Autor: chejnik | 7.8.2019 | 0

Taková je naše země - je krásná, louky jsou plné kvítí, spokojené ovečky se na nich pasou. Na pastvině řehtá koník a stádo krav jde kamsi vlastní cestou přes hřeben. Ruka člověka jen napomáhá a chrání.

Ve hře Super Farmář – Ranč hráči představují farmáře, kteří kupují pastviny a na nich pasou zvířátka, která chrání před vlkami a liškami. Farmář, který jako první zkompletuje své stádo zvířátek (králík, ovce, kráva, kůň), vyhrává hru.


Příprava hry:

Hrací plocha se umístí doprostřed stolu. Následně vedle hrací plochy v závislosti na počtu hráčů umístíme příslušný počet žetonů a figurek zvířátek, jež tvoří stádo. Každý hráč si zvolí barvu a vezme si odpovídající barevné žetony. Poté hráč do ohrady své barvy umístí jednoho králíka a jednu ovci z hlavního stáda. Hrají-li pouze dva hráči, obsadí protilehlé ohrady. Hrají-li tři hráči, obsadí každou druhou ohradu. Hrají-li čtyři hráči, musí zůstat volné dvě protilehlé ohrady.


Průběh hry:

Hráči se střídají v tazích po směru hodinových ručiček. Hru zahájí hráč, který jako poslední někde zahlédl krávu. Jednotlivý tah hráče se skládá ze dvou kroků:

  1. Rozšiřování ranče a výměna zvířat: V tomto kroku hráč může vyměnit libovolné množství svých zvířat za jiná zvířata a nové pastviny (podle fixního výměnného kurzu). Výměna zvířat je možná pouze tehdy, pokud je v hlavním stádě dostatek zvířat. Výměny jsou možné i v opačném směru. Pastviny (zelená políčka hrací plochy) si hráč kupuje za králíky. Všechny hráčovy pastviny musí na sebe navazovat a tvořit souvislý celek a musí sousedit s jeho ohradou. Zakoupené pastviny si hráč označí tím, že do pastviny umístí svůj barevný žeton. Zakoupené pastviny nelze prodat ani vyměnit.

  2. Rozmnožování zvířat: V tomto kroku hráč hází 2 kostkami. Každý druh zvířat, který padne na kostkách, se může rozmnožit. Hráč si přičte zvíře, které mu padne na kostkách, ke stejným zvířatům na svých pastvinách a ve své ohradě. Za každý pár získává hráč z hlavního stáda jedno nové zvíře tohoto druhu. Zvířata, která nepadla na kostkách, se nemůžou rozmnožovat. Na svých pastvinách musí mít hráč dostatek místa pro nová zvířata (kromě malého a velkého psa, kteří nepotřebují pastviny a umísťují se vedle ohrady). Nemá-li hráč dostatek místa, musí část nových zvířat ponechat v hlavním stádu. Předtím však může zvířata na svých pastvinách libovolně přemísťovat.

Padne-li na jedné z kostek vlk nebo liška, hodí hráč za každé z těchto zvířat šestistěnnou kostkou, aby zjistil, které pastviny jsou v ohrožení. Padne-li na jedné z kostek liška nebo vlk a na druhé hospodářské zvíře, hodí hráč nejdříve šestistěnnou kostkou a poté teprve rozmnoží svá zvířata.

Liška, odstraňuje z pastvin o hodnotě určené hodem kostky králíky všech hráčů do hlavního stáda. Pokud má ale hráč u své ohrady malého psa, může do hlavního stáda vrátit malého psa místo králíků. Vlk stejným způsobem odstraňuje ovce, krávy a koně všech hráčů (včetně zvířat, která se na příslušném políčku pastvin nachází jen částečně). Obranou proti němu je velký pes.


Konec hry:

Hra končí, jakmile jeden z hráčů shromáždí na hrací ploše alespoň jednoho králíka, jednu ovci, jednu krávu a jednoho koně. Tento hráč získává ocenění „Nejlepší farmář“ a stává se vítězem.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Teraformace Mars Ares CZ
Teraformace Mars Ares CZ
Akt. cena: 260 Kč
Končí za: 6 dnů

Offcanvas