Autor: čínan | 17.9.2019 | 0

V první polovině 19. století soupeřilo carské Rusko s Británií o vliv ve střední Asii. Tento konflikt je v historické literatuře označován jako „Velká hra“. Uprostřed tohoto konfliktu se v té době nacházelo území Afghánistánu. Část ovládal emír Dóst Muhammad Chán, zbytek klanoví náčelníci. Sikhové odmítají vrátit území kolem Chajbarského průsmyku a opírají se o britský vliv. Chán se tedy obrací na cara Mikuláše, který využívá příležitosti a vysílá do Afghánistánu své agenty. Očekává, že získá mezi afghánskou aristokracií vliv, který mu pomůže i k posílení vlivu v Persii. Britové se bojí narůstajícího ruského vlivu v oblasti a tak se připravují na invazi z Indie. Patriotistickým kruhům klanové aristokracie se nestabilita, chaos a zasahování koloniálních mocností vůbec nelíbí, ale boj o moc má prioritu a je v něm často potřeba sáhnout k různým prostředkům - zrady, podlézání, vydírání, vraždy...

Ve hře Pax Pamir představují hráči náčelníky afghánských klanů, kteří se snaží využít chaotické situace v zemi k posílení vlastního vlivu a moci. Během hry vytvářejí koalice s mocnými imperiálními mocnostmi (Ruskem a Británií), případně se mohou spojit se zbytky vysoké afghánské aristokracie z nedávno rozpadlé Durránské říše. Mocenský vliv klanů (hráčů) je během hry oceňován vítěznými body (VB). A body nakonec rozhodnou o vítězi - tedy o vůdci, který je schopný správně odhadnou čas, využít bezskrupulózně všech prostředků a pozvednout svůj klan k moci a nehynoucí slávě.


Příprava hry:

Před hrou je třeba vytvořit dobírací balíček. Balíček se skládá z karet osobností (reálných historických postav) a karet událostí (opět skutečných událostí z této doby). Navíc jsou do balíčku v určitém rozestupu přidány karty určující kontrolu vlivu (tedy karty které spustí počítání VB). Z balíčku se vyloží tzv. trh - tedy 12 karet (po 6 ve dvou řadách). Každý hráč před sebe dostane desku, která slouží ke skladování klanových žetonů a je na ní zjednodušený seznam akcí, které může hráč zahrát. Navíc vytváří základnu pro vykládání karet, které hráč bude moci využívat - tzv. dvora. Dále dostanou hráči otočný disk, na kterém budou zobrazovat, ke které koalici se momentálně přiklonili, a 4 mince. Mezi hráče se položí mapa, která představuje afgánské provincie a zároveň její okraje slouží jako počítadlo VB. Navíc se na ní nachází ještě ukazatel všeobecné nálady/situace v zemi. K mapě se položí zásoba „bloků“, což jsou malé kvádříky ve třech barvách, které se ve hře používají k označení armád a cest na mapě.


Průběh hry:

Hráči se dokola střídají v tazích. Ve svém tahu může hráč zahrát až dvě akce. Poté provede fázi vyčištění a může hrát další hráč.

Akce: Základní dvě akce, které má hráč automaticky k dispozici jsou nákup karty z trhu a zahrání karty z ruky do dvora (tedy před sebe). Karty, které hráč vyloží před sebe, jsou postavy či události, které jsou mu nakloněné, nebo je hráč ovládá. Přinášejí mu další možné akce, které může provádět a posilují jeho vliv na mapě nebo na dvorech protihráčů. Pokud totiž hráč kartu vykládá, je na ní vyznačeno na jakou provincii, kolik a jakých hracích komponent zároveň tato karta přináší do hry - jsou to buď různí špióni (umisťovaní na dvory soupeřům) nebo armády či cesty umísťované na mapu (bloky). Na dvoře může mít význačné postavy (patrioty) jen jedné z frakcí. Pokud vykládá do dvora patriota jiné frakce, přichází ihned o vliv ve frakci, ke které patřil dříve (musí vyhodit ze dvora ostatní patrioty předešlé frakce, vrátit úplatky a odstranit karty odměn - zavražděných nepřátelských špiónů).

Vyložené karty umožňují v dalších kolech nové druhy akcí. Jsou to pohyb (posunuje jednotky na mapě nebo špióny na jiné dvory), zrada (umožňuje ničit soupeřovy vyložené karty), bitva (lze pomocí ní ničit armády nebo špióny soupeře), výběr daní, umísťování armád a uplácení. Pokud se akce nachází na kartě, jejíž zaměření odpovídá akutálně převládající náladě ve společnosti, může jí hrát navíc k dvěma základním jako bonus. Pokud hráč potřebuje vynést kartu do provincie, kterou ovládá někdo jiný, musí mu platit poplatky. To samé platí v případě hraní akce z karty na hráčově dvoře, pokud jí ovládají špióni někoho jiného (je „vydíraná“).

Bodování: Na trhu (nabídce karet) se v určitou chvíli objevují tzv. karty dominance, které spouštějí bodování. Pokud má v momentě bodování některá frakce alespoň o 4 víc bloků než jiná frakce, je bodování „úspěšné“ - v takovém případě se boduje, jaký mají jednotlivé klany u vítězící frakce (Britové, Rusko nebo afghánská aristokracie) vliv. Ten je dán tím, kolik má klan na svém dvoře vyložených karet významných postav (patriotů), kolik postav z jiných frakcí se mu podařilo zavraždit a kolik mezi jeho klanem a vítěznou frakcí prošlo úplatků (diamantů). Hráč, který má nejvyšší vliv, dostává 5 VB, druhý 3 VB, třetí 1 VB. Pokud nemá žádná frakce dostatečnou převahu, je bodování „neúspěšné“ - hodnotí se, kolik má každý klan svých klanových žetonů ve hře. Klan s nejvíce žetony dostává 3 VB, druhý v pořadí pak 1 VB.


Konec hry:

Během hry může nastat tzv. „rychlý konec“: jakmile má na konci některého bodování hráč s nejvyšším počtem VB alespoň o 4 VB víc než následující hráč v pořadí, ihned vyhrál hru. Pokud se to do závěrečného čtvrtého počítání nestane, nastane normální konec hry: při posledním počítání obdrží hráči dvojnásobek bodů než v předešlých třech a hráč, který má na konci hry nejvíc bodů, vítězí. V případě nerozhodného výsledku vítězí hráč, který má ve svém dvoře více vojenských karet.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Marvel champions Rogue Hero pack
Marvel champions Rogue Hero pack
Akt. cena: 310 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas