Autor: Kew | 30.11.2019 | 0

Šlechticové už se promenádují po dlouhých chodbách na dóžecím plese. Některým jde o peníze, některým o přízeň cechů. A nikdo z nich se neštítí poslat na své rivaly nájemného vraha, pokud to bude ku prospěchu věci.

Ve hře Masques (vyšla také jako Intrigo) se hráči stávají představiteli benátských šlechtických rodin, které se snaží získat přízeň mocných. Ten, kdo si získá ty správné přátele mezi cechy, pronikne do vlivných struktur města.


Příprava hry:

Na stůl se vyloží karty zlaťáků a cechů ve střídavém pořadí tak, aby tvořily uzavřenou řadu/smyčku (typicky obvod čtverce). Mezi dvěma sousedními kartami v řadě musí zůstat prostor na umístění právě jedné herní karty (karty postavy). Na karty zlaťáků se umístí po jednom zlatém ze zásoby, na karty cechů se nalosují žetony přízně cechů z pytlíku (na nakždou kartu jeden). Dále se na stůl vyloží karty neutrálních rolí. Každý hráč obdrží startovní počet zlaťáků. Určí se začínající hráč, který zahájí hru.


Průběh hry:

Hra trvá předem neurčený počet kol. V každém kole proběhne nejdřív draftovací fáze, poté fáze akcí a nakonec vyhodnocení kola.

Draftovací fáze: Každý hráč dostane 4 karty z předem zamíchaného balíčku karet postav. Z nich si jednu ponechá a zbytek pošle sousednímu hráči. Toto se opakuje ještě třikrát a každý hráč má na konci draftu v ruce opět 4 karty.

Fáze akcí: Každý hráč (počínaje začínajícím) odehraje v každém kole postupně 4 akce, přičemž akcí je vždy míněno vyložení karty do mezery mezi kartu zlaťáku a kartu cechu. Karty patří jednotlivým rodinám, z nichž jedna je hráčova, a mají hodnoty 2-4. Hráč tedy hraje karty jak své, tak karty svých soupeřů. Namísto zahrání karty z ruky si smí za peníze koupit neutrální kartu a zahrát tu (jejich nabídka pro hru je omezena a karta stejné neutrální role zakoupená později je vždy dražší než předchozí). Neutrální karty mají sílu vždy rovnu 1 a při svém vyložení spouštějí zvláštní schopnost (výměna sousední karty za jinou, výměna žetonu přízně cechu za jiný, „zabití“ postavy apod.).

Vyhodnocení kola: Jakmile každý hráč odehrál čtyři akce, jsou všechna volná místa mezi kartami zaplněna. V určeném pořadí se pak vyhodnotí jednotlivé karty zlaťáků a cechů: pokud z jedné strany leží karta s vyšším číslem než z druhé, získá hráč, do jehož rodiny patří karta s vyšším číslem, příslušnou odměnu (zlaťák/přízeň cechu). Přízeň cechu si hráč značí na bodovacích kartách (pro každý cech má jednu), zlaťáky si uschová na uplácení neutrálních karet v příštích kolech. Žetony a zlaťáky, které nezískal nikdo (vyhrála je neutrální/nehráčská barva rodiny, popř. u nich došlo k remíze), se ponechají na místě. Poté se na prázdná místa doplní nové zlaťáky/žetony přízně cechu z pytlíku, začínajícím hráčem se stává hráč po levici aktuálně začínajícího a hra pokračuje dalším kolem.


Konec hry:

Hra končí v kole, kdy některý z hráčů získá přízeň pátého cechu (má od každého alespoň 1 přízeň), nebo získá 5 přízní jednoho cechu. Tento hráč se stává vítězem. V případě remízy rozhoduje o vítěz i to, kdo podmínku splnil v rámci vyhodnocení kola dříve.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Lorenzo il Magnifico CZ
Lorenzo il Magnifico CZ
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas