Autor: Kew | 17.12.2019 | 0

„Být připraven na válku je nejúčinnější způsob, jak uchovat mír.“

– George Washington

Liberty or Death je hrou ze série COIN, která přibližuje období americké války za nezávislost. Hráči se ocitnou v roli amerických patriotů, Velké Británie, indiánských kmenů a amerického spojence – Francie.

Hra využívá dobře známé mechanismy série COIN: karty událostí s určeným pořadím iniciativy frakcí, náladu obyvatelstva v rozmezí 5 stupňů (od aktivní opozice britské vládě po její aktivní podporu), regulérní (kostky) a partyzánské (osmihrany) jednotky, systém průběžné údržby (fázi „zimního ležení“), systém rozkazů a speciálních schopností frakcí.

Hlavními odlišnostmi této hry od ostatních her série jsou:

  • Vůdci: Jsou frakcím přiřazeni při přípravě hry, přinášejí malé výhody (buďto pro celou hru, nebo na území, kde se nacházejí) a mohou být za určitých podmínek vyměněni (nahrazeni svými nástupci) ve fázi zimního ležení.

  • Bitvy: Bitvy v LoD fungují komplexnějším způsobem než v předchozích dílech série. Nejprve se pro každou stranu sečtou počty bojujících jednotek a bojové modifikátory (útok na pevnost, přítomnost vůdce, námořní podpora apod.). Výsledek se přepočítá na počet bojových kostek, kterými se hodí a součet hodnot hozených na těchto kostkách (mají rozmezí hodnot 1-3) udává počet ztrát nepřítele. Tyto ztráty jsou pak podle daného klíče udělovány jednotkám soupeře přítomným v bitvě. Zároveň může drtivý výsledek bitvy ovlivnit také náladu obyvatelstva na bitevním území.

  • Spojenectví: Jednotlivé strany konfliktu (Británie a indiáni, resp. patrioti a Francie) jsou spojeny velmi těsně – jednak sdílejí jednu z vítězných podmínek (podporu nebo opozici vůči britské vládě), jednak mohou při splnění určitých podmínek pohybovat jednotkami spojenecké frakce, případně je využít v bitvě.

  • „Brilliant strategy“: Tyto karty jsou obdobou pivotálních událostí známých z dřívějších her série a umožňují frakcím dostat se na tah a zároveň zrušit právě vyhodnocovanou kartu události. Každá strana konfliktu má jednu z těchto karet od začátku k dispozici a platí pravidlo přebíjení – tzn. některé karty strategií mohou přebít jiné (přebité karty ale vlastníkům nepropadají a mohou je později použít znovu).

Nepravidelně spouštěná fáze zimního ležení (závislá na pořadí karet) zahrnuje kontrolu vítězných podmínek, zisk zdrojů, přesuny jednotek. Zvláštností je také to, že karta zimy také většinou obsahuje malou událost, která se spustí a zpravidla oslabuje frakci, která je v tu chvíli ve vedení.

Vítězné podmínky: Vítězné podmínky jednotlivých frakcí jsou v přímém rozporu, a tedy podporují ostré střety. Frakce se jednak snaží získat převahu v podpoře, resp. opozici obyvatelstva. Druhá podmínka se pak různí: Francie a Británie spolu bojují i jinde ve světě, takže je pro ně zásadní, aby protistrana měla více padlých vojáků (což ji oslabí na dalších bojištích). Indiáni a patrioti mezi sebou naopak válčí o vládu nad územím a snaží se mít více základen na plánu než protistrana.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Teotihuacan + rozšíření + insert
Teotihuacan + rozšíření + insert
Akt. cena: 1500 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas