Autor: martinsun | 27.11.2019 | 0

Vydržím ještě chvilku, vezmu si další kartu a budu doufat, že se jí zbavím? Ano, udělám to, vezmu si další a ještě jednu a další... Já lama, teď mi zůstaly v ruce a já mám místo nich spoustu trestných bodů...

Cílem hry Lama je mít co nejméně trestných bodů. Trestné body se získávají za karty, které zůstávají hráčům v ruce poté, co již nemohou dále hrát. Jedná se o jednoduchou karetní hru, která má svižný spád a snadno vysvětlitelná pravidla. Hlavním principem je dorovnávání a přebíjení karet, které jsou vyložené na stole.


Příprava hry:

Každý hráč dostává šest karet. Zbylé karty se položí lícem dolů a tvoří dobírací balíček. Horní karta se otočí lícem nahoru a slouží jako první karta ve hře. Karty si hráči mezi sebou neukazují.


Průběh hry:

Hra se hraje na kola a každé kolo probíhá stejně. Když je hráč na tahu, může vykonat jednu ze tří možných akcí:

  • Vynesení karty: Hráč muže z ruky vynést kartu stejné hodnoty nebo kartu, která je přesně o 1 vyšší než poslední vyložená karta. Kartu lamy může vynést pouze na šestku nebo na jinou lamu. Na kartu lamy je možné položit opět jedničku a tím začít celou řadu znovu.
  • Dobrání karty: Pokud hráč nemůže vynést kartu, dobírá si jednu kartu z dobíracího balíčku. Pokud dobírací balíček dojde, nevytváří se nový. Akci dobírání karet od tohoto okamžiku není možné vykonávat.
  • Odstoupení ze hry: Hráč se může rozhodnout odstoupit ze hry. Karty, které mu zůstávají v ruce položí lícem dolů na stůl a prohlásí, že odstupuje. Za ně na konci kola obdrží trestné body. Odstupuje také, pokud zůstal ve hře sám a nemůže už zahrát žádnou kartu z ruky (pokud zůstal sám, nedobírá si další karty z balíčku, ale stále může hrát karty, které má právě v ruce).

Konec kola nastává, jakmile se některý z hráčů zbaví všech svých karet nebo pokud všichni hráči odstoupili ze hry.

Následně se udělují trestné body, a to za všechny karty, které zůstaly hráčům v ruce, a za karty, které hráči složili před sebe, když odstoupili ze hry. Za každou číselnou hodnotu na kartě dostane hráč odpovídající počet trestných bodů. Tedy za kartu s hodnotou 5 dostane 5 trestných bodů. Trestné body se udělují vždy za jednu kartu daného druhu, takže pokud bude mít hráč na ruce tři karty s hodnotou 5, dostane pouze 5 trestných bodů. Lama má hodnotu 10 trestných bodů.

Za trestné body hráči dostávají žetony: bílý žeton má hodnotu 1 trestného bodu, černý 10. Pokud se hráč dokázal zbavit všech karet v ruce, může odhodit jeden žeton, který má u sebe. Žetony může libovolně rozměňovat.

Na začátku nového kola  se zamíchají všechny použité karty a každý hráč dostane 6 nových karet, se kterými bude dále hrát v dalším kole.


Konec hry:

Pokud některý z hráčů nasbírá 40 trestných bodů hra končí. Vítězem se stává ten, kdo má nejméně trestných bodů.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Caverna: Sedláci z jeskyní
Caverna: Sedláci z jeskyní
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 7 dnů

Offcanvas