Autor: čínan | 8.4.2020 | 0

Píše se rok 1630 a Sir John Suckling, známý karbaník, básník a svůdce žen vytváří  novou karetní hru na základě starší hry Noddy. Když po krátké důstojnické kariéře a několika skandálech musí uprchnout do Francie, ocitá se naprosto bez prostředků. Nechá vyrobit poznačené balíčky karet a ty pak posílá bohatým rodinám. Tyto rodiny pak navštěvuje a v rámci společenské zábavy hraje Cribbage o peníze. A vyhrává, vyhrává hodně, ale taky utrácí a utrácí víc než hodně - jak se na mladého gentlemana sluší. V obavě před chudobou se nakonec otráví v Paříži jedem. Ale hra Cribbage zůstává a stane se jednou z nejpopulárnějších karetních her anglo-amerického světa.

Cribbage je karetní hra určená primárně pro 2 hráče, i když se dá hrát i ve 3 nebo 4 hráčích. Hraje se na kola. Kdo během hry získá jako první určený počet bodů, vyhrává. Starší verze hry (5karetní) se hraje do 61 bodů, novější 6karetní do 121 bodů. 6karetní verze je mnohem populárnější (hra má i vlastní asociaci ACC - American Cribbage Congress), a tak je následný popis věnován právě jí. Ke hře se používá speciální dřevěné počítadlo, které se dá nahradit jiným způsobem zapisování bodů. Nicméně tradiční dřevěné počítadlo dává hře tu správnou atmosféru.


Příprava hry:

Používá se standardní balíček karet na poker (52 karet, žolíci se ve hře nepoužívají). Hráči postupně sejmou balíček. Kdo má nejmenší hodnotu, stává se prvním rozdávajícím.


Průběh hry:

Kolo se hraje na tři fáze.

  1. Rozdání a odhození karet: Rozdávající rozdá každému 6 karet. Hráč z těchto 6 karet vybere 2 a ty dá lícem dolů do speciální hromádky (tzv. „crib“). Následně se crib položí stranou. Rozdávající poté otočí vrchní kartu na zbývajícím balíčku – to je tzv. „starter“. Pokud je starter „J“, získává rozdávající ihned 2 body (hláška „jeho boty“). (Ve třech hráčích rozdává rozdávající 5 karet a jednu dává náhodně do cribu. Každý pak vybírá do cribu jen jednu kartu.)

  2. Sehrávka: Jako první vynáší kartu hráč po levici rozdávajícího (tzv. Pone), poté zahraje kartu z ruky rozdávající a tak dále. Hráči hrají karty do řady na své straně hrací plochy, aby bylo vidět, jak šly za sebou (a aby si je mohli později vzít zpět na skórování). Po každé zahrané kartě oznámí hráč celkový součet zatím zahraných karet na stole (svých + soupeřových). Celkový součet nesmí přesáhnout 31 (karty mají svojí hodnotu s tím, že A je 1,  J, Q a K se počítají za 10). Pokud hráč nemůže zahrát kartu, aniž by přesáhl součet 31, pasuje. Zbylí hráči mohou stále hrát. Jakmile nemůže ani jeden, dosud zahrané karty se otočí a dají stranou. Takto se hraje, dokud nejsou odehrány všechny karty.

    Hráči mohou získat body již během sehrávky: pokud zahrají kartu tak, že vytvoří s kartami už zahranými na stole součet 15, získávají 2 body; za dvojici stejných po sobě zahraných karet 2 body; za trojici 6 bodů; za postupku (za sebou zahrané karty, mohou být i na přeskáčku) podle počtu karet v postupce 3 nebo 4 body; za zahrání karty tak, že vznikne součet 31, 2 body; za poslední zahranou kartu (poté co druhý nemohl zahrát, aby nepřekročil 31, nebo prostě jen poslední karty) 1 bod.

  3. Skórování: Po odehrání všech karet přichází fáze skórování. Hráči si vezmou zpět svoje karty a snaží se zkombinovat je. K tomu využívají také kartu otočenou na balíčku (starter), jako by byla mezi kartami v jejich ruce. Boduje se: každá kombinace tvořící součet 15 (2 body), každá dvojice (2 body), každá trojice (6 bodů), každá postupka od 3 karet výš nehledě na barvy (podle počtu karet v postupce 3, 4, nebo 5 bodů), flush (set 4/5 karet ve stejné barvě 4/5 bodů, „jeho klobouk“: „J“ v barvě starteru (1 bod).

Poté co hráči najdou všechny kombinace, zaskóruje ještě rozdávající navíc zvlášť crib, příčemž opět může ke kombinacím karet z cribu použít i starter. První vždy skóruje hráč Pone (tedy po levici rozdávajícího) – to má význam zvláště ke konci hry.

Pokud jsou oba hráči zkušenější, mohou hrát tzv. „maggin“ – pokud si hráč při počítání nevšimne nějaké kombinace, může jí zahlásit jeho soupeř a dostává body za tuto kombinaci on.

Poté co oba spočítali své skóre, zamíchá se balíček a začíná další kolo. Pozice rozdávajícího se posunuje na dalšího hráče.


Konec hry:

Jakmile během hry získá některý hráč 121 bodů, ihned vyhrává celou hru. Většinou se hraje několik her za sebou a sčítají se jednotlivá vítězství. Volitelným pravidlem je, že pokud soupeř nezískal během hry alespoň 91 bodů, počítá se vítězi takové vítězství za dvě.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Keltis - Das Orakel
Keltis - Das Orakel
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 13 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas