Autor: Depton | 2.2.2019 | 0

- „Haló, pane Noe, ta slonice se nám na palubu už nevejde! Datel vykloval do lodi díru! Naložím tak akorát šneka, ale toho tu nemám!“
- „To se nedá nic dělat. Vyveďte všechna zvířata ven! Musíme je nalodit jinak.“

V karetní hře Noé se každý z hráčů stává pomocníkem bájného Noema a snaží se mu ulehčit přípravu na Velkou potopu naloděním svých zvířátek na malé přepravní lodičky, které je dopraví k jeho arše. Cílem hráče je být prvním, kterému se podaří naložit všechna svá zvířátka.


Příprava hry:

Doprostřed stolu se umístí kruhová hrací deska, na které je vyobrazeno pět přístavišť. Ke každému se přiloží karta lodě s nosností 21 jednotek. Na jedno z přístavišť se položí žeton Noema. Dle počtu hráčů se vyberou karty zvířátek určených k záchraně a na každou z lodí se umístí náhodně jedna z těchto karet. Následně se rozdá každému hráči osm karet. Zbytek karet zvířat se v tomto kole nepoužije. Každá z karet zobrazuje druh zvířete, jeho váhu, pohlaví (modří jsou samci a růžové samičky) a počet trestných bodů v podobě Noemových slz. To pro případ, že se zvířátko nepodaří do konce kola zachránit.


Průběh hry:

Hráč, který je na tahu, se snaží přiložit jednu ze svých karet na loďku u které se právě nachází žeton Noema. O tom, jaké zvíře lze nově nalodit rozhodují dříve přiložené karty. Je potřeba naložit zvíře stejného pohlaví nebo se musí pohlaví zvířat pravidelně střídat. Zároveň nesmí hmotnost všech naložených zvířat překročit nosnost loďky. Pokud hráč nemůže dle pravidel přiložit další kartu, musí si vzít všechny karty zvířat z příslušné lodě na ruku. Na takto vyprázdněnou loď pak naloží jedno ze svých zvířat. Následně hráč pohne žetonem Noema a to na základě pohlaví zvířete, které právě naložil - v případě samičky pohne žetonem na jedno ze sousednich přístavišť a v případě samce na jedno z přístavišť, které s tím současným nesousedí. Následuje tah dalšího hráče v pořadí.

Ve hře se uplatňuje ještě několik dalších pravidel. Pokud hráč naložením zvířete přesně naplní nosnost lodi, loď odplouvá a je nahrazena novou, prázdnou. Hráč pak za odměnu věnuje určitý počet svých karet protihráčům. Počet těchto karet je závislý na tom, kolikátá loď odplula. Pokud se hráči podaří naložit zvíře stejného druhu, jako je poslední zvíře na lodi, hraje ještě jednou. Některá ze zvířat mají také speciální schopnosti, které se aktivují při jejich nalodění. Žirafa tak umožňuje nahlédnout do karet libovolného protihráče, datel sníží nosnost lodě, šnek jako hermafrodit může být použit jako sameček, ale i jako samička, atd.

Herní kolo skončí, pokud se jeden z hráčů zbaví všech karet z ruky nebo odpluje čtvrtá loďka. Všichni ostatní hráči si spočtou počet trestných bodů (slziček) na kartách, které jim zůstaly v ruce. Počet bodů si vyznačí svým žetonem na počítadle po obvodu hrací desky.


Konec hry:

Hra se hraje na tři kola. Zvítězí hráč s nejmenším součtem trestných bodů ze všech herních kol.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

PLAYMAT Duna Impérium + obě rozšíření
PLAYMAT Duna Impérium + obě rozšíření
Akt. cena: 2200 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas