Autor: bazi | 23.10.2019 | 0

„Chodí Pivrnec okolo, nekoukej se na něho, kdo se na něj koukne, ten si pěkně lokne...“ Legendární Pivrnec od Petra Urbana láká na cestu z domova do putyky. Kdo by odolal?

Pivrncova putyka je hra založená na klasickém principu Člověče nezlob se. Zde se ovšem jedná o „párty“ verzi pro dospěláky. A to až pro šest hráčů-pijanů. Cílem je dostat všechny své pijanské figurky z domečku pěkně ke svému stolu v putyce. Na cestě jsou ale nástrahy.


Příprava hry:

Hra má základní hrací plán, každý z hráčů si vybere barvu a svoje čtyři figurky umístí do příslušného domku po obvodu herního plánu. Rozhozením dvou kostek se vybere začínající hráč. Jedno z řady ozvláštnění oproti základní hře představuje balíček karet s úkoly. Ty si společnost může prohlédnout, aby věděla, co ji čeká, a pak se zamíchají do balíčku lícem dolů. Dalším, ryze pijanským rozšířením je sada panáků, které si může společnost připravit. Sama pravidla doporučují malé panáky, na obsahu se hráči domluví. Krabice obsahuje také karty pexesa s kresbami Petra Urbana, ale to je samostatná hra.


Průběh hry:

Jako v „Člověče nezlob se“ hráči nasazují své figurky z domku a snaží se obkroužit herní plán dokola po bleděmodrých políčkách a po dokončení kruhu je naskládat do putyky ke stolu svojí barvy. Hod šestky umožňuje zdvojený tah (klidně i jinou figurkou), hráči si figurky vzájemně vyhazují, to je známá klasika. Pro nasazení nové figurky ovšem kromě šestky může posloužit i jednička (ale jen při šestce se může hod opakovat). Pokud hráč nemá žádnou figurku ve hře, může při nasazování házet třikrát. Při hře 5-6 hráčů se dá hra urychlit tím, že i při běžném tahu se bude házet dvakrát. Na cestě ovšem číhají nástrahy, jak čistě deskoherní, tak i pijanské. Zvláštní políčka s pokyny:

  • Most a Voda prodlužuje cestu přidáním políček navíc, kterými figurka musí projít.
  • Rokle funguje jako Distanc v Dostizích: figurka vypadává ze své trasy a musí se házet kostkou k jejímu opětovnému vrácení do hry.
  • Vezmi kartu: Hráči berou z balíčku karty s úkoly a musí je ihned splnit. Většinou se týkají manipulace s figurkami, sem tam i vybízí k pití apod. Tři zvláštní karty (Prasátko, Vlk, a Koza) umožňují herní společnosti nadefinovat si vlastní úkoly (ty je ovšem radno domluvit před začátkem hry).
  • Napij se: Pokyn je jasný, společnost se ale předem domluví, jaké množství a jaké tekutiny se budou pít.
  • Dej si panáka: Tady přijdou k užitku předem připravené panáky.
  • Kliky/dřepy: Zvláštní úkol k rozproudění krve. Pravidla doporučují mužům kliky (5-10) a ženám dřepy (10-15), podle toho, jak se společnost domluví.


Konec hry:

Každá figurka musí obkroužit celé kolo a na konci zahnout na odbočce vedoucí do putyky. Aby se tam dostala, musí jí tah vyjít přesně na políčko Hop do putyky. Kdo jako první dostane do putyky všechny své čtyři figurky, vyhrává. Pokud tedy sám dřív neupadne pod stůl, zmožen požitým alkoholem.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Hollywood 1947 Kickstarter Deluxe Edition
Hollywood 1947 Kickstarter Deluxe Edition
Akt. cena: 990 Kč
Končí za: 9 dnů

Offcanvas