud jich ve hře nezůstane šest (každá strana preferuje na základě historického pozadí celé události konkrétní charakteristiky porotců). Poté hra pokračuje další částí.

  2. Soudní proces: V této fázi každý hráč dostane do ruky nových sedm karet a hráči hrají následně střídavě po jedné kartě, přičemž lze vždy využít buď unikátní událost na kartě, nebo využít její bodovou hodnotu na provedení předem daných akcí. Těmito akcemi jsou posuny žetonů jednotlivých charakteristik poroty a ovlivňování konkrétních porotců žetony ovlivňování. Opět platí, že poslední dvě karty si hráči ponechají na závěrečnou řeč. Soudní proces má dvě kola (každé po sedmi kartách).

  3. Závěrečná řeč: Po skončení samotného procesu zbývá každému hráči šest odložených karet. Nejprve odehraje tři karty obžaloba, poté všechny své karty obhajoba a na závěr své poslední tři karty obžaloba. Opět lze využít buďto událost, nebo akční body (k ovlivnění charakteristik či přímo porotců).

  4. Rozhodování poroty: Na začátku této fáze hry se vyhodnotí stupnice viny a nesvéprávnosti – pokud se obžalobě/obhajobě podaří dostat žetony na patřičné hodnoty, mohou ještě přispět k ovlivnění porotců a hodnot jednotlivých charakteristik (pokud není dosažena potřebná hodnota viny, je dokonce obviněný ihned propuštěn a vítězí obhajoba). Poté se odhalí kompletní charakteristiky všech porotců.
    V této fázi hry již hráči nehrají karty. V průběhu soudního procesu lze ovlivňovat porotce žetony ovlivňování – každý porotce má na kartě určitý počet míst na žetony. Pokud se hráčům podaří obsadit všechny místa svými žetony (přitom platí, že žetony opačných barev se navzájem vyruší a odstraní), je tento porotce přesvědčen o (ne)vině obžalovaného (a dále jej již nelze ovlivňovat). Při rozhodování poroty pak může ovlivňovat další porotce nebo pozici žetonů charakteristik: každý porotce disponuje body ovlivňování, které může hráč využít, pokud daného porotce kompletně přesvědčil. Takto je možno spustit i kaskádu přesvědčování, protože nově získaného porotce lze rovněž využít. Hráči se střídají tak dlouho, dokud nevyužijí všechny jimi přesvědčené porotce.


Konec hry:

Poté, co se porota rozhodne, jsou sečteny body: za každého porotce sečtěte aktuální hodnoty ukazatelů jeho charakteristik (např. „anglicky mluvící protestantský obchodník“). Pokud je porotce přesvědčen na straně obžaloby, body se dvojnásobí, pokud na straně obhajoby, body se půlí. Následně se přičtou/odečtou body za každý žeton ovlivnění (obžaloby/obhajoby) na kartě porotce. Pokud dosáhne součet bodů za všechny karty porotců hodnoty 100 a více, vítězí obžaloba, v opačném případě vítězí obhajoba.

Speciálními kartami ve hře jsou zmíněné karty advokátů. Ty mohou jednak porušovat některá detailnější pravidla (např. limit umístěných žetonů ovlivňování, ovlivňování již přesvědčených porotců), navíc mohou být také použity ke zrušení soupeřem zahraných událostí a mají také zásadní vliv ve fázi závěrečné řeči, kdy mohou zcela zrušit přesvědčení některého z porotců.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Caverna: Sedláci z jeskyní
Caverna: Sedláci z jeskyní
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas