Autor: Bléža | 28.1.2019 | 0

Co chybí Americe? Železniční síť! Tak ji postavím! Jenže, tenhle nápad mají i jiní. Takže, do práce!

Cílem hry Expres je postavit co nejlepší železniční síť a na ní provozovat co nejrychlejší dopravu.

Hra obsahuje herní plán (ve formě kroužkového sešitu cca A3) a pravidla. Plán představuje schématickou mapu USA s vyznačenými městy, pohořími a řekami, rozdělenou na herní políčka (hexagony). Hráči musí dodat figurky, kostku, papír a pastelky různých barev (podle počtu hráčů).


Průběh hry:

Hra se dělí na dvě části:

  1. Stavba tratí: Hráči propojují čárou políčka na plánu do řady. Tratě stojí peníze (cena se různí podle terénu), které hráči získávají hodem kostkou. Další peníze na konto hráči získávají za napojení města na svou síť, pokud jej připojí jako první. Naopak křížení tratí nebo souběh se soupeřem stojí peníze navíc. Tratě se mohou libovolně větvit, musí však navazovat. Po obsazení všech měst začne následující fáze.
  2. Provozování železnice: V této části hry je cílem přepravit svoji naloženou vlakovou soupravu (hrací figurku) mezi určenými městy. Města, mezi kterýni se závodí, určí los. Zisk ze závodu určí tabulka. Hráč není povinen se závodu zúčastnit. Může se např. stát, že nemá do patřičného města trať. Pak sice smí použít soupeřovy tratě, ale tomuto soupeři platí ze svého konta peníze za pronájem, takže případný zisk mohl nemusel pokrýt náklady. Figurky se pohybují opět podle hodu kostkou. Provozní část hry se skládá z určitého (předem dohodnutého) počtu závodů. Mezi závody je možno tratě dostavovat. Tentokrát už ale pouze za vlastní peníze.


Konec hry:

Po odjetí předem stanoveného počtu závodů hra končí. Vítězem se stává hráč s nejtučnějším kontem.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Great Wall Core Box (miniatures)
Great Wall Core Box (miniatures)
Akt. cena: 1990 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas