Autor: Arrion | 3.2.2019 | 0

- „Všiml jsem si, že máte v arboretu překrásnou alej kasií.“
- „Děkuji, naše rodina, na ní pracovala po celé generace.“
- „Kasie se mi moc líbí. Víte, minulý týden jsem navštívil arboretum tady za kopcem a…“
- „Cože?! Kolik tam měli kasií? 7? 8? Jak dlouhou alej? Jak vysokou?! Mluvte, chlape!“
- „No…tak asi byla o něco delší, ale ne o moc. A navíc, ta Vaše je…“
- „Tak to ne! Ferenci! Okamžitě všeho nech a svolej ostatní. Zasadíme dalších 6 kasií! V tomhle kraji je jen jeden arborec, a to jsem já!“

Arboretum je karetní hra pro 2-4 hráče, ve které se hráči pokouší vybudovat co nejlepší arboretum neboli botanickou zahradu zaměřenou na dřeviny. Nejlepší arboreta – alespoň v této hře – jsou ta, která nabízí návštěvníkům nejkrásnější a nejdelší procházku s výhledem na co nejzajímavější stromy, ale také ta, která jakýmkoli způsobem zajistí, že sousední arboreta nebudou mít hezčí stromy. Ve hře se nachází 10 odrůd stromů, představovaných sadami karet od 1 do 8. Hráči se snaží vytvořit co nejdelší číselné řady („stezky“) ve svém arboretu, ale zároveň si ponechat určité stromy v zásobě na závěrečné bodování.


Příprava hry:

Před začátkem hry je v závislosti na počtu hráčů vyřazen nebo přimíchán do balíčku určitý počet odrůd stromů. Ve dvou hráčích se hraje se šesti odrůdami, ve třech s osmi odrůdami a ve čtyřech s maximálním počtem deseti odrůd. Odrůdy se neliší jinak, než vzhledem, ale díky úpravám jejich počtu zůstává hra stejně napínavá i při nižším počtu hráčů. Zamíchaný balíček odrůd se položí doprostřed stolu a hráči si před sebou nechají místo na své arboretum a na odhazovací hromádku, kterou má každý hráč zvlášť. Poté si každý hráč vezme sedm karet a hráč, který jako poslední zaléval rostlinu, začíná.


Průběh hry:

Jednotlivé tahy hráčů probíhají ve třech krocích:

  1. Dobrání dvou karet: Hráč si na začátku svého tahu dobere vždy dvě karty z dobíracího balíčku nebo z odhazovacích hromádek hráčů – včetně té své. Je možné si obě karty dobrat z jednoho zdroje nebo dvou různých zdrojů v libovolné kombinaci. (První hráč samozřejmě nemá na výběr a musí si dobrat karty z balíčku.)
  2. Zasazení stromu: Poté hráč vybere jednu ze svých devíti karet a zasadí ji do svého arboreta jako strom. První strom může být zasazen libovolně, ovšem později zasazené stromy se musí alespoň jednou stranou dotýkat jakéhokoli jiného stromu v arboretu.
  3. Odhození karty: Nakonec hráč odhodí z osmi karet na ruce jednu na svou odhazovací hromádku, aby na konci tahu měl na ruce vždy opět 7 karet.

 

Konec hry a bodování:

Hra končí, jakmile je dobrána poslední karta z dobíracího balíčku, načež začne bodování. Postupně se vyvolávají jednotlivé druhy stromů a hráči mohou obodovat „stezky“ začínající a končící tímto druhem stromu. Například pokud se bodují duby, najde hráč svůj dub s nejnižším číslem a poté hledá nejdelší  číselnou řadu vedoucí po stoupajících číslech až k nejvyššímu dubu. Stromy mezi nejnižším a nejvyšším dubem nemusí být stejné, a čísla nemusejí přesně navazovat, jen musí být vždy vyšší. Hráč dostane bod za každou kartu na takové stezce, plus 1 bod pokud začíná jedničkou a 2 body, pokud končí osmičkou. Navíc, pokud se hráči podaří vytvořit stezku alespoň ze čtyř karet stejného druhu stromu, je základní bodový zisk zdvojený. Ovšem POZOR, právo obodovat určitý druh stromu dostane pouze ten hráč, či hráči, kteří mají nejvyšší součet karet této odrůdy v ruce na konci hry.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Age of comics
Akt. cena: 2000 Kč
Končí za: 8 dnů

Offcanvas