Autor: martinsun | 6.12.2019 | 0

Dámy a pánové pojďte blíže! Uvidíte nevídané, uslyšíte neslýchané! Naši lovci pro vás pochytali ta nejexotičtější zvířata,  která kdy běhala, lezla, plavala či létala po této zemi. Jen si dejte pozor a nepřistupujte moc blízko ke mřížím - pro spoustu z nich jste vy, lidé, vítanou svačinkou!

Ve hře Obludárium se hráči stávají majiteli pojízdného cirkusu. Jejich úkolem je nasbírat ve svém zvěřinci co nejexotičtější tvory a uspořádat představení, která jim vynesou nejvíc vítězných bodů. Body se získávají za vyloženě karty exotických tvorů ve zvěřinci hráče, za plnění tajných úkolů, za splnění hlavních úkolů sezóny a za vydělané peníze. Vítězem se stává ten hráč, který má po čtyřech sezónách nejvíce vítězných bodů.


Příprava hry:

Na začátku hry se doprostřed stolu nachystá společná deska, na kterou se položí zásoba tolarů a hracích karet. Zároveň se zde skrytě nachystají čtyři hlavní úkoly sezóny a vyloží se zde karty půjček, které si hráči budou v průběhu hry brát. Každý hráč  dostane 2 karty startovních zemí, které si vyloží před sebe lícem nahoru. Dále si každý vezme čtyři tolary a svoji desku hráče. Poté každý hráč dostane 8 karet a hra může začít.


Průběh hry:

Hra probíhá tak, že hráč „použije“ jednu z karet, které má právě v ruce. Kartu buď zahraje (vyloží jí a provede patřičnou akci podle druhu karty) nebo si ji uloží na později. Za uložení karty vždy zaplatí jeden tolar. Po vybrání karty (a před jejím zahráním či uložením), předá balíček karet, ze kterých vybíral hráči po levici (systém draftu).

Druhy karet:

  • Karty země: Základní kartu země vykládá hráč před sebe. Počet takto vyložených karet země není omezen. K dispozici je 6 druhů krajů (les, temnozem, povětří, jeskyně, hlubiny a krajina snů). Zároveň je možné hrát vzdálené kraje, což jsou země, které pro své vyložení požadují mít již vyložený určitý počet zemí daného druhu (kolik zemí to je, je vyznačeno symbolem dané země na kartě vzdáleného kraje). Každá vyložená země má určitou hodnotu - body průzkumu. Ty udávají úroveň monstra, které může být v dané zemi uloveno.
  • Karty exotických tvorů (monster): Každá karta monstra obsahuje symbol krajiny země, ve které může být chyceno. Výjimkou jsou snová monstra, která mohou být polapena v jakékoliv krajině. Zároveň karta uvádí úroveň monstra, což je číslo, které udává jak vysoká musí být úroveň průzkumu dané země, aby mohlo být dané monstrum polapeno (vyloženo). Např. monstrum s hodnotou 3 je možné vyložit do tří zemí s hodnotou 1 nebo do dvou zemí, jedné s hodnotou 1 a druhé s hodnotou 2. Na kartě monstra může být také uveden symbol běsnění, který se vyhodnocuje na konci dané sezóny. Některé karty obsahují symbol šelmoznalství, který říká, že hráč získal nové znalosti  a jakmile monstrum vyloží, dobere si uvedený počet karet, které musí ihned zahrát (vyložit nebo uložit).
  • Karty tajných úkolů: Karty tajných úkolů musí hráč vždy uložit. Vyhodnocují se až na konci hry.
  • Karty události: Karta události je okamžitě odehrána, a hráči přináší okamžitý zisk - většinou peněžní nebo získají žeton lovce.
  • Karty personálu: Karty personálu dávají hráči speciální schopnost, která zůstává aktivní až do konce hry. Za vyložení karty personálu hráč zaplatí okamžitou cenu v tolarech. Cena je uvedena na kartě personálu.

Půjčky: Kdykoliv hráč chce nebo musí zaplatit a nemá již k dispozici žádné volné peníze, musí si vzít půjčku. Půjčka má na konci hry hodnotu 5 záporných bodů a v průběhu hry se jí nelze zbavit - ani v případě, že hráč získá peníze a mohl by ji splatit.

Konec sezony: Konec sezony nastává, jakmile se odehraje prvních 8 rozdaných karet, tj. každý hráč zahrál nebo uložil svou poslední kartu, kterou dostal od hráče po pravici. Poté se vyhodnocuje hlavní úkol dané sezóny a hráč, který jej splnil, si jej bere k sobě a na konci hry za něj získá vítězné body. Poté se všechna monstra bez symbolu běsnění stěhují do zvěřince daného hráče, který je v průběhu sezony ulovil (vyložil). Následně se vyhodnotí běsnění monster. Hodí se třemi kostkami, které obsahují symbol klece, což je symbol královských lovců. Každý hozený symbol klece eliminuje jeden symbol běsnění na vyložených kartách. Hozené symboly platí pro všechny hráče. Pokud hráč nemůže proti symbolu běsnění postavit symbol klece, ať už hozený na kostkách nebo získaný v průběhu hry z karet událostí, případně poskytovaný kartami personálu, musí za každý symbol běsnění zaplatit tři tolary. Poté jsou i tato zvířata přesunuta do zvěřince hráče. Každému hráči je rozdáno dalších 8 karet, otočí se nový hlavní úkol sezóny a ta může začít.


Konec hry:

Konec hry nastává po dokončení čtvrté sezóny. Hráči si spočítají body, které získali za splnění tajných úkolů, za monstra umístěná ve svých zvěřincích, za hlavní úkoly sezóny, které získali a dále za ušetřené peníze a symboly lovců. Naopak si odečtou body za všechny půjčky, které si v průběhu hry museli sebrat. Vítězem se stává ten hráč, který má nejvíce bodů.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

The Land of Shadow - LOTR LCG Saga rozšíření
The Land of Shadow - LOTR LCG Saga rozšíření
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas