Autor: Ursulus | 6.9.2019 | 0

Už jste slyšeli tu novinu? Uvolnilo se místo nejvyššího knihovníka! Městská rada hledá nového a šušká se, že si na něj místní bibliofilové brousí pěkně zuby. Jenže kdo z nich se dostane na tuto prestižní pozici?

Ve hře Ex Libris se spolu s ostatními hráči stáváte občany pohádkového města, kteří usilují o post Velkého knihovníka. Musíte prokázat, že jste opravdoví znalci knih. Vyhrát může jen ten, kdo má ve své sbírce nejen význačné svazky, ale zároveň je schopen všechny knihy perfektně uspořádat a uložit do bytelných polic. Nemluvě o tom, že správný knihovník nevlastní knihy, které město zapovědělo!

Hráči budou v průběhu jednotlivých kol vysílat své pomocníky do města, aby pro ně opatřili nové a nové knižní tituly, které se budou nejlépe hodit do hráčovy sbírky. Ve hře je několik barevně rozdělených knižních kategorií. Sbírka musí být ideálně rozmanitá, odpovídat přidělenému zaměření knihovny a musí obsahovat co nejméně zakázaných knih. Získané knihy hráči ukládají do polic tak, aby byli v co nejlepším abecedním pořádku (karty jsou označeny písmeny i čísly podle množství knih daného písmene i jejich pořadí v abecedě). Zároveň se snaží knihovnu uspořádat do tří řad a několika sloupců, aby získali body za stabilitu polic.


Příprava hry:

Umístěte na stůl desku města. Z desek budov vyberte Věštírnu a přidejte ji pod desku města. Ze zbytku vytvořte zásobu budov. Rozdejte hráčům dvě karty knihoven a vyberte z nich jednu. Každý dostane jednoho speciálního a dva obyčejné pomocníky ve své barvě. Z šesti herních kategorií vyberte tu, která bude městem preferovaná a druhou, která bude zakázaná. Zbylé kategorie rozdejte tajně hráčům, ty budou představovat zaměření jejich sbírky. Každý hráč dostane šest karet knih od začátku hry, ze zbytku se vytvoří dobírací balíček.


Průběh hry:

Hra probíhá v kolech, každé kolo se pak skládá ze čtyř fází:

  1. Fáze přípravy: První hráč umístí pod desku města nové budovy a na ně umístí požadované karty knih.
  2. Fáze umístění: Každý hráč postupně umístí figurku pomocníka na desku budovy nebo své knihovny. Následně vyhodnotí okamžitý efekt své akce.
  3. Fáze vyhodnocení: Hráči postupně vyhodnotí zpožděný efekt své akce. Zbylé karty na budovách se odhodí a všichni pomocníci se vrátí k hráčům.
  4. Fáze úklidu: Z budovy s nejnižším číslem se stane stálá budova a bude k dispozici do konce hry. Zbylé budovy jdou ze hry. Zkontrolujte, jestli nenastaly podmínky posledního kola hry.


Konec hry:

Po posledním kole vyhodnotí hráči nasbírané skóre do záznamového archu. Hodnotí se správnost abecedního pořadí knih a počet knih jednotlivých kategorií, připočte se bonus za stabilitu polic. Hráči budou oceněni za význačná díla ve své sbírce a penalizování ztrátou bodů za zakázané tituly. Hodnotit se bude i různorodost knihovny. Odhalí se také zaměření knihovny jednotlivých hráčů a za každou odpovídající knihu dostanou hráči extra body. Vítězem a novým Velkým knihovníkem se stává hráč s největším množstvím bodů.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Zakázaná Poušť (CZ)
Zakázaná Poušť (CZ)
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas